: FiiO X5

Högupplöst krut

FiiO X5 är en seriös musikspelare med bra formatstöd och gott om förstärkarkraft.

Ljud & Bild tycker

Här finns massor av kraft som orkar driva även tungdrivna hifi-hörlurar. Plus i kanten för stöd för mycket lagring och massivt filstöd.
Filöverföring går trögt och ljudet hade kunnat vara mer upplöst i övertonregistret. Ostadigt manövreringshjul.
 • Pekskärm: Nej
 • Lagring: 2 microSD-kort (sammanlagt 256 GB)
 • Filstöd: WAV, FLAC, ALAC, APE (16–24bit/44,1–192 kHz), DSD (2,8 MHz), OGG, AAC, MP3, WMA
 • Batteri: 3,7 V/3 700 mAh
 • Digitalt ut: Koaxial + USB OTG
 • Digitalt in: USB (asynkron)
 • Vikt: 195 g
 • Batteritid: 12–15 h
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 3700 kr

Alla ingredienser i den stora X5 är valda från översta hyllan och alla kretsar består av diskreta komponenter. Spelaren stöder alla musikformat man behöver och kan uppdateras för att klara ännu fler i framtiden. Om man vill kan X5 ta över som ljudkort i datorn och dessutom användas med en extern USB-DAC till stereoanläggningen.

X5 har inget eget lagringsutrymme men klarar två microSD-kort på sammanlagt max 256 GB, vilket bör räcka långt. I framtiden kan den uppdateras för att stödja ännu mer.

Överföring av musik går dessvärre tämligen långsamt. Ett urval av låtar på 20 GB tog 52 minuter från undertecknades MacBook Pro i 2012-version.

 

Användarvänlighet

Skärmen är inte beröringskänslig, i stället styr man med fyra knappar i X-formation runt ett manövreringshjul när man bläddrar och gör val i menyerna.

Hjulet är lite ostadigt, men det är det enda som inte känns helt hundra i en övrigt ytterst solid konstruktion. Det går fint att bläddra i menyer och välja låtar, men det tar lite tid att vänja sig vid placeringen av de fyra knapparna i X-formation.

FiiO_X5_meny
Fiio X5 har en enkel och bra inställningsmeny.

Det finns många funktioner att leka med i menysystemet, till exempel en 10-bands grafisk tonkontroll och det går att välja högt eller lågt ”gain”-värde beroende på vilket slags hörlurar man har. Inställningen kan stå på låg gain så länge man inte har våldsamt tungdrivna hörlurar.

 

Ljudkvalitet

FiiO utmärker sig med ett väldigt kraftigt ljud. Den har järnkoll på de förhållandevis tungdrivna Sony MDR-Z7 och pumpar loss i basen samtidigt som den får med alla detaljer längre upp. Ett bra steg upp från lillebror X3, och även från iRiver Astell & Kern AK100.

Daft Punks senaste album ”Random Access Memories” i studiomasterkvalitet (24 bit/44,1 kHz) pumpar loss rytmerna samtidigt som detaljerna i cymbalerna och synthspårets övre register skiner fint. Jämfört med min iPhone 6 Plus är det en helt annan värld, framför allt när det gäller kraften. Det finns massor av resurser här, vilket gör att ljudbilden inte förvrängs eller plattas till när man spelar högt.

FiiO_X5_under
Två minneskortplatser för sammanlagt 256 GB, vilket kan uppgraderas till mer i framtiden.

Flyglarna i Dena Piano Duos ”Hommage à Grieg Vol. III” återges mycket väl, speciellt det lägre klangregistret framträder på ett snyggt sätt samtidigt som akustiken från kyrkan känns distinkt. Övertonregistret är också bra, fast kunde gott ha varit lite öppnare.

 

Slutsats

FiiO X5 är en riktig highend-spelare på alla sätt och vis, med enbart de bästa komponenterna på insidan. Den har mycket kraft så att den kan driva även krångliga hifi-hörlurar med stor övertygelse och upplösningen är något helt annat än en vanlig smartmobil.

Ljudet drar mot den lite fylligare änden av helt neutralt, med aningen tillbakadragna övertoner. Manövreringshjulet är lite sladdrigt vilket gör att vi hellre hade velat ha en pekskärm. Filöverföringen går ganska trögt, 20 GB musik tar nästan en timme.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Sony NW-ZX2 - Vansinne i fickformat
  Sony har gått hela vägen. Tack vare Android-operativsystem kan den här spelaren det mesta och byggkvaliteten slår det mesta. Det gör priset också!

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.