: Musikspelare

Drömljud rakt i fickan

Gör dig beredd på ett ljud av drömklass med hjälp av renodlade musikspelare av det kostsamma slaget.

Smartmobilen är bra på väldigt mycket. Man kan sköta kalendern, skriva dokument och spela spel – och hålla koll på kaloriintaget. Som vi alla vet spelar mobilen både musik och film också, men för riktiga hifi-puritaner har den sina brister. Till exempel är det få mobiltelefoner som klarar av högupplösta ljudformat.

Elektriskt brus
Inbyggd antenn för både mobilnät och wifi plus Bluetooth innebär att elektriska spänningar kan smitta mellan interna komponenter, vilket kan påverka ljudkretsarna. Analogdelen har ofta sina begränsningar och förstärkaren behöver lättdrivna hörlurar.

Lurarna kräver en hel del
Har du ett par hifi-hörlurar som du använder i vardagsrummet med en riktig hörlursförstärkare (till exempel McIntosh MHP1000, Sony MDR-Z7 eller HiFiMan HE-6), så kan det ju vara lockande att ta dem med sig utomhus för att låta drömljudet följa med. Men mobiltelefonerna orkar inte driva dem ordentligt. Ofta går det inte att spela tillräckligt högt och ljudet är inte heller tillräckligt rent för att utnyttja potentialen i ett par tvättäkta hifi-lurar.

Slutligen är batterikapaciteten ett problem. Mobilen tar fort slut om den ska lägga ström på att spela musik.

Renodlad
Just därför har det blivit ett större fokus på renodlade musikspelare. I dem kan tillverkarna lägga all energi på att få ett bra ljud. Allting från digital-till-analog-omvandlarna till förstärkarsteget är utvalt och fintrimmat för att få så hög ljudkvalitet som möjligt i andra änden. Gränssnittet går också att anpassa speciellt för ljud. Fast paradoxalt nog har ofta mobiltelefonerna ett mer intuitivt gränssnitt än många musikspelare.

Två varianter
Här testar vi två spelare som båda har samma mål: att ge de absolut bästa musikaliska upplevelserna som går att få från fickan. De har dock en ganska så olika approach på hur det ska göras. De kostar inte heller lika mycket, den ena är mer än tre gånger så dyr som den andra.

X5 är kinesiska FiiOs toppmodell och storebror till X3 som vi har testat förut. Den spelar de allra flesta musikfiler, både högupplösta och lågupplösta, inklusive DSD (SACD-formatet) och lagrar musiken på minneskort av typen microSD. Priset är styvt, nästan 4 000 kronor.

Fast om du tycker det är dyrt så ska du ta dig en titt på Sony NW-ZX2. Den kostar drygt 12 000 kronor och är en helt annan typ av spelare. Även denna stöder i princip alla musikfiler som lagras både internt och på microSD-kort. Men den kan dessutom en hel del andra saker. Den har nämligen Android-operativsystemet och kan köra alla mobila Android-appar bortsett från telefonsamtal. Både wifi och Bluetooth finns inbyggt och du kan installera både det ena och det andra när det gäller strömningstjänster som Spotify, Wimp, Tidal och Deezer. Så frågan är om det går att komma till musik-Nirvana!

 

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

Vansinne i fickformat

Sony har gått hela vägen. Tack vare Android-operativsystem kan den här spelaren det mesta och byggkvaliteten slår det mesta. Det gör priset också!

Ljud & Bild tycker

Sonys ljud är superupplöst! Android-operativsystem gör att man även kan ladda ner strömningstjänster.
Ljudet är inte tillräckligt kraftfullt för hörlurar med högt motstånd. Priset är extremt!
 • Pekskärm: Ja
 • Operativsystem: Android 4.2 Jelly Bean
 • Lagring: 128 GB internminne + 128 GB microSD
 • Filstöd: WAV, AIFF, FLAC, ALAC, APE (16–24 bit/44,1–192 kHz), DSD (2,8/5,6 MHz), AAC, HE-AAC, MP3, WMA
 • Batteri: 3,7 V/1 880 mAh
 • Digitalt ut: USB OTG
 • Digitalt in: -
 • Vikt: 235 g
 • Batteritid: 33–60 h
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 12400 kr

Sony NW-ZX2 har rundare kanter än FiiO X5 och färgpekskärmen ger ett mycket mjukare intryck. Den känns mer kompakt, även om den faktiskt är högre. Men den är tung. 235 gram gör att den säkert kan användas som handvapen. Å andra sidan känner man att det är kvalitet inifrån och ut.

