Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: FiiO X5

Högupplöst krut

FiiO X5 är en seriös musikspelare med bra formatstöd och gott om förstärkarkraft.

Av / 2015-07-13 - 05:00
FiiO X5
Geir Gråbein Nordby

Alla ingredienser i den stora X5 är valda från översta hyllan och alla kretsar består av diskreta komponenter. Spelaren stöder alla musikformat man behöver och kan uppdateras för att klara ännu fler i framtiden. Om man vill kan X5 ta över som ljudkort i datorn och dessutom användas med en extern USB-DAC till stereoanläggningen.

X5 har inget eget lagringsutrymme men klarar två microSD-kort på sammanlagt max 256 GB, vilket bör räcka långt. I framtiden kan den uppdateras för att stödja ännu mer.

Överföring av musik går dessvärre tämligen långsamt. Ett urval av låtar på 20 GB tog 52 minuter från undertecknades MacBook Pro i 2012-version.

 

Användarvänlighet

Skärmen är inte beröringskänslig, i stället styr man med fyra knappar i X-formation runt ett manövreringshjul när man bläddrar och gör val i menyerna.

Hjulet är lite ostadigt, men det är det enda som inte känns helt hundra i en övrigt ytterst solid konstruktion. Det går fint att bläddra i menyer och välja låtar, men det tar lite tid att vänja sig vid placeringen av de fyra knapparna i X-formation.

FiiO_X5_meny
Fiio X5 har en enkel och bra inställningsmeny.

Det finns många funktioner att leka med i menysystemet, till exempel en 10-bands grafisk tonkontroll och det går att välja högt eller lågt ”gain”-värde beroende på vilket slags hörlurar man har. Inställningen kan stå på låg gain så länge man inte har våldsamt tungdrivna hörlurar.

 

Ljudkvalitet

FiiO utmärker sig med ett väldigt kraftigt ljud. Den har järnkoll på de förhållandevis tungdrivna Sony MDR-Z7 och pumpar loss i basen samtidigt som den får med alla detaljer längre upp. Ett bra steg upp från lillebror X3, och även från iRiver Astell & Kern AK100.

Daft Punks senaste album ”Random Access Memories” i studiomasterkvalitet (24 bit/44,1 kHz) pumpar loss rytmerna samtidigt som detaljerna i cymbalerna och synthspårets övre register skiner fint. Jämfört med min iPhone 6 Plus är det en helt annan värld, framför allt när det gäller kraften. Det finns massor av resurser här, vilket gör att ljudbilden inte förvrängs eller plattas till när man spelar högt.

FiiO_X5_under
Två minneskortplatser för sammanlagt 256 GB, vilket kan uppgraderas till mer i framtiden.

Flyglarna i Dena Piano Duos ”Hommage à Grieg Vol. III” återges mycket väl, speciellt det lägre klangregistret framträder på ett snyggt sätt samtidigt som akustiken från kyrkan känns distinkt. Övertonregistret är också bra, fast kunde gott ha varit lite öppnare.

 

Slutsats

FiiO X5 är en riktig highend-spelare på alla sätt och vis, med enbart de bästa komponenterna på insidan. Den har mycket kraft så att den kan driva även krångliga hifi-hörlurar med stor övertygelse och upplösningen är något helt annat än en vanlig smartmobil.

Ljudet drar mot den lite fylligare änden av helt neutralt, med aningen tillbakadragna övertoner. Manövreringshjulet är lite sladdrigt vilket gör att vi hellre hade velat ha en pekskärm. Filöverföringen går ganska trögt, 20 GB musik tar nästan en timme.

Ljud & Bild tycker

Här finns massor av kraft som orkar driva även tungdrivna hifi-hörlurar. Plus i kanten för stöd för mycket lagring och massivt filstöd. Filöverföring går trögt och ljudet hade kunnat vara mer upplöst i övertonregistret. Ostadigt manövreringshjul.

Också i detta test:

Musikspelare

Sony NW-ZX2

Vansinne i fickformat

Sony har gått hela vägen. Tack vare Android-operativsystem kan den här spelaren det mesta och byggkvaliteten slår det mesta. Det gör priset också!

Sonys ljud är superupplöst! Android-operativsystem gör att man även kan ladda ner strömningstjänster.
Ljudet är inte tillräckligt kraftfullt för hörlurar med högt motstånd. Priset är extremt!
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Rulla till toppen