Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Totem Sky

Diskret trolleri

Designstrikta Totem leker med ord och röster utan att väcka visuell uppmärksamhet.

Skrivet av / 2017-11-08 - 11:25
Totem Sky
John Hvidlykke

Kanadensiska Totem Acoustic är inte särskilt kända på våra breddgrader, men de har faktiskt tillverkat högtalare i 30 år och har ett brett utbud av modeller i olika pris- och viktklasser. Det finns både golv- och stativmodeller, plus högtalare för montering på eller i (!) väggar och tak.

I det här testat ska vi titta närmare på Totem Sky, som är en konventionell, kompakt stativ- eller bokhyllehögtalare i den högre änden av prisskalan.

I vitt utförande och med den vita tygfronten försvinner Totem Sky helt i inredningen. Det är vi inte vana vid med högtalare på den här ambitionsnivån.
I vitt utförande och med den vita tygfronten försvinner Totem Sky helt i inredningen. Det är vi inte vana vid med högtalare på den här ambitionsnivån.

 

Storleken är aningen mindre än en skokartong vilket gör det enkelt att hitta en plats för Totem Sky. Och den gör inte mycket väsen av sig var den än ställs. Testparet hade ett silkesmatt, vitt utförande som bäst kan beskrivas som diskret. När den vita tygfronten sitter på glider högtalaren in obemärkt i en modern, helvit inredning. Prisvärt och en i det närmaste helt perfekt WAF (Wife Acceptance Factor). Men med en prislapp på dryga 20 000 kronor kan jag inte låta bli att tycka att Sky gott hade kunnat se lite lyxigare ut. Men visst, då blir det desto mer pengar över till de inre kvaliteterna.

 

Teknik

Sky är ett tvåvägssystem med 5-tums bas och en ovanligt stor domediskant med 33 mm i diameter. Trots diskantens storlek sägs den nå ända upp till 29,5 kHz. Även baselementet är lite över det normala med en 75 mm talspole. Båda elementen innebär att detta är ett dyrt sätt att göra saker och ting, men utlovar också större tålighet och kontroll.

Delningsfiltret har en branthet på 6 dB per oktav. Det kan ge riktigt bra ljud och delning utan fasförskjutning, men det ställer stora krav på elementen som måste kunna arbeta i flera oktaver förbi delningsfrekvensen.

Terminalerna på baksidan klarar biwiring. Kvaliteten är över genomsnittet utan att vara hysterisk. Man kan använda avskalade kablar av rimlig tjocklek, men inte banankontakter. Basporten på baksidan är väldigt liten (säkert för att undvika att den blir för lång), men det hörs inga blåsljud.

Kabinettet påstås vara ”dämpat med borosilikat som kontrollerar energiutsläppet men håller kabinettets musikalitet vid liv”. Borosilikat är den kemiska beteckningen för Pyrex-glas, så det kan mycket väl vara så att kabinettet är dämpat med glasull.

 

En spirituell resa

Med ett namn som Totem ligger det nära till hands att anspela på de indianska associationerna. Och den chansen missar de inte: ”Sky”, ”Forest”, ”Wind” och ”Rainmaker” är några av modellnamnen. Och sedan tillkommer två hela serier som heter ”Element” och ”Tribe”. Den här stilen går igen på hela webbplatsen, som dryper av New Age:

”Music creates order out of chaos: for rhythm imposes unanimity upon the divergent, melody imposes continuity upon the disjointed and harmony imposes compatibility upon the incongruous. Music is the mediator between our spiritual and sensual journey.”

För ett tekniskt öga kan det låta lite väl sinnligt och andligt, men Totem har uppenbarligen hittat ett recept som fungerar för dem eftersom de har sålt högtalare i 30 år. Och om sanningen ska fram så går det att hitta lika högtidliga beskrivningar hos många andra tillverkare också. Där är det bara tekniskt hokus-pokus som beskrivs i stället för naturväsen.

 

Ljudet från Totem Sky

Som tur är handlar det i slutändan inte om formuleringar i marknadsföringen, utan om hur högtalaren spelar musik. Och där kommer Totem Sky mer till sin rätt. Det första öronen lägger märke till är öppenheten och friheten. Det låter inte som om musiken kommer från de två högtalarna utan från rummet bakom och utanför högtalarna. Precis så ska det vara, men det är långtifrån alltid fallet. Sky är en av högtalarna som har lätt att ”försvinna”. En av anledningarna till det kan vara det mjuka faslinjära delningsfiltret på 6 dB/oktav. Ett sådant är enkelt att göra – men väldigt svårt att göra bra. Här verkar det ha lyckats.

Totem Sky är lätt att placera och svår att upptäcka. Men ljudet är anmärkningsvärt stort.
Totem Sky är lätt att placera och svår att upptäcka. Men ljudet är anmärkningsvärt stort.

 

Mellanregistret är Skys starkaste kort. Röster återges nyanserat och rent på ett sätt som förklarar det modiga priset. Det är lätt att urskilja körstämmorna i Philips Glass ”Koyaanisqatsi” och råheten i Sinéad O’Connors röst i a cappella-versionen av ”I am Stretched On Your Grave” får nackhåren att resa sig.

Lyckligtvis klarar högtalarna även större och mer komplexa stycken. ”One Night in Bangkok” från Chess låter lika stor den ska göra.

Basen är alltid små högtalares akilleshäl och man ska inte räkna med avgrundsdjup bas från ett femtums element i en skokartong. Men Totem Sky klarar uppgiften förhållandevis bra och levererar en stabil och stram botten ända ner till gränsfrekvensen runt 50 Hz. Så länge du inte försöker spela hög elektronisk musik i stora rum. I så fall har Totem lika diskreta subwoofrar i sortimentet som kan hjälpa till längst ned.

Totem rekommenderar att högtalaren kombineras med förstärkare som har mellan 30 och 125 watt. Vi kopplade den till den 180 watt potenta power-DAC-förstärkaren NAD M32, som höll den i ett järngrepp. Sky är ingen tung belastning för förstärkaren, men med sina 87 dB är den inte särskilt känsligt. Volymen måste därför vridas upp förhållandevis högt för att åstadkomma en normal lyssningsnivå. En mindre förstärkare kan bara rekommenderas för tyst musik i små rum.

 

Slutsats

Totem Sky är långtifrån lika självutplånande att lyssna på som att titta på. När den spelar målar den upp en ljudbild som inte alls stämmer överens med den diminutiva storleken. Om du vill ha bra ljud utan att skylta med det så kan den vara en utmärkt lösning. Den kräver dock en förstärkare av viss storlek och kvalitet för att vakna till liv. Den befinner sig dessutom i en pris- och storleksklass där det finns många kvalificerade deltagare som slåss om kunderna. Den ärkebrittiska minimonitorn ProAc Response DB1 och den helt formidabla Dynaudio Special Forty är några av dem som kan nämnas. Men ingen av dem tar lika diskret plats i inredningen. Och båda kräver placering på stativ, medan Sky faktiskt klarar sig utmärkt i en bokhylla.

Ljud & Bild tycker

Generellt ren återgivning, utmärkt mellanregister och överraskande bra bas. Lätta att placera. Kostar en hel del pengar! Somliga föredrar kanske ett mindre ödmjukt yttre.

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Ljud & Bild
Rulla till toppen