TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

B&W 805 Diamond

Juvelen

B&W var en av de första som utrustade sina högtalare med diamantdiskanter. Men inte förrän ganska nyligen införlivades tekniken i en stativhögtalare. Och det var inte en sekund för tidigt!

forfatter
Publicerad 2011-04-28 - 09:49

Om Usher Be-718 har ett lite kantigt utseende så är B&W 805 Diamond raka motsatsen. Hela kabinettet har en helgjuten form, elegant avsmalnande bakåt, vilket ger en feminin och snygg känsla. Tygfronten fästs med hjälp av magneter i stället för pluggar, vilket betyder renare linjer för den som vill lyssna på musiken utan fronter.

Det enda vi inte är speciellt förtjusta över är stativen. De har ett utseende som är en elegant förlängning av själva högtalaren, men de känns lite för simpla för en högtalare av den här kalibern.

Teknik
Nautilus-huset på toppen huserar diamantdiskanten. Formen på huset gör att energin från baksidan av 1-tumsdiskanten absorberas i den avsmalnande pipan och försvinner, så att det bara är frekvenserna från elementets framsida som når örat. Det gör det enklare att få en mer korrekt fasrespons.

Kevlar-väven i 6,5-tumsbasen gör att förvrängningar i membranet tar ut varandra, vilket också ger en optimal fasrespons. Känsligheten är 88 dB, alltså en dB högre än hos Usher och i praktiken ingen skillnad. Frekvensomfånget 49 till 28 000 Hz är något snävare än hos Usher, men rent ljudmässigt behöver det inte betyda något annat än att basen är en aning tunnare.

Vad man kan undra är vilken fördel det är att ha en delningsfrekvens som är så hög som 4 kHz. Diamantelementet tjänar på att spela så lite låga frekvenser som möjligt, men mellanregistermembranet borde inte kunna spela toner över 2 kHz eftersom membranet alltid bör ha kortare diameter än våglängden som ska återges. Kevlar har dock en udda egenskap att kunna uppföra sig som många membran av olika storlek samtidigt, därför har B&W ansett sig kunna dubbla delningsfrekvensen för att diskanten ska få mindre att arbeta med.

Ljudkvalitet
Det är uppenbart att två högtalare inte behöver låta likadant bara för att båda har diamantdiskant. Långtifrån. Medan Usher-högtalaren har en varm och avslappnad karaktär är B&W stramare. Det beror främst på att mellanregistret är mer markerat.

Sångröster framträder fast och bestämt i musiken, oerhört punktformigt placerade i mitten av ljudbilden. Kontrabasen på Josefine Cronholms singer/songwriter-ballad ”In Your Wild Garden” känns klar och tydlig i sitt översta register, där vänsterhanden klämmer åt strängarna som raspar trivsamt mellan anslagen. Grundtonerna hörs också tydligt och högtalarna får fram basens grundregister. Samtidigt är det ingen tvekan om att 805 Diamond inte går lika djupt som Be-718 DMD, basen är rapp i stället för fyllig. Det betyder att B&W-högtalarna med fördel kan ställas ganska nära väggen, annars tycker jag att basen är i tunnaste laget.

Att mellanregistret framträder tydligare hos B&W än hos Usher gör också att vi inte lika mycket lägger märke till hur diskanten beter sig, eftersom den är en väl integrerad del av en komplett ljudbild. Man kan lätt luras att tro att B&W har färre detaljer i toppen än Usher eftersom diskanten sticker ut mindre. Men så är det inte alls, för 805 Diamond har massor av detaljer. Hör bara på Tori Amos ”Hey Jupiter” från albumet Boys for Pelé, där både flygeln och hennes röst sträcker sig upp mot supersoniska atmosfärer. Diskantåtergivningen är supersnabb och otroligt detaljerad.

B&W’s svaghet är att högtalarna aldrig vaknar till liv ordentligt. Om Usher får fram musikens ”groove” så trivs B&W bättre med att återge ljudbildens detaljer. Detta kan dock ha att göra med att B&W:s bas rullar av tidigare, och kan säkert rättas till med en subbas.

Slutsats
805 Diamond är rena rama högtalarsmycket, som tack vare sin diamantdiskant låter ännu mer detaljerat än sin föregångare 805 Signature. Här finns tonvis av detaljer, och förutom detaljerna i övertonerna är mellanregistret mycket klart och tydligt. 805 Diamond har en ljudmässig helhet med i princip alla ljudbildens detaljer intakta, och vi är särskilt förtjusta i hur sångröster låter.

Att basen inte går lika djupt som hos Usher Be-718 DMD innebär att B&W-högtalarna kan låta lite väl tunna och analytiska, men det gör dem också enklare att ha med att göra när de ska placeras. Trots det hade vi velat ha mer driv i basen, och det saknas rent allmänt en gnutta rytm och engagemang. En sak är i alla fall säker: de vill ha en kraftfull förstärkare!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.

Också i detta test:

Sammanfattning

Duellanter i diamantklassen

Båda stativhögtalarna i detta test är bra exempel på hur fint det kan låta om man är villig att gör avkall på den djupaste basen

Usher Be-718 DMD

Gladiator på stativ

Taiwanesiska Usher utmanar eliten med en av de billigaste diamanthögtalarna på marknaden.

Stor ljudbild. Övertoner. Stor och fyllig bas.
Aningen tillbakadraget mellanregister.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Musikalisk hyllning till Italiens fiolmakare Sonus faber förnyar Homage-serien
Ny HomePod kommer till Sverige Apples större högtalare återlanseras i en ny och smartare version.
Kolla in den rejäla JBL-plankan JBL Bar 1300 är deras bästa och mest avancerade soundbar hittills, och ska ge oss riktig biokänsla hemma.
LG:s soundbar-högtalare anpassar sig till rummet LG:s nya soundbar-högtalare SC9 och SE6 ska ge omslutande ljud och en rad mångsidiga funktioner.
Följ Ljud & Bild