Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Test av 8 iPod-högtalare

Bästa ljudet från din iPod

Med en högklassig anläggning kan man höja feststämningen eller ersätta stereon på landet.

Det är dags att kasta ut den gamla mikrostereon med sin CD- och kassettspelare. Idag har ju de flesta musiksamlingen i datorn och iPoden. Men hur får man enklast ut musikupplevelsen i rummet? Med en högklassig iPod-anläggning så klart!
Vilken anläggning man ska välja beror lite på var man tänkt sig att använda den. En del är stora apparater med många ljudkällor som är kompletta anläggningar och passar bäst i bokhyllan. Andra är små och diskreta som passar i köket. Vissa kan man bära med sig mellan rummen eller ta ut i trädgården. Ytterligare andra är brutala muskelmaskiner som passar bäst på festen.
Men man bör även tänka på vad man vill spela upp med anläggningen. En del nöjer sig med bara iPod-uppspelning och då kan man komma undan lite billigare. I köket vill man nog ha en apparat som även har radio och det finns i flera av testets modeller. Vill man kunna koppla in andra typer av MP3-spelare eller en CD-spelare så måste den även ha ljudingång. Ytterligare ett steg upp är apparater med videoutgång så att man kan koppla dem till TV-apparaten och titta på videoklipp från sin iPod. Till sist har vi de kompletta anläggningarna som har inbyggd CD-spelare.

iPhone-varning
Vad man bör tänka på är att alla anläggningar inte är gjorda för iPhone. Eftersom mobiltelefonen med jämna mellanrum letar efter mobilmaster så kan den störa elektroniken och då får man obehagliga ljud i högtalarna. För att komma runt det problemet kan man i nödfall sätta mobilen i flygplansläge men då går det så klart inte att ringa till den. Men det kan till och med vara så illa att den inte ens vill ladda mobilen. För att vara riktigt säker ska man leta efter logotypen Works with iPhone på kartongen. Vi provade dock alla apparaterna i detta test med iPhone och upptäckte att vissa fungerade utmärkt även utan certifieringen.

Testkriterier
Vi har valt ut åtta kompakta musikanläggningar med iPod-dockningskontakt. Denna gång har vi inriktat oss på kvalitetsapparater i den högre prisklassen. För att få en någorlunda balans i prisomfånget innebär det att vissa tillverkare deltar med sin mest exklusiva modell medan andra har ännu mer påkostade modeller i sortimentet.
Anläggningarna är testade i en normal hemmiljö och placerade enligt tillverkarnas rekommendationer. Det innebär ofta nära en vägg för att få mer studs i basen. Som källa använde vi en iPod Touch med en spellista bestående av allt från klassisk musik och jazz till populärmusik och rock.
Viktigast är ljudkvaliteten men även hanteringen är av stor vikt. Därefter kan man få pluspoäng för ytterligare finesser och ljudkällor. Slutbetyget är ingen summering av delbetygen utan ett totalomdöme där vi även väger in priset.

Slutsummering
B&W- och Bose-anläggningarna är lika stora, kostar lika mycket och båda låter bra. Men Bose låter snäppet bättre och den har dessutom batteridrift, därför blir den Bästa köp. Altec Lansing och JVC satsar båda på ghettoblaster-segmentet och där segrar Altec Lansing. Earthquake, Focal och Pioneer låter alla utmärkt men snubblar på mållinjen. Det blir istället Harman som trots den saftiga prislappen blir Bäst i test då den inte har några svagheter.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Pioneer XW-NAS5

Exklusiv elegans

Med snygg exteriör och påkostad teknik på insidan är det synd att man inte får ut ännu mer musikupplevelse.

Videoutgång Snygg Bra ljud
Ingen menynavigering Priset

JVC RV-NB50

Bergsprängaren

Retroutseende och ljudresurser är receptet för JVC men utförandet är långt ifrån perfekt.

CD-spelare USB-ingång Batteridrift
Plastig Klumpig

EarthQuake iQuake IQ-52

Konvention med nytänk

Med kraftfull elegans och imponerande ljudkvalitet är detta högtalare att ta på allvar.

Utmärkt ljud Subbas-utgång Videoutgång
Ej för iPhone

Harman MS100

En svart diamant

Med fler ljudkällor än någon annan och fantastiskt ljud är detta en stereoanläggning i miniatyr.

CD och klockradio Subbas-klar Utmärkt ljud
Priset

Focal XS

Xtremt Subwoofersystem

Fransmännen spelar brallorna av de andra systemen men faller på att den nog trivs bäst på skrivbordet.

Datorhögtalare Synkar med iTunes Utmärkt ljud
Ej för iPhone Ingen menynavigering

B&W Zeppelin Mini

Luftskeppet som krympte

Mini varken ser ut som eller låter som sin hyllade storebror Zeppelin.

Snygg Bra ljud Datoranslutning
Kräver fjärrkontroll Ingen menynavigering

Bose Sounddock Portable

Liten bärbar godbit

Vi har tidigare hyllat Bose Sounddock 10 och denna portabla lillebror lever upp till förväntningarna.

Bärbar Ljudkvaliteten
Kräver fjärrkontroll Inga extrafunktioner

Altec Lansing iMT800 Mix

Mr Boombastic

Denna partymaskin kan spela högt men förvånande nog låter den dessutom riktigt bra.

Tre MP3-spelare samtidigt Radio Basresurserna
Ingen menynavigering
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.