Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Usher Be-718 DMD

Gladiator på stativ

Taiwanesiska Usher utmanar eliten med en av de billigaste diamanthögtalarna på marknaden.

Det är lätt att både se och känna att Be-718 DMD är en påkostad historia. Konstruktionen är mycket solid, med terminaler av hög kvalitet, tjocka kabinettväggar och isolationsmaterial mellan MDF-kabinettet och de påmonterade sidoplattorna av trä. Allt är genomtänkt och påkostat, detsamma gäller stativen av solitt trä och metall och socklarna av marmor.

Rent utseendemässigt är högtalarna inte så spännande. De har inga eleganta linjer eller avrundningar, utan består snarare av en mängd plattor som skruvats ihop. Fast inte slumpmässigt, här finns nämligen inga parallella ytor och stagningen är mycket exakt. Men vi gillar inte att grillarna sätts fast med vanliga pluggar som sätts fast i hål på baffeln, i stället för med magneter, och stativen ger inte direkt något modernt intryck. Fast smaken är som bekant som baken, så vi går inte in närmare på den kosmetiska biten.

Teknik
Be-718 DMD är en tvåvägs basreflexkonstruktion, med basport av typen ”brev­inkast” längst ned på fronten. Den är bestyckad med Ushers egen 1,25-tums diskant med membran av framställd diamant, täckt av en liten metallgrill. Under denna sitter en 7-tums mellanregisterbas av kolfiber- och papperskomposit, som drivs av en kraftig magnet som väger ett kilo. Även detta är Ushers egen konstruktion.

Känsligheten är helt godkända 87 dB, vilket är typiskt för stativhögtalare. Det betyder att den behöver ungefär dubbelt så hög effekt för att spela lika högt som många golvhögtalare. Frekvensomfånget 42 till 40 000 Hz är väldigt respektabelt för att vara en högtalare av den här typen. Det betyder att den kan återge allt från en tubas grundton till långt högre frekvenser än människor kan höra.

Ljudkvalitet
Med bra elektronik är den här högtalaren en dröm att lyssna på. Med NADs integrerade M2-förstärkare tyckte vi att det lät lite platt och tråkigt. Med kraftigare doningar i form av Mark Levinson No 532H blev det andra bullar. Basen är mycket utsträckt för att vara en stativhögtalare, så att kontrabasen i Josefine Cronholms vackra ”In Your Wild Garden” återges med mycket tyngd för att komma från en stativhögtalare. Även dess djupaste toner känns och det är mycket rymd runt omkring, med superb upplösning. Cymbalerna i bakgrunden är luftiga och känns närvarande, medan Josefines röst i mitten är ren och klar. Diamantdiskanten hänger med i de snabbaste svängarna, med blixtens hastighet. Övertonerna är superupplösta!

Annons

Ljudbilden är väldigt stor och det är omöjligt att inte tycka om det här ljudet. En så här söt och utsökt ljudkvalitet kan jag inte påminna mig om att ha hört från någon golvhögtalare för samma pengar.

Be-718 DMD klarar även dynamisk musik väldigt bra, både en stor orkester och pumpande basrytmer från gamla skolans hiphop (modernare hiphop är inte precis dynamisk). Usher-högtalarna kan verkligen svänga, och de underhåller även på låg volym. En karaktäristisk egenskap är att mellanregistret är en smula tillbakadraget. Det gör att man blir mer uppmärksam på basen och diskantregistret. Musiken är inte lika påträngande som med de mest neutrala, Usher har snarare lite rosiga kinder och får lyssnaren att vilja luta sig tillbaka med konjakskupan och lägga upp fötterna på bordet. Basen är också trimmad till max, så i stället för en jättestram och analytisk bas försöker högtalarna simulera mer av det goda genom att lägga till lite fyllighet och värme. Det funkar väldigt bra, men jag uppfattar alltså inte Be-718 DMD som fullständigt neutrala.

Slutsats
Alla gillar nog inte utseendet, men rent ljudmässigt är Be-718 DMD en enormt imponerande konstruktion. Här får du alla detaljer i ljudbilden, samtidigt som basåtergivningen är fyllig och taktfast. Högtalarna låter större än de är och diamantdiskanterna får fram luften i toppen på ett beundransvärt sätt. Basen är imponerande djup för att komma från en stativare, och både kontrabas och tuba låter stort och fylligt, även om den djupaste informationen inte kommer fram som i en större golvhögtalare.

Mellanregistret är också klart och detaljerat, men inte lika utåtriktat som hos B&W. Det är något tillbakadraget, vilket också gör att basen låter större och diskanten får mer uppmärksamhet. Kalla det för en svag ”loudness-färgning”.

Precis som de flesta stativhögtalare uppskattar Be-718 DMD en kraftfull förstärkare för att få fram all dynamik.

Annons

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sammanfattning

Duellanter i diamantklassen

Båda stativhögtalarna i detta test är bra exempel på hur fint det kan låta om man är villig att gör avkall på den djupaste basen

B&W 805 Diamond

Juvelen

B&W var en av de första som utrustade sina högtalare med diamantdiskanter. Men inte förrän ganska nyligen införlivades tekniken i en stativhögtalare. Och det var inte en sekund för tidigt!

Snabba. Mycket exakt ljud. Detaljer.
Aningen tunn bas.
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.