TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

B&W 805 Diamond

Juvelen

B&W var en av de första som utrustade sina högtalare med diamantdiskanter. Men inte förrän ganska nyligen införlivades tekniken i en stativhögtalare. Och det var inte en sekund för tidigt!

forfatter
Publicerad 2011-04-28 - 09:49

Om Usher Be-718 har ett lite kantigt utseende så är B&W 805 Diamond raka motsatsen. Hela kabinettet har en helgjuten form, elegant avsmalnande bakåt, vilket ger en feminin och snygg känsla. Tygfronten fästs med hjälp av magneter i stället för pluggar, vilket betyder renare linjer för den som vill lyssna på musiken utan fronter.

Det enda vi inte är speciellt förtjusta över är stativen. De har ett utseende som är en elegant förlängning av själva högtalaren, men de känns lite för simpla för en högtalare av den här kalibern.

Teknik
Nautilus-huset på toppen huserar diamantdiskanten. Formen på huset gör att energin från baksidan av 1-tumsdiskanten absorberas i den avsmalnande pipan och försvinner, så att det bara är frekvenserna från elementets framsida som når örat. Det gör det enklare att få en mer korrekt fasrespons.

Kevlar-väven i 6,5-tumsbasen gör att förvrängningar i membranet tar ut varandra, vilket också ger en optimal fasrespons. Känsligheten är 88 dB, alltså en dB högre än hos Usher och i praktiken ingen skillnad. Frekvensomfånget 49 till 28 000 Hz är något snävare än hos Usher, men rent ljudmässigt behöver det inte betyda något annat än att basen är en aning tunnare.

Vad man kan undra är vilken fördel det är att ha en delningsfrekvens som är så hög som 4 kHz. Diamantelementet tjänar på att spela så lite låga frekvenser som möjligt, men mellanregistermembranet borde inte kunna spela toner över 2 kHz eftersom membranet alltid bör ha kortare diameter än våglängden som ska återges. Kevlar har dock en udda egenskap att kunna uppföra sig som många membran av olika storlek samtidigt, därför har B&W ansett sig kunna dubbla delningsfrekvensen för att diskanten ska få mindre att arbeta med.

Ljudkvalitet
Det är uppenbart att två högtalare inte behöver låta likadant bara för att båda har diamantdiskant. Långtifrån. Medan Usher-högtalaren har en varm och avslappnad karaktär är B&W stramare. Det beror främst på att mellanregistret är mer markerat.

Sångröster framträder fast och bestämt i musiken, oerhört punktformigt placerade i mitten av ljudbilden. Kontrabasen på Josefine Cronholms singer/songwriter-ballad ”In Your Wild Garden” känns klar och tydlig i sitt översta register, där vänsterhanden klämmer åt strängarna som raspar trivsamt mellan anslagen. Grundtonerna hörs också tydligt och högtalarna får fram basens grundregister. Samtidigt är det ingen tvekan om att 805 Diamond inte går lika djupt som Be-718 DMD, basen är rapp i stället för fyllig. Det betyder att B&W-högtalarna med fördel kan ställas ganska nära väggen, annars tycker jag att basen är i tunnaste laget.

Att mellanregistret framträder tydligare hos B&W än hos Usher gör också att vi inte lika mycket lägger märke till hur diskanten beter sig, eftersom den är en väl integrerad del av en komplett ljudbild. Man kan lätt luras att tro att B&W har färre detaljer i toppen än Usher eftersom diskanten sticker ut mindre. Men så är det inte alls, för 805 Diamond har massor av detaljer. Hör bara på Tori Amos ”Hey Jupiter” från albumet Boys for Pelé, där både flygeln och hennes röst sträcker sig upp mot supersoniska atmosfärer. Diskantåtergivningen är supersnabb och otroligt detaljerad.

B&W’s svaghet är att högtalarna aldrig vaknar till liv ordentligt. Om Usher får fram musikens ”groove” så trivs B&W bättre med att återge ljudbildens detaljer. Detta kan dock ha att göra med att B&W:s bas rullar av tidigare, och kan säkert rättas till med en subbas.

Slutsats
805 Diamond är rena rama högtalarsmycket, som tack vare sin diamantdiskant låter ännu mer detaljerat än sin föregångare 805 Signature. Här finns tonvis av detaljer, och förutom detaljerna i övertonerna är mellanregistret mycket klart och tydligt. 805 Diamond har en ljudmässig helhet med i princip alla ljudbildens detaljer intakta, och vi är särskilt förtjusta i hur sångröster låter.

Att basen inte går lika djupt som hos Usher Be-718 DMD innebär att B&W-högtalarna kan låta lite väl tunna och analytiska, men det gör dem också enklare att ha med att göra när de ska placeras. Trots det hade vi velat ha mer driv i basen, och det saknas rent allmänt en gnutta rytm och engagemang. En sak är i alla fall säker: de vill ha en kraftfull förstärkare!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sammanfattning

Duellanter i diamantklassen

Båda stativhögtalarna i detta test är bra exempel på hur fint det kan låta om man är villig att gör avkall på den djupaste basen

Usher Be-718 DMD

Gladiator på stativ

Taiwanesiska Usher utmanar eliten med en av de billigaste diamanthögtalarna på marknaden.

Stor ljudbild. Övertoner. Stor och fyllig bas.
Aningen tillbakadraget mellanregister.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Letar du efter en ny soundbar? Kolla in vår topp 10-lista. Vill du ha bättre ljud från din TV? Här hittar du de 10 bästa soundbar-högtalarna just nu!
Marshall förnyar sina trådlösa högtalare Uppdatering av Acton, Stanmore och Woburn.
Den trådlösa favoriten får en efterlängtad funktion KEF LSX II blir ännu bättre och ännu mer praktiska.
Gatufest med handtag från Sony Sony lanserar tre nya högtalare i X-serien, XG300, XE300 och XE200 för dig som vill ta festen med dig.
Bärbara sommarhögtalare från Philips Philips S4807 och S7807 är vatten-, sand- och stötsäkra Bluetooth-högtalare
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend