TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Creative Zen Hybrid

Tystnad behöver inte kosta mer

Creative Zen Hybrid ser mycket dyrare ut än de faktiskt är. Och låter så också.

forfatter
Publicerad 2022-08-11 - 12:01
Karakter
Creative Zen Hybrid
L&B tycker
Ljudet är tillräckligt bra och brusdämpningen är bra. Ser ut som ANC-hörlur i mellanklassen som försöker vara en premiummodell. Men priset är hårt pressat.
Byggkvaliteten är inte överväldigande och ljudet är lite instängt. Brusreducering har vi också hört bättre. Men om du bara behöver lite musik och lite ro på flygresan är Zen Hybrid ett utmärkt köp.
Specifikationer
 • Typ: Over-ear, slutna, trådlösa med ANC
 • Element: 40 mm med neodymmagneter
 • Frekvensomfång: 20–20 000 Hz
 • Aktiv brusreducering: Ja, samt Ambient mode
 • Antal mikrofoner: 4
 • Batteritid: 27 timma med ANC och Bluetooth
 • Röststyrning: Google Assistant, Siri (via mobil)
 • App: Creative SXFI
 • Anslutning: USB-C (laddning), 3,5 mm minijack, Bluetooth 5.0 (A2DP, AAC, SBC)
 • Vikt: 273 gram
 • Kablar: USB-A till USB-C (80 cm), 3,5 mm minijack (120 cm)
 • Webb: creative.com
Riktpris: 1150Pr. 2022-08-11 Produktsida

Det är inte så att världen egentligen behövde ett par hörlurar till. Faktum är att trådlösa hörlurar är den produktkategori i hela hemelektronikbranschen som är längst ifrån att sakna valmöjligheter. Vi vadar i dem!

Fina, trådlösa ANC-hörlurar för nästan inga pengar alls är det å andra sidan desto mer ont om! Och det är precis vad Creative Zen Hybrid är.

De ser ut som…

Creative Zen Hybrid har en design som bara kan kallas för säker: ovala öronkåpor med plastbågar och en huvudbygel som är vadderad med konstläder. Öronkuddarna är mjuka och överdragna med tunt konstläder. På lite håll skulle de kunna påminna om ett par Bose Quiet Comfort 35 eller Sony WH-1000XM3 – eller många andra, för den delen. Fast med ett annat namn tryckt på öronkåporna.

När man får Creative Zen Hybrid i handen, och så småningom på huvudet, märker man att det handlar om en billigare modell. Öronkuddarna är inte riktigt lika fjädrande och gångjärnen som ser till att hörlurarna går att fälla ihop i väskan är lite mer lealösa. Och i stället för ett hårt resefodral får man en tygpåse. Men vad gör det egentligen? Hörlurarna ska nog klara av att stoppas ner i väskan gång på gång i flera år.

Creative Zen Hybrid White folded new
Zen Hybrid kan fällas ihop och stoppas i handbagaget. (Foto: Creative)

Styrningen är lika standardiserad som utseendet. En volymknapp höjer och sänker ljudet och brusreduceringen sätts på och stängs av med en tryckknapp som även används för att välja om ljudet från omgivningen ska höras. Vilket hos Creative heter Ambient Mode. Det finns ingen uppsjö av olika nivåer av brusreducering och omgivningsljud att välja mellan. Men vem behöver egentligen det? Brusreduceringen är också helt okej. Den är inte det mest effektiva jag har varit med om, och speciellt det djupa mullret i en flygplanskabin har jag hört bekämpas bättre. Men det mesta av bruset filtreras bort. Och på en långdistansflygning kan det göra skillnaden mellan sex eller åtta timmars bedövande ljud eller en lika lång tid av relativ ostördhet.

Och man behöver inte oroa sig för att hörlurarna ska få slut på ström halvvägs. Med en batteritid på 27 timmar kan man flyga jorden runt på en laddning.

man bus phone
Om du behöver lite billig tystnad på resan till en snabb semester är Creative Zen Hybrid strålande. (Foto: Creative)

Så låter Creative Zen Hybrid

För ett pris som är runt hälften av andra rimliga hörlurar kan man inte förvänta sig så mycket. Men det får man faktiskt.

Visst, ljudbilden är en smula sömnig. Den högsta diskanten är inte speciellt luftig och röster saknar en del engagemang och närhet. Speciellt med brusreduceringen påslagen. Basen kunde också behöva lite mer tryck. Ljudnivå finns det däremot så det räcker. Men även om Creative Zen Hybrid målar upp ljudbilden med en bred pensel så är balansen utmärkt och ljudet är aldrig skarpt eller obehagligt. Åtminstone så länge man låter blir de mest komplexa inspelningarna.

Det här är inte en hörlur som är gjord för att uppehålla sig vid texturen av varje anslag på pianot i ”Köln Concert”. Det är ljudet för grynigt och lågupplöst för. Och det gör knappast saken bättre att Zen Hybrid saknar avancerade ljudprotokoll som LDAC och varianter av aptX. Men för lite popmusik, en podd eller helt enkelt en dos obunden tystnad på flygresan på väg till semestern, eller under pendlingen till jobbet, är de helt perfekta.

Creative Zen Hybrid White
Designen är minst sagt välbeprövad. Först när man kommer nära inser man att det handlar om en lite billigare produkt. (Foto: Creative)

Slutsats

Creative Zen Hybrid är en produkt som inte har större ambitioner än att ge ett tillräckligt behagligt ljud och en tillräckligt bra brusdämpning till ett pris där alla utom konkurrenterna kan vara med. Och det klarar de till fullo. De är så behagliga i passform och prestanda att till och med en gammal grinig hifi-recensent kan konstatera att det här bannemig går att leva med. Om du är i en sådan situation att du behöver resa mycket med flyg (vem saknar inte det!?) så passar nog en mer exklusiv hörlur bättre. Men för lite enstaka elektronisk lugn och ro finns det ingen anledning att betala mer.

Vi har utvärderat Creative Zen Hybrid baserat på priset vid lanseringen. Och då är de alltså ett bra köp. Men om man letar lite så går det nog att hitta dem ännu billigare.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

lbpluss
En dröm för både studio och nöje MM-500 har utvecklats av och för studiotekniker, för att avslöja allt som finns i en inspelning. Och det skänker ren njutning till ”vanliga människor” också.
Spännande nyheter från Audio-Technica StreamSet-serien är speciellt gjord för proffsspelare och Twitch-strömmare.
lbpluss
Unika hörlurar De här hörlurarna både ser fantastiska ut och låter bra. Och har ett utseende som bara instrumentmakare kan åstadkomma.
Kineserna kan köpa OnePlus 11 redan på måndag Lanseringen sker mer än en månad före den globala lanseringen, som inte äger rum förrän den 7 februari.
Det här har du inte fått för 1000 kronor förr Med FreeBuds 5i vill Huawei ge oöverträffad kvalitet för pengarna.
Följ Ljud & Bild