Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Creative Zen Hybrid

Tystnad behöver inte kosta mer

Creative Zen Hybrid ser mycket dyrare ut än de faktiskt är. Och låter så också.

Av / 2022-08-11 - 12:01
Creative Zen Hybrid
John Hvidlykke

Det är inte så att världen egentligen behövde ett par hörlurar till. Faktum är att trådlösa hörlurar är den produktkategori i hela hemelektronikbranschen som är längst ifrån att sakna valmöjligheter. Vi vadar i dem!

Fina, trådlösa ANC-hörlurar för nästan inga pengar alls är det å andra sidan desto mer ont om! Och det är precis vad Creative Zen Hybrid är.

De ser ut som…

Creative Zen Hybrid har en design som bara kan kallas för säker: ovala öronkåpor med plastbågar och en huvudbygel som är vadderad med konstläder. Öronkuddarna är mjuka och överdragna med tunt konstläder. På lite håll skulle de kunna påminna om ett par Bose Quiet Comfort 35 eller Sony WH-1000XM3 – eller många andra, för den delen. Fast med ett annat namn tryckt på öronkåporna.

När man får Creative Zen Hybrid i handen, och så småningom på huvudet, märker man att det handlar om en billigare modell. Öronkuddarna är inte riktigt lika fjädrande och gångjärnen som ser till att hörlurarna går att fälla ihop i väskan är lite mer lealösa. Och i stället för ett hårt resefodral får man en tygpåse. Men vad gör det egentligen? Hörlurarna ska nog klara av att stoppas ner i väskan gång på gång i flera år.

Creative Zen Hybrid White folded new
Zen Hybrid kan fällas ihop och stoppas i handbagaget. (Foto: Creative)

Styrningen är lika standardiserad som utseendet. En volymknapp höjer och sänker ljudet och brusreduceringen sätts på och stängs av med en tryckknapp som även används för att välja om ljudet från omgivningen ska höras. Vilket hos Creative heter Ambient Mode. Det finns ingen uppsjö av olika nivåer av brusreducering och omgivningsljud att välja mellan. Men vem behöver egentligen det? Brusreduceringen är också helt okej. Den är inte det mest effektiva jag har varit med om, och speciellt det djupa mullret i en flygplanskabin har jag hört bekämpas bättre. Men det mesta av bruset filtreras bort. Och på en långdistansflygning kan det göra skillnaden mellan sex eller åtta timmars bedövande ljud eller en lika lång tid av relativ ostördhet.

Och man behöver inte oroa sig för att hörlurarna ska få slut på ström halvvägs. Med en batteritid på 27 timmar kan man flyga jorden runt på en laddning.

man bus phone
Om du behöver lite billig tystnad på resan till en snabb semester är Creative Zen Hybrid strålande. (Foto: Creative)

Så låter Creative Zen Hybrid

För ett pris som är runt hälften av andra rimliga hörlurar kan man inte förvänta sig så mycket. Men det får man faktiskt.

Visst, ljudbilden är en smula sömnig. Den högsta diskanten är inte speciellt luftig och röster saknar en del engagemang och närhet. Speciellt med brusreduceringen påslagen. Basen kunde också behöva lite mer tryck. Ljudnivå finns det däremot så det räcker. Men även om Creative Zen Hybrid målar upp ljudbilden med en bred pensel så är balansen utmärkt och ljudet är aldrig skarpt eller obehagligt. Åtminstone så länge man låter blir de mest komplexa inspelningarna.

Det här är inte en hörlur som är gjord för att uppehålla sig vid texturen av varje anslag på pianot i ”Köln Concert”. Det är ljudet för grynigt och lågupplöst för. Och det gör knappast saken bättre att Zen Hybrid saknar avancerade ljudprotokoll som LDAC och varianter av aptX. Men för lite popmusik, en podd eller helt enkelt en dos obunden tystnad på flygresan på väg till semestern, eller under pendlingen till jobbet, är de helt perfekta.

Creative Zen Hybrid White
Designen är minst sagt välbeprövad. Först när man kommer nära inser man att det handlar om en lite billigare produkt. (Foto: Creative)

Slutsats

Creative Zen Hybrid är en produkt som inte har större ambitioner än att ge ett tillräckligt behagligt ljud och en tillräckligt bra brusdämpning till ett pris där alla utom konkurrenterna kan vara med. Och det klarar de till fullo. De är så behagliga i passform och prestanda att till och med en gammal grinig hifi-recensent kan konstatera att det här bannemig går att leva med. Om du är i en sådan situation att du behöver resa mycket med flyg (vem saknar inte det!?) så passar nog en mer exklusiv hörlur bättre. Men för lite enstaka elektronisk lugn och ro finns det ingen anledning att betala mer.

Vi har utvärderat Creative Zen Hybrid baserat på priset vid lanseringen. Och då är de alltså ett bra köp. Men om man letar lite så går det nog att hitta dem ännu billigare.

Karakter
Creative Zen Hybrid
Basic

Ljud & Bild tycker

Ljudet är tillräckligt bra och brusdämpningen är bra. Ser ut som ANC-hörlur i mellanklassen som försöker vara en premiummodell. Men priset är hårt pressat. Byggkvaliteten är inte överväldigande och ljudet är lite instängt. Brusreducering har vi också hört bättre. Men om du bara behöver lite musik och lite ro på flygresan är Zen Hybrid ett utmärkt köp.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

Rulla till toppen