SpeakerCraft CS3

Sagolik lösning

Den här ljudlimpan är ingen smal limpa, utan en djup låda. Men lösningen är smart – och låter alldeles utmärkt!
Ljud & Bild tycker
Välbalanserat ljud Integrerad baslåda Bluetooth
Ingen äkta djupbas Saknar HDMI Trist fjärrkontroll
Specifikationer
  • HDMI: Nej
  • Digitalingång: Optisk och koaxial
  • Bluetooth
  • Analogingång: RCA
  • Inbyggd subbas
  • Mått: 71 x 42 x 10 cm
forfatter

SpeakerCraft CS3 är för djup för att kunna monteras på väggen, i stället ska den läggas på TV-bänken under TV:n. Eller så kan den läggas på en hylla inuti TV-bänken – om det finns plats, den är nämligen hela 42 centimeter djup.

Tanken med det stora formatet är att slippa ha en lös subbas. SpeakerCraft har nämligen monterat in två 5,25-tums baselement på undersidan av lådan. På så sätt slipper man ha en ful subbas på golvet. Fyra mellanregister och två diskanter tar hand om resten av ljudet.

Utöver optisk och koaxial digitalingång har CS3 bluetooth som gör att du kan spela musik trådlöst från smartmobiler och surfplattor.

Användning
Jag gillar att ljudlimpan passar så fint under TV:n och att den inte är bredare än att den ser snygg ut även om man har en mindre TV.

Inte heller SpeakerCraft har brytt sig om något teckenfönster för att visa inställningar, däremot finns det snabbknappar på fjärrkontrollen för allt. Av och på med surroundljud med en knapp, volym upp och ned med två andra knappar och så vidare. Högtalaren har tonkontroller för bas- och diskantnivå samt en EQ Reset-knapp som nollställer alla inställningar.

Den lilla fjärrkontrollen är precis lika trist som hos de andra två testdeltagarna.

Ljudkvalitet
Filmupplevelserna är verkligen bra med SpeakerCraft. Dialogen är öppen, fyllig och välbalanserad. Varmare och fylligare än med Klipsch och Harman/Kardon, som båda var lite tunnare.

Om du är ängslig för att CS3 ska sakna tyngd eftersom den inte har någon extern subbas så kan jag lugna dig med att den låter både fylligt och mycket balanserad i basen. Den saknar lite slagkraftighet och låter komprimerad och stressad om man vrider upp för mycket, men i gengäld är basen väldigt väl integrerad och låter som en naturlig del av ljudbilden. Och det är faktiskt ännu viktigare. Surroundfunktionen öppnar dessutom ljudbilden mer än hos de två andra i testet. Dialogen stannar kvar i mitten medan ljudbilden sträcker sig långt ut mot sidorna, och jag kan svära på att det känns som om ljudeffekter kommer smygande bakifrån ibland. CS3 spelar inte med fullt lika mycket tyngd som de andra två, men ligger inte långt efter och i fyra av fem fall vill jag hellre ha det välbalanserade ljudet än den extra kraften.

Det är dock när man spelar musik som fördelarna med SpeakerCraft märks tydligast. Ljudbilden hänger nämligen ihop markant mycket bättre än med Harman/Kardon och Klipsch, och i synnerhet övertonregistret låter friare och luftigare. Visst har rockmusiken inte lika mycket tryck, men akustisk musik låter bättre. Klangen från en gitarrlåda låter mer sammanhängande och rik på klanger, och den integrerade basåtergivningen förbättrar känslan med det mesta man lyssnar på.

Slutsats
För att vara en ljudlimpa låter SpeakerCraft CS3 riktigt bra. Rent klangligt är den sammanhängande och basen är bättre integrerad än i ljudlimporna som har separata subbasar. På film är dialogen klar, upplöst och fyllig och ljudbilden är stor och nästan omringande. Detta är den bästa illusionen av äkta surroundljud av de tre.

Musik låter mer upplöst än med Klipsch HD Theater SB 3 och Harman/Kardon SB30. Du kan inte spela riktigt lika högt, men det låter mer äkta.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Harman/Kardon SB30

Klarspråk

SB30 är väldigt livlig och välartikulerad. Ljudet är potent och basen likaså. Men räcker det?

Rent mellanregister Trådlös subbas Bra tryck
Aningen seg bas Saknar HDMI Trist fjärrkontroll

Klipsch HD Theater SB 3

Tuffing med horn

HD Theater SB 3 är en ljudlimpa med horndiskanter och ett tufft ljud med gott om tryck.

Tufft ljud Trådlös subbas
Grova övertoner Saknar HDMI Trist fjärrkontroll

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.