TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Harman/Kardon SB30

Klarspråk

SB30 är väldigt livlig och välartikulerad. Ljudet är potent och basen likaså. Men räcker det?

forfatter
Publicerad 2013-06-02 - 05:00
L&B tycker
Rent mellanregister Trådlös subbas Bra tryck
Aningen seg bas Saknar HDMI Trist fjärrkontroll
Specifikationer
 • HDMI: Nej
 • Digitalingång: Optisk och koaxial
 • Analogingång: RCA
 • Trådlös subbas
 • Väggfäste ingår
 • Mått: 116 x 10 x 8 cm
Riktpris: 7000Pr. 2013-06-02 Produktsida

Bredden på 116 cm gör att SB30 passar bäst till TV-apparater på 50 tum eller ännu mer. Hela 13 olika högtalarelement ska måla upp en så stor ljudbild som möjligt. 11 separata förstärkarkanaler driver dem, med avancerad signalbehandling som simulerar surroundljud i ett stort område i rummet, inte bara mitten av soffan.

Bland ljudlägena finns stereo, virtuell surround och Harman/Kardons eget Harman Wave, det har en särskild ”room size”-knapp som anpassar ljudet efter rummets storlek.

Dolby Volume-funktion finns också, vilket plockar fram fler detaljer i ljudet när man spelar på låg volym genom att svagare partier markeras och de starkaste mildras.

Användning
SB30 står inte så våldsamt stabilt på bordet, den är framtung och kan tippa över. Vi rekommenderar alltså att man hänger upp den på väggen. En EQ-omkopplare på baksidan fintrimmar basresponsen efter om limpan ligger på en bänk eller sitter på väggen.

H/K:s ljudlimpa är rent allmänt enkel att sköta. Den trådlösa subbasen synkroniseras automatiskt med högtalaren utan att man behöver trycka på några knappar. Teckenfönster finns inte, i stället avslöjar lysdioden på fronten vilka funktioner som är påslagna. Den lilla fjärrkontrollen fungerar fint men är en trist historia.

Ljudkvalitet
SB30:s styrka är ett mycket klart och distinkt mellanregister. Filmdialogen är tydlig och välartikulerad. Små detaljer i ljudbilden framträder och maskingevär smäller till som bara den! Diskanten är inte lika finmaskig som hos SpeakerCraft, om någon av skådespelarna på skärmen höjer rösten kan det låta lite hårt.

Explosioner smäller till fint och subbasen bidrar med dunder och brak. Fast den är inte en av de rappaste vi har hört, djupbaseffekterna kan låta lite beslöjade.

Storleken på ljudbilden är ganska bra, vi sugs in i handlingen och ljudet omsluter oss nästan. Äkta surround blir det aldrig, men det ska man inte förvänta sig heller.

Musik återges med bra attack i mellanregistret. Pianotangenter har riktigt fin snärt och sångröster framträder klart och öppet. Bjørn Johan Muris röst är mycket tydlig i surroundinspelningen ”Dele alle ord og tanker” från Hoff Ensembles klassiska jazzplatta ”Quiet Winter Night”. Och duettpartnern Tomine Harket har gott om kraft i sitt övre register. Övertonerna är också luftiga och ljudbilden är stor och nästan omslutande.

Subbasen skapar fundament åt basregistret. Men rent ljudmässigt hänger den inte ihop tillräckligt bra med ljudlimpan. Det uppstår ett glapp i övre basregistret som gör att det inte låter riktigt linjärt. Försöker man kompensera för detta genom att vrida upp subbasens nivå låter det en smula svulstigt. Och sänker man den så känns basen tunn emellanåt. Subbasen har inte heller mest attack av alla vi har hört.

Slutsats
Harman/Kardon SB30 är en ljudlimpa med ett riktigt livligt mellanregister vilket gör att dialog och sångröster kommer fram klockrent. Filmkänslan är bra och tack vare den externa subbasen får man ett bättre muller i botten av frekvensregistret.

Vi hade däremot velat ha en rappare subbas som också integreras mer sömlöst i ljudbilden. Det saknas lite tryck i övre basregistret, vilket påverkar musikaliteten.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Klipsch HD Theater SB 3

Tuffing med horn

HD Theater SB 3 är en ljudlimpa med horndiskanter och ett tufft ljud med gott om tryck.

Tufft ljud Trådlös subbas
Grova övertoner Saknar HDMI Trist fjärrkontroll

SpeakerCraft CS3

Sagolik lösning

Den här ljudlimpan är ingen smal limpa, utan en djup låda. Men lösningen är smart – och låter alldeles utmärkt!

Välbalanserat ljud Integrerad baslåda Bluetooth
Ingen äkta djupbas Saknar HDMI Trist fjärrkontroll
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Nu får du Google TV på alla skärmar Google Chromecast ger TV:n nytt liv och nu har den fått både fjärrkontroll, Google TV – och 4K. Men ett problem också.
Chromecast med Google TV kommer (äntligen) till Sverige Från och med i dag kan Googles nya Chromecast förbeställas i Sverige. Den har bland annat fjärrkontroll och Google TV. 21 juni finns den i butik.
Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend