Search
Generic filters

: Harman/Kardon SB30

Klarspråk

SB30 är väldigt livlig och välartikulerad. Ljudet är potent och basen likaså. Men räcker det?

Ljud & Bild tycker

Rent mellanregister Trådlös subbas Bra tryck
Aningen seg bas Saknar HDMI Trist fjärrkontroll
 • HDMI: Nej
 • Digitalingång: Optisk och koaxial
 • Analogingång: RCA
 • Trådlös subbas
 • Väggfäste ingår
 • Mått: 116 x 10 x 8 cm
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 7000 kr

Bredden på 116 cm gör att SB30 passar bäst till TV-apparater på 50 tum eller ännu mer. Hela 13 olika högtalarelement ska måla upp en så stor ljudbild som möjligt. 11 separata förstärkarkanaler driver dem, med avancerad signalbehandling som simulerar surroundljud i ett stort område i rummet, inte bara mitten av soffan.

Bland ljudlägena finns stereo, virtuell surround och Harman/Kardons eget Harman Wave, det har en särskild ”room size”-knapp som anpassar ljudet efter rummets storlek.

Dolby Volume-funktion finns också, vilket plockar fram fler detaljer i ljