Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Neumann NDH 30

Studioljud för hemmabruk

Neumann överraskar med NDH 30, en exceptionellt välbalanserad allround-hörlur.

Av / 2024-06-10 - 12:00
Neumann NDH 30
Lasse Svendsen

Egentligen är det inte konstigt att hörlurarna från Neumann låter så bra, de kommer trots allt från en tillverkare som sysslar med ljudutrustning för studiobruk. Vi hade trott att de skulle låta precis som en monitorhögtalare. Väldigt korrekt, men lite torrt och kanske inte något som musikälskare skulle föredra. Det gör de inte.

Precis som de andra testdeltagarna är NDH 30 öppna och kåporna är tillräckligt stora för att lägga sig behagligt runt örat. Det dynamiska elementet är bara 38 mm, men vi tyckte inte att det lät tunt eller tamt i basen. Tvärtom. Vi märkte också att de är relativt lättdrivna och fungerar perfekt direkt i hörlursuttaget på en Mac. Fast det är klart, när vi kopplade in dem i Hegel-förstärkaren både lyfte och öppnade ljudbilden upp sig rejält. Kabeln är för övrigt avtagbar och detta är en av få testdeltagare som faktiskt går att fälla ihop för enklare transport.

Neumann NDH 30 folded
Foto: Neumann

Så låter Neumann NDH 30

Man vet att det fungerar när man får gåshud av att lyssna på musik. Med Exile lät det väldigt, väldigt bra. Ljudbilden är välbalanserad och sammanhållen. Här låter det otroligt bra vad man än spelar, man märker tydligt att detta är en väldigt bra allround-hörlur. För den funkar liksom med allt. Med Jan Gunnar Hoff-ensemblen låter den inte som en dynamisk hörlur, där visar den att den har egenskaper som till exempel Sony saknar.

I Polarity märker man att transienter är en smula dämpade, den är inte lika snabb som en planmagnetisk hörlur, men ljudbilden är öppen och har en härlig klang ända från toppen och hela vägen ner.

– Alltså, jag är villig att ge upp lite snärt i ljudbilden om jag får den här fina, varma klangen som gör det lite mer behagligt att lyssna på musik, säger Geir.

Läs också Oengagerande första försök Den legendariska mikrofontillverkaren lyckas inte fängsla oss med sin första hörlursmodell.

Lizzos låt var en fullträff med Neumann, gitarren satt som gjuten i ljudbilden. Det finns gott om tryck och dynamik, samtidigt levererar Neumann fast och fin bas, ja den är helt enkelt kul att lyssna med. Kanske hade det kunnat finnas mer luft, men det är ju inte viktigt med sådan musik. Då är det viktigare att man blir fängslad, att det går att dansa till musiken, och så är det definitivt här. Det finns inget som sticker ut, som låter illa. Och på samma gång saknas det inte någonting heller.Neumann NDH 30 white background

Foto: Neumann

Slutsats

Neumann NDH 30 är de bästa allround-hörlurarna i testet. De saknar pyttelite transientrespons, men är så välbalanserade och så öppna och dynamiska att de passar till allt man kan tänka sig att använda dem till. Det är inte bara i en ljudstudio som de här kommer till sin rätt – sjunk ner i fåtöljen och sätt på något som du har sett fram emot att lyssna på, trä på lurarna på huvudet, sedan är det bara att njuta av något av det bästa ljudet du kan få för pengarna.

Karakter
Neumann NDH 30
Premium

Ljud & Bild tycker

Härlig balans och bra dynamisk kontrast. Spelar bas med kontrollerad auktoritet, klangrikt mellanregister och transparent ljudbild. Lite avslappnad i de snabbaste transienterna.

Också i detta test:

6 premiumhörlurar

Sennheiser HD 650

Fortfarande i toppskiktet

Sennheiser HD 650 börjar närma sig klassikerstatus. Även efter 20 år på marknaden står den sig väl mot nyare konkurrenter.

Fin klang i hela frekvensregistret, utan överdrifter. Bekväma att ha på sig länge. Utmärkt bygg- och materialkvalitet. Bra pris.
Aningen återhållsam dynamik. Mellanregistret skulle kunna vara mer framträdande.
Läs hela testet

Sony MDR-MV1

Vilken dynamik!

Sony MDR-MV1 vänder sig till både vanliga ljudentusiaster och professionella ljudtekniker som vill ha ärliga lurar som är lätta att driva.

Supersköna hörlurar med ärlig återgivning av musiken. Lätta att driva.
Intrycket av byggkvalitet är inte riktigt på samma nivå som priset. Inte lika finmaskigt ljud som hos vissa konkurrenter.
Läs hela testet

Hifiman Edition XS

Som ett nytvättat fönster

Hifiman har prisklassens mest detaljerade och öppna ljudbild.

Fokuserad och detaljrik ljudbild med massor av luft och finmaskiga nyanser. Vacker klangbotten och en vokalåtergivning som ger oss gåshud.
Saknar en aning dynamisk kontrast.
Läs hela testet

Audeze MM-100

Lite tam studiokompis

Audeze MM-100 är inriktad mot studioanvändning, med en neutral och öppet klang. Vi vill bara ha lite mer dynamik.

Precisa och detaljerade. Låter fint. Bra komfort.
Lite tam dynamik. Kropp och tryck i basen kommer bara fram med en bra förstärkare.
Läs hela testet

FiiO FT5

Förbluffande välbalanserade

FiiOs första öppna planar-hörlurar FT5 är så nära perfekta att vi nästan blev förvånade.

Ovanligt fyllig och dynamisk ljudbild. Spelar bas med en auktoritet som är sällsynt för den här typen av hörlurar. Gediget byggda och bekväma att ha på sig. Välutrustade.
Inte så luftiga och öppna i toppen.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

Rulla till toppen