Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sennheiser HD 650

Fortfarande i toppskiktet

Sennheiser HD 650 börjar närma sig klassikerstatus. Även efter 20 år på marknaden står den sig väl mot nyare konkurrenter.

Av / 2024-06-10 - 12:00
Sennheiser HD 650
Geir Gråbein Nordby

Sennheiser HD 650 har en ikonisk status inom hifi. Den lanserades 2003 som en uppgraderad version av HD 600 från 1997, med aningen varmare klang. 2019 kom en alternativ version med lägre impedans, HD 660 S. Men HD 650 tillverkas och säljs fortfarande.

Det finns goda skäl till det. HD 650 är handplockade i par, så att toleransen mellan vänster och höger element är maximalt 1 dB. Hörlurarna har stora sköna öronkuddar i velour och en justerbar läderhuvudbygel som smeker runt huvudet utan att trycka. Eller rättare sagt: det tryckte inte på Lasses huvud, men Gråbein kände lite tryck under varje käkben. Lyckligtvis är huvudbygeln av aluminium som delvis kan böjas något för att anpassa passformen.

Sennheiser HD 650 cropped
Även efter 20 år på marknaden klarar sig Sennheiser HD 600 utmärkt i den hårda konkurrensen.

Så låter Sennheiser HD 650

HD 650 levererar en fyllig och välbalanserad bas, som passar Lizzos rytmer. ”About Damn Time” saknar bara den sista dynamiken och energin i mellanregistret för att verkligen sticka ut. Rytmsektionen återges en aning försiktigt. Det finns gott om energi i det, men upplevelsen av fart kunde vara bättre.

Läs också Hörlurar för musikälskare De ser ut som förut, men ljudet är bättre än någonsin i Sennheisers senaste hörlurar.

Den lite återhållsamma dynamiken går igen med Hoff Ensemble, där Jan Gunnar Hoffs flygel låter väldigt fint men saknar en del klangnyanser. Kontrabasen är inte lika tydlig som hos de bästa planmagnetiska konkurrenterna, och slagverk saknar lite stuns.

Men herregud, överlag låter hörlurarna riktigt bra. Det här är ett ljud vi verkligen gillar och balansen i ljudbilden går verkligen inte att klaga på. Lyssna bara på Taylor Swifts röst i ”Exile”. Fyllig, varm och luftig. Fågelkvittret i bakgrunden i början av låten framträder fint. Rymden känns dock mindre än med HiFiMAN och Neumann, och även Sony har kvaliteter i mellanregistret och en rymdkänsla som Sennheiser får se sig besegrade av.

Sennheiser HD 650 lifestyle
Foto: Sennheiser

Slutsats

Sennheiser HD 650 var revolutionerande när den kom, och håller fortfarande. Den har en välbalanserad, neutral och klangrik återgivning av musik i alla genrer. Dynamiken är lite dämpad och ljudbilden är inte riktigt lika stor som hos de bästa. Men med sin goda komfort och fina pris – och ikoniska status – är HD 650 fortfarande ett väldigt bra val för den som vill ha öppna hörlurar i premiumklassen.

Karakter
Sennheiser HD 650
Premium

Ljud & Bild tycker

Fin klang i hela frekvensregistret, utan överdrifter. Bekväma att ha på sig länge. Utmärkt bygg- och materialkvalitet. Bra pris. Aningen återhållsam dynamik. Mellanregistret skulle kunna vara mer framträdande.

Också i detta test:

6 premiumhörlurar

Sony MDR-MV1

Vilken dynamik!

Sony MDR-MV1 vänder sig till både vanliga ljudentusiaster och professionella ljudtekniker som vill ha ärliga lurar som är lätta att driva.

Supersköna hörlurar med ärlig återgivning av musiken. Lätta att driva.
Intrycket av byggkvalitet är inte riktigt på samma nivå som priset. Inte lika finmaskigt ljud som hos vissa konkurrenter.
Läs hela testet

Hifiman Edition XS

Som ett nytvättat fönster

Hifiman har prisklassens mest detaljerade och öppna ljudbild.

Fokuserad och detaljrik ljudbild med massor av luft och finmaskiga nyanser. Vacker klangbotten och en vokalåtergivning som ger oss gåshud.
Saknar en aning dynamisk kontrast.
Läs hela testet

Audeze MM-100

Lite tam studiokompis

Audeze MM-100 är inriktad mot studioanvändning, med en neutral och öppet klang. Vi vill bara ha lite mer dynamik.

Precisa och detaljerade. Låter fint. Bra komfort.
Lite tam dynamik. Kropp och tryck i basen kommer bara fram med en bra förstärkare.
Läs hela testet

FiiO FT5

Förbluffande välbalanserade

FiiOs första öppna planar-hörlurar FT5 är så nära perfekta att vi nästan blev förvånade.

Ovanligt fyllig och dynamisk ljudbild. Spelar bas med en auktoritet som är sällsynt för den här typen av hörlurar. Gediget byggda och bekväma att ha på sig. Välutrustade.
Inte så luftiga och öppna i toppen.
Läs hela testet

Neumann NDH 30

Studioljud för hemmabruk

Neumann överraskar med NDH 30, en exceptionellt välbalanserad allround-hörlur.

Härlig balans och bra dynamisk kontrast. Spelar bas med kontrollerad auktoritet, klangrikt mellanregister och transparent ljudbild.
Lite avslappnad i de snabbaste transienterna.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

Rulla till toppen