TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

TEST Audeze Penrose

Hifi-ljud i spelen

Audezes gaming-headset drar nytta av planar-tekniken från märkets lyxhörlurar.

forfatter
Publicerad 2021-01-16 - 09:00
Karakter
Audeze Penrose
L&B tycker
Fantastiskt rent och öppet ljud. Nu även i förlustfri, trådlös version.
Inget Waves NX 3D-ljud. Kostar mer än de flesta headsets.
Specifikationer
 • Plattform: PC, Mac, Xbox, PS4/5, Nintendo Switch
 • Typ: Over-ear, sluten
 • Element: 100 mm planar
 • Frekvensomfång: 10 Hz – 50 kHz
 • Anslutning: USB-C, USB, 3,5 mm analog minijack
 • Trådlöst: Bluetooth (AAC, SBC, LDAC), 2,4 GHz förlustfritt
 • Mikrofon: Löstagbar, på arm
 • Styrning: Audeze HQ-app (Windows/MacOS)
 • Vikt: 320 g
 • Webb: hifiklubben.se
Riktpris: 3200Pr. 2021-01-16 Produktsida

Amerikanska Audeze är framför allt kända för sina enastående hifi-hörlurar. Men de har också gjort headset för spel, i form av Audeze Mobius som tog oss med storm – så mycket att vi utnämnde det till Årets bästa i sin kategori 2019.

Nu har Audeze fått blodad tand och lanserat flera nya modeller för gaming. Billigast är Audeze Penrose, som vi testar här.

Spel för fullvuxna

Penrose ser nästan precis ut som Mobius. Öronkåporna är stora och ovala och gjorda av mattsvart plast. Huvudbygeln är av samma material och metalldelarna på headsetet är svarta. Öronkuddarna är tjocka och mjuka och överdragna med konstläder. Vi har uppenbarligen med gaming för vuxna att göra. Den enda lekfullheten i designen är en färgad plastring som omgärdar öronkuddarna. Modellen för PC, Mac och Playstation har en blå ring. Xbox/PC-versionen har en grön. Bortsett från anslutningen är de två versionerna av Penrose identiska.

Audeze Penrose finns i två varianter: en grön till Xbox och en blå till alla andra plattformar. (Foto: Audeze)

Lyxteknik

De omfångsrika öronkåporna huserar Audezes tekniska trumfkort: de 10 cm stora planar-elementen. I stället för att vara konstruerat som en miniversion av ett dynamiskt högtalarelement, med en talspole i mitten, påminner planar-elementet mer om en magnestat- eller elektrostathögtalare. Membranet är uppspänt framför en stor magnet och påverkas längs hela ytan med hjälp av ingjutna koppartrådar. Det ger en ljudkvalitet som också är jämförbar med elektrostatiska högtalare, fast utan behov av hög spänning och transformering. Medaljens baksida är att planar-hörlurar oftast är plågsamt dyra. Mycket dyrare än Audeze Penrose.

Läs också Audeze Mobius Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Planar-elementen är likadana som i Audeze Mobius, men det finns ett par andra skillnader. För det första är Penrose trådlösa. Mobius hade bara trådlöst ljud via Bluetooth, men Penrose har äkta, förlust- och fördröjningsfritt trådlöst ljud tack vare en USB-dongel. Däremot saknar Penrose den mycket speciella Waves NX-tekniken, som ger en övertygande känsla av att man lyssnar på ett par virtuella högtalare på ömse sidor av skärmen.

Man kan invända att Waves NX inte i sig ger någon avgörande fördel för gaming, men surroundljud som sådant är en stor fördel i spel – och prisskillnaden är liten.

 

Audeze Penrose liknar märkets första gaming-headset Mobius, men saknar det unika 3D-ljudet. Å andra sidan är det trådlöst. (Foto: Audeze)

Ljudkvaliteten

Eftersom elementet är detsamma som i Audeze Mobius kommer det inte som någon överraskning att ljudet är helt enastående. Minsta lilla detalj framträder fullständigt rent. Och det gäller oavsett om det handlar om musik eller vad headsetet är gjort för, alltså spel.

Om du vill bli underhållen och främst vill ha kul när du spelar är Audeze Penrose inte det bästa valet. Även om basen både går djupt och har mäktiga krafter (vi pratar ju om element som är hela 10 cm på den längsta ledden). Ljudet är helt enkelt för återhållsamt och snustorrt. Å andra sidan är Penrose ett exakt lyssningsverktyg som avslöjar varje ljud från omgivningen och där du aldrig missar en kommentar från dina lagkamrater – så länge deras mikrofoner är av någorlunda kvalitet.

Om du vill ha fet och mullrande bas får du leta någon annanstans. Ljudet är snustorrt och fullständigt exakt. (Foto: Audeze)

Vissa gaming-headsets är gjorda enbart för spel, men lyckligtvis kan Audeze Penrose även användas för musik – och tack vare trådlöst Bluetooth-ljud kan man till och med ta dem med sig. Det här gör Penrose så bra att de flesta ”riktiga” hifi-hörlurar blir mer än utmanade. Framför allt återges röster lika upplösta och ofärgade som jag kan minnas ha hört dem i någon hörlur i den här prisklassen. Bortsett från Audeze Mobius, alltså. Man kan till exempel höra hur Disturbed-sångaren David Draimans fantastiska sångröst i ”Sound of Silence” är hopsatt av många lager av inspelningar. Det här är hög klass!

Slutsats

Audeze Penrose har samma skyhöga ljudkvalitet som Audeze Mobius. Det placerar dem i en klass där det finns väldigt få konkurrenter, men där entréavgiften är dyr. Om du letar efter ett superbra gaming-headset ligger det dock nära till hands att lägga till de extra hundralapparna som ett par Mobius kostar. Då får du nämligen den fantastiska Waves NX-surroundtekniken också, som Audeze har sparat bort i Penrose.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Googla mig i örat Den minsta medlemmen i Pixel-familjen sitter rätt i örat.
Kolla in de läckra hörlurarna! Notera namnet YH-5000SE. Yamahas mest ambitiösa flaggskepp bland hörlurar.
Ingenting bör låta så Ingen bas, ingen trådlös laddning, ingen brusreducering. Ljudet av ingenting är inte imponerande.
... Kosta vad det kosta vill Mark Levinson har aldrig gjort billiga saker och de tänker inte börja nu. Här är deras första trådlösa, brusreducerande hörlurar. Men hur bra är de?
Hör mer av din omgivning med dessa öronsnäckor Många människor är mest intresserade av ljuddämpning i öronsnäckorna. Men ibland behöver man faktiskt höra sin omgivning. Creative Sensemore Air går längre än de flesta.
Sticker ut En, i sammanhanget, tung och stor sportpropp som levererar både med komfort och ljud.
Följ Ljud & Bild