: Musikspelare

Drömljud rakt i fickan

Gör dig beredd på ett ljud av drömklass med hjälp av renodlade musikspelare av det kostsamma slaget.
forfatter

Smartmobilen är bra på väldigt mycket. Man kan sköta kalendern, skriva dokument och spela spel – och hålla koll på kaloriintaget. Som vi alla vet spelar mobilen både musik och film också, men för riktiga hifi-puritaner har den sina brister. Till exempel är det få mobiltelefoner som klarar av högupplösta ljudformat.

Elektriskt brus
Inbyggd antenn för både mobilnät och wifi plus Bluetooth innebär att elektriska spänningar kan smitta mellan interna komponenter, vilket kan påverka ljudkretsarna. Analogdelen har ofta sina begränsningar och förstärkaren behöver lättdrivna hörlurar.

Lurarna kräver en hel del
Har du ett par hifi-hörlurar som du använder i vardagsrummet med en riktig hörlursförstärkare (till exempel McIntosh MHP1000, Sony MDR-Z7 eller HiFiMan HE-6), så kan det ju vara lockande att ta dem med sig utomhus för att låta drömljudet följa med. Men mobiltelefonerna orkar inte driva dem ordentligt. Ofta går det inte att spela tillräckligt högt och ljudet är inte heller tillräckligt rent för att utnyttja potentialen i ett par tvättäkta hifi-lurar.

Slutligen är batterikapaciteten ett problem. Mobilen tar fort slut om den ska lägga ström på att spela musik.

Renodlad
Just därför har det blivit ett större fokus på renodlade musikspelare. I dem kan tillverkarna lägga all energi på att få ett bra ljud. Allting från digital-till-analog-omvandlarna till förstärkarsteget är utvalt och fintrimmat för att få så hög ljudkvalitet som möjligt i andra änden. Gränssnittet går också att anpassa speciellt för ljud. Fast paradoxalt nog har ofta mobiltelefonerna ett mer intuitivt gränssnitt än många musikspelare.

Annons

Två varianter
Här testar vi två spelare som båda har samma mål: att ge de absolut bästa musikaliska upplevelserna som går att få från fickan. De har dock en ganska så olika approach på hur det ska göras. De kostar inte heller lika mycket, den ena är mer än tre gånger så dyr som den andra.

X5 är kinesiska FiiOs toppmodell och storebror till X3 som vi har testat förut. Den spelar de allra flesta musikfiler, både högupplösta och lågupplösta, inklusive DSD (SACD-formatet) och lagrar musiken på minneskort av typen microSD. Priset är styvt, nästan 4 000 kronor.

Fast om du tycker det är dyrt så ska du ta dig en titt på Sony NW-ZX2. Den kostar drygt 12 000 kronor och är en helt annan typ av spelare. Även denna stöder i princip alla musikfiler som lagras både internt och på microSD-kort. Men den kan dessutom en hel del andra saker. Den har nämligen Android-operativsystemet och kan köra alla mobila Android-appar bortsett från telefonsamtal. Både wifi och Bluetooth finns inbyggt och du kan installera både det ena och det andra när det gäller strömningstjänster som Spotify, Wimp, Tidal och Deezer. Så frågan är om det går att komma till musik-Nirvana!

 

Produkter i testet

Sony NW-ZX2

Vansinne i fickformat

Sony har gått hela vägen. Tack vare Android-operativsystem kan den här spelaren det mesta och byggkvaliteten slår det mesta. Det gör priset också!

Sonys ljud är superupplöst! Android-operativsystem gör att man även kan ladda ner strömningstjänster.
Ljudet är inte tillräckligt kraftfullt för hörlurar med högt motstånd. Priset är extremt!

FiiO X5

Högupplöst krut

FiiO X5 är en seriös musikspelare med bra formatstöd och gott om förstärkarkraft.

Här finns massor av kraft som orkar driva även tungdrivna hifi-hörlurar. Plus i kanten för stöd för mycket lagring och massivt filstöd.
Filöverföring går trögt och ljudet hade kunnat vara mer upplöst i övertonregistret. Ostadigt manövreringshjul.
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också