Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Audeze LCD-1

Highend-hörlurar till mobilen

Det finns inget bättre ljud för bärbart bruk i den här prisklassen.

Publicerad 2020-04-07 - 09:00
Audeze LCD-1
Geir Gråbein Nordby

I likhet med Hifiman Sundara använder kaliforniska Audeze ett planmagnetiskt element i sin LCD-1. Som är mycket mindre, lättare och till och med hopfällbar, trots att den har ett lite större element på insidan. Lilla LCD-1 är den enda som kan kopplas direkt till mobilen utan att ljudet kollapsar, och för de som vill kunna ta med sig välljudet är Audeze-hörlurarna det bästa alternativet bland de öppna hörlurarna. Det ingår även ett praktiskt fodral till LCD-1.

De kompakta öronkåporna når precis runt öronen och tack vare en relativt kort 2-meters tygöverdragen kabel slipper man för mycket kabeltrassel. Som med de flesta hörlurarna i testet kan den löstagbara kabeln bytas ut mot en balanserad kabel om man vill koppla LCD-1 till en hörlursförstärkare med balanserade utgångar.

Audeze LCD-1 i praktiken

Eftersom impedansen är så låg som 16 ohm gör det inte så mycket att känsligheten är måttliga 94 dB. Med Audioquest Cobalt kopplad till mobilen spelar LCD-1 lekande lätt, och om man inte bryr sig om att andra hör vad man lyssnar på så är de små Audeze-hörlurarna kanske de allra bästa öppna. För bärbart bruk.

Komforten är inte oväntat väldigt bra. Den låga vikten visar sig vara en fördel, men vi tyckte att öronkuddarna i konstläder efter ett tag tryckte på ett varmt och svettigt sätt mot öronen. Öronkåporna kan vridas ganska mycket, mest bakåt faktiskt men mer än tillräckligt för att man ska få en nära kontakt när de sitter rätt placerade på huvudet.

 

Det är mycket plast i LCD-1, som inte känns lika robusta som Hifiman Sundara som har samma driftsprincip. Den planmagnetiska konstruktionen bygger på samma princip, med ett flortunt membran av ett ledande material som drivs av små magneter. Detta ger som bekant en lägre rörlig massa och snabbare reaktionsförmåga än tyngre, dynamiska element.

Detta märks direkt på ljudet. Som är ovanligt friskt och dynamiskt för att vara planmagnetiskt. De små öronkåporna huserar som sagt ganska stora membran, det märks basen som är relativt fyllig. De som tror att alla planmagnetiska hörlurar låter tunt bör prova de här. Sibilanter (s-ljud) kan låta lite grumliga om man vrider upp volymen, i övrigt finns det inga nämnvärda artefakter i ljudbilden.

Jämfört med Hifiman Sundara är ljudbilden mer framåt, och klangen är inte lika varm som i exempelvis Sennheiser HD 660S eller Amiron Home.

Basen går däremot inte särskilt djupt, i gengäld är den rik på detaljer och ljudet uppfattas som relativt neutralt, utan att några delar av frekvensområdet sticker ut negativt. Det finns inte lika mycket luft, och detaljeringen är inte lika finmaskig, som i Sundara, men LCD-1 passar ändå bra för både studio- och hemmabruk.

Slutsats

Det finns antagligen inga bättre öppna hörlurar om man ska använda dem med mobilen. Audeze LCD-1 går att fälla ihop, vikas ut och träs på öronen på samma sätt som små, bärbara hörlurar. Men ljudet är mycket bättre, med en öppen och fräsch ljudbild som är välbalanserad och har livlig bas, fast inte särskilt mycket djupbas. I soffan hemma finns det bättre alternativ än det här, men för bärbart bruk är Audeze LCD-1 ett fynd.

Audeze LCD-1 frequency
Audeze LCD-1 uppmätt med miniDSP EARS och REW. Kompenserad med vad miniDSP anser är subjektivt linjärt.
Basen är lite försiktig upp till 100 Hz, där den peakar, men håller en fin linjaritet (med varm klangbalans) över detta. Lite sicksackmönstrad återgivning över 1 kHz, men går hela vägen upp till 20 kHz med bra energi.

Karakter
Audeze LCD-1
Premium

Ljud & Bild tycker

Kompakta, lätta och perfekta till mobilen. Glasklart och neutralt ljud, med levande bas. Basen rullar av tidigt och ljudbilden är inte lika finmaskig och raffinerad som i referensen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen