Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Argon Audio Quiet Storm

Snygg design – medelmåttigt ljud

Argon Audio Quiet Storm ser ut som dyrare hörlurar. Men ljudet matchar inte utförandet.

Av / 2023-03-17 - 14:00
Argon Audio Quiet Storm
John Hvidlykke

Det var med viss förhoppning vi fick in Quiet Storm för test. Rivaliteten bland trådlösa hörlurar är hård och obeveklig. Men vi har testat en hel del produkter från Argon och de har ofta imponerat med sin ljudkvalitet till ett mycket överkomligt pris. Argon Audio Forte A5 MK2 är till exempel en av de bästa billiga trådlösa högtalarna vi känner till.

Första intrycket är helt klart positivt. Hörlurarna levereras i en hård bärväska, som dock är ganska stor eftersom de inte går att fälla ihop. En kort USB-kabel för laddning och en minijack-kabel för passiv drift ingår. Det återkommer vi till.

Quiet Storm ser dyrare och finare ut än vad prislappen antyder. (Foto: Argon Audio)

Designen är riktigt elegant: öronkåporna och den konstläderklädda huvudbygeln är kolsvart. På sidan av öronkåporna sitter metalldetaljer som ger en raffinerad touch.

Allt, inklusive huvudbygeln och hållarna till öronkåporna, är av plast. Men det är okej, eftersom konkurrenter som kostar det dubbla gör samma sak

Läs också Riktig hifi för småpengar Argon Audio har uppdaterat sin redan lyckade Forte-serie. Det har den bara blivit bättre av.

Styrningen är behagligt enkel. Fyra knappar för ANC, volym och av/på. Det är förstås billigare att göra än touchkontroller på hörselkåpan – och fungerar precist och säkert. Varje gång!

Styrningen görs med knappar, vilket är en angenäm omväxling från de ändlösa touchpanelerna. (Foto: Argon Audio)

Der er ingen styrings-app til Argon Audio Quiet Storm, og heller ingen stemmestyring. Hovedtelefonerne parrer med Bluetooth, når de tændes første gange. Simpelt. De understøtter ikke en lang række moderne lydprotokoller, men AAC fungerer. Det er i orden til prisen.

Det finns ingen styr-app till Argon Audio Quiet Storm, ingen röststyrning heller. Hörlurarna paras ihop med Bluetooth när de sätts på första gången. Enkelt. De stöder inte någon lång rad av moderna ljudprotokoll, men AAC fungerar. Det är okej med tanke på priset.

Så låter Argon Audio Quiet Storm

Argon Audio Quiet Storm ser ut som en lyxprodukt. Tyvärr matchas inte den exklusiva designen riktigt av ljudet.

Den goda nyheten är att brusreduceringen är ganska effektiv och tar bort oljudet från kollegorna på kontoret och bruset från transporter väldigt bra. Jo, vi har hört bättre, men det är helt tillräckligt.

Läs också Sinnesro till fyndpris Creative Zen Hybrid ser mycket dyrare ut än de faktiskt är. Och låter så också.

Tyvärr är ljudet med ANC aktiverat ganska tungt och mörkt. Basen verkar först fyllig, men när man lyssnar längre blir det tydligt att den är överdriven. Med diskanten är det tyvärr tvärtom. ANC påverkar oundvikligen ljudet i högre eller lägre grad. Men i Quiet Storm är ljudet rentav mörkt och instängt. Och eftersom det inte finns någon styr-app finns det inget sätt att rätta till klangbalansen.

Precis tvärtom blir det man växlar till Ambient-läge (ljud från omgivningen) eller stänger av ljudmanipulationen helt. Då får man en ljudbild som inte är så instängd i toppen men som däremot saknar bas.

Brusreduceringen är effektiv. Men det går ut över ljudet. (Foto: Argon Audio)

Passiv drift

Argon Audio Quiet Storm kan även användas helt passivt – alltså med sladd och elektroniken avstängd. Då fungerar inte brusreducering och ambient-läge av naturliga skäl. Jag provade hörlurarna med den riktigt fina förstärkaren Creative Sound Blaster X5. Och skillnaden var som natt och dag! Både det grumliga ljudet och den tunga basen från ANC-inställningen och den tunna återgivningen utan ANC var som bortblåst. Som rent passiva hörlurar levererar Quiet Storm ett balanserat och snyggt ljud. Inte utan förvrängning, men ändå i en helt annan klass än med elektroniken påslagen.

Tyvärr är passiv, trådbunden drift inte sättet som hörlurarna någonsin kommer att användas på. Vem vill betala för trådlöshet och brusreducering och sedan lyssna genom en hörlursförstärkare som kostar flera gånger mer än hörlurarna?

Konkurrenter

Ingen produktkategori är så stor och full av hård konkurrens som hörlurar. Och det gäller speciellt brusreducerande, trådlösa hörlurar. Vi kan inte nämna alla, men en av de största konkurrenterna är Sony WH-XB910N, som i praktiken går att köpa för samma pengar som Quiet Storm, eller till och med billigare. Creative Zen Hybrid ser inte så exklusiva ut, men låter tillräckligt bra och kostar mindre än hälften av Argon över disk.

Det följer med ett snyggt resefodral. (Foto: Argon Audio)

Slutsats

Argon Audio Quiet Storm ser bättre ut än priset antyder. Och Argons första ANC-hörlurar har faktiskt många goda sidor. Till exempel en logisk och enkel styrning. Tyvärr lever inte ljudet upp till mekaniken. Utan ANC är ljudet tunt, och med brusreduceringen påslagen ändrar det karaktär och blir dunkelt. Quiet Storm är en förhållandevis billig hörlur, så man kan inte ställa enorma krav. Men konkurrensen bland billiga ANC-hörlurar är hård och vi har hört bättre för de här pengarna – och faktiskt för mindre. Så även om du kanske bara letar efter lite lugn och ro på den årliga flygresan kan du lika gärna försöka få mest valuta för pengarna.

Karakter
Argon Audio Quiet Storm
Basic

Ljud & Bild tycker

Fin design. Ser ut och känns dyrare än de är. Enkel skötsel. Brusreduceringen dämpar bra. Vi har hört bättre ljud för mindre pengar. Ingen app.

1 reaktion på ”Argon Audio Quiet Storm”

  1. Leo Rissanen

    Tack för recensionen !
    Då sparar jag besväret att testa dessa själv, för priset har varit klart lockande

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Ljud & Bild
Rulla till toppen