Även om detta är en spelare för audiofiler har Sony valt att köra med Android, och på så sätt ge den många av funktionerna i en smartmobil. Det betyder att man kan ladda ner strömningstjänster – till exempel Tidal eller Wimp som har musik i äkta CD-kvalitet – och ladda ner och titta på videor. Både wifi och Bluetooth med förenklad NFC-koppling finns på plats och Sonys egen LDAC-teknik ger uppemot tre gånger så stor dataöverföring via Bluetooth.

 

Användning

Android-användare känner sig snabbt hemma, även om spelaren inte kör den allra senaste versionen. Om du vill multitaska samtidigt som du spelar musik behöver du bara ett trådlöst nätverk.

Sony_NW-ZX2_under
Förgyllda anslutningspunkter både utanpå och inuti ger optimal överföring mellan kontakt och spelare. Läsaren klarar microSD på upp till 128 GB. I mitten sitter Sonys egen USB-port.

Det är enkelt att koppla ZX2 till en Bluetooth-mottagare och strömma musik till stereon. Den är precis som en mobiltelefon, fast en tung sådan. Kul, fast jag har ju redan en smartmobil. Skulle jag lämna den hemma när jag tar med mig musikspelaren ut? Knappast. Å andra sidan, om man ska kunna använda strömningstjänster så måste spelaren ha rätt funktioner, och varför inte få ut det allra bästa ur ett Tidal HiFi-abonnemang?

 

Ljudkvalitet

Rent tonalt finns det inget negativt att säga om Sonys ljud. Musiken känns viktlös och levande i en stor och upplöst ljudbild. Dena Piano Duos flyglar återges med dansande tangenter och en väldigt stor bredd mellan de lägsta och de högsta oktaverna. Av samma skäl får jag lust att vrida upp ljudet, men blir förskräckt när jag inser att det inte går. Till och med min iPhone 6 Plus spelar betydligt högre, och på det här området krossar FiiO X5 Sony. Jag laddar ner musikspelaren VLC, som kan överstyra ljudet mer än 100 procent. Tyvärr låter det så också. Överstyrt, alltså.

Sony_NW-ZX2_bibliotek
Sony-spelaren har ett överskådligt musikbibliotek.

Alla musik återges upplöst och bra, men jag hade velat att Daft Punk kunde vräkas på mer. Och är öppna hörlurar favoriter så får du se till att sitta i tysta omgivningar. Hur jag än gör är volymen ett litet snäpp för låg.

Sony_NW-ZX2_hastighet
Med egenutvecklad USB-överföring går det aningen snabbare att överföra musiken till Sony än till FiiO. Men 11 MB/s skrivhastighet och 20 MB/s läshastighet är inte direkt imponerande.

 

Slutsats

Detta är den dyraste fickspelaren vi har testat. Och på papperet verkar den fantastisk. Högupplösta ljudfiler hanteras av ypperliga komponenter och spelaren kan en hel del som inte andra kan. Den är nämligen en fullvärdig Android-spelare.

Rent ljudmässigt är den helt suverän när det gäller upplösning och tonalitet. Ljudet är superluftigt och angenämt. Tyvärr är nackdelen ganska så allvarlig. Det går inte att spela högt nog, vilket betyder att tungdrivna hörlurar tvingas ge upp, och då missar man ju lite av hela poängen. NW-ZX2 kan mycket bra, men för de här pengarna vore det vansinne att köpa den.

FiiO X5
FiiO X5 är en seriös musikspelare med bra formatstöd och gott om förstärkarkraft.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Marantz Model 30

  Riktpris: 30000 kr Marantz nya förstärkare spelar vanebildande vackert

  Denon DCD-A110

  Riktpris: 32000 kr Hedrar dina CD-skivor

  Denon PMA-A110

  Riktpris: 37500 kr Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

  Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

  Riktpris: 54000 kr Raffinerad signaturversion
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.