TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Usher Be-718 DMD

Gladiator på stativ

Taiwanesiska Usher utmanar eliten med en av de billigaste diamanthögtalarna på marknaden.

forfatter
Publicerad 2011-04-27 - 15:08

Det är lätt att både se och känna att Be-718 DMD är en påkostad historia. Konstruktionen är mycket solid, med terminaler av hög kvalitet, tjocka kabinettväggar och isolationsmaterial mellan MDF-kabinettet och de påmonterade sidoplattorna av trä. Allt är genomtänkt och påkostat, detsamma gäller stativen av solitt trä och metall och socklarna av marmor.

Rent utseendemässigt är högtalarna inte så spännande. De har inga eleganta linjer eller avrundningar, utan består snarare av en mängd plattor som skruvats ihop. Fast inte slumpmässigt, här finns nämligen inga parallella ytor och stagningen är mycket exakt. Men vi gillar inte att grillarna sätts fast med vanliga pluggar som sätts fast i hål på baffeln, i stället för med magneter, och stativen ger inte direkt något modernt intryck. Fast smaken är som bekant som baken, så vi går inte in närmare på den kosmetiska biten.

Teknik
Be-718 DMD är en tvåvägs basreflexkonstruktion, med basport av typen ”brev­inkast” längst ned på fronten. Den är bestyckad med Ushers egen 1,25-tums diskant med membran av framställd diamant, täckt av en liten metallgrill. Under denna sitter en 7-tums mellanregisterbas av kolfiber- och papperskomposit, som drivs av en kraftig magnet som väger ett kilo. Även detta är Ushers egen konstruktion.

Känsligheten är helt godkända 87 dB, vilket är typiskt för stativhögtalare. Det betyder att den behöver ungefär dubbelt så hög effekt för att spela lika högt som många golvhögtalare. Frekvensomfånget 42 till 40 000 Hz är väldigt respektabelt för att vara en högtalare av den här typen. Det betyder att den kan återge allt från en tubas grundton till långt högre frekvenser än människor kan höra.

Ljudkvalitet
Med bra elektronik är den här högtalaren en dröm att lyssna på. Med NADs integrerade M2-förstärkare tyckte vi att det lät lite platt och tråkigt. Med kraftigare doningar i form av Mark Levinson No 532H blev det andra bullar. Basen är mycket utsträckt för att vara en stativhögtalare, så att kontrabasen i Josefine Cronholms vackra ”In Your Wild Garden” återges med mycket tyngd för att komma från en stativhögtalare. Även dess djupaste toner känns och det är mycket rymd runt omkring, med superb upplösning. Cymbalerna i bakgrunden är luftiga och känns närvarande, medan Josefines röst i mitten är ren och klar. Diamantdiskanten hänger med i de snabbaste svängarna, med blixtens hastighet. Övertonerna är superupplösta!

Ljudbilden är väldigt stor och det är omöjligt att inte tycka om det här ljudet. En så här söt och utsökt ljudkvalitet kan jag inte påminna mig om att ha hört från någon golvhögtalare för samma pengar.

Be-718 DMD klarar även dynamisk musik väldigt bra, både en stor orkester och pumpande basrytmer från gamla skolans hiphop (modernare hiphop är inte precis dynamisk). Usher-högtalarna kan verkligen svänga, och de underhåller även på låg volym. En karaktäristisk egenskap är att mellanregistret är en smula tillbakadraget. Det gör att man blir mer uppmärksam på basen och diskantregistret. Musiken är inte lika påträngande som med de mest neutrala, Usher har snarare lite rosiga kinder och får lyssnaren att vilja luta sig tillbaka med konjakskupan och lägga upp fötterna på bordet. Basen är också trimmad till max, så i stället för en jättestram och analytisk bas försöker högtalarna simulera mer av det goda genom att lägga till lite fyllighet och värme. Det funkar väldigt bra, men jag uppfattar alltså inte Be-718 DMD som fullständigt neutrala.

Slutsats
Alla gillar nog inte utseendet, men rent ljudmässigt är Be-718 DMD en enormt imponerande konstruktion. Här får du alla detaljer i ljudbilden, samtidigt som basåtergivningen är fyllig och taktfast. Högtalarna låter större än de är och diamantdiskanterna får fram luften i toppen på ett beundransvärt sätt. Basen är imponerande djup för att komma från en stativare, och både kontrabas och tuba låter stort och fylligt, även om den djupaste informationen inte kommer fram som i en större golvhögtalare.

Mellanregistret är också klart och detaljerat, men inte lika utåtriktat som hos B&W. Det är något tillbakadraget, vilket också gör att basen låter större och diskanten får mer uppmärksamhet. Kalla det för en svag ”loudness-färgning”.

Precis som de flesta stativhögtalare uppskattar Be-718 DMD en kraftfull förstärkare för att få fram all dynamik.

Också i detta test:

Sammanfattning

Duellanter i diamantklassen

Båda stativhögtalarna i detta test är bra exempel på hur fint det kan låta om man är villig att gör avkall på den djupaste basen

B&W 805 Diamond

Juvelen

B&W var en av de första som utrustade sina högtalare med diamantdiskanter. Men inte förrän ganska nyligen införlivades tekniken i en stativhögtalare. Och det var inte en sekund för tidigt!

Snabba. Mycket exakt ljud. Detaljer.
Aningen tunn bas.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Skotska fynesser i München Fyne Audio visade komplett vintage-stil på highend-mässan i München.
High End 2022: Ny järnhögtalare med spännande element Äntligen kommer en större version av den makalösa Jern-högtalaren. Och den har häftiga element!
Hegel har nya flaggskeppsförstärkare Förstärkarkombinationen H30 och P30 förnyas.
Sådana här högtalare har du knappast sett förut Estelons flaggskepp är sannerligen extremt.
Djupbas du aldrig hört maken till Chansen att du har sett eller hört talas om Kerr är minimal. Det bör du definitivt göra någonting åt.
Audiovectors QR-serie växer med stora QR7 En större och tuffare högtalare för stora rum och alla som älskar bas.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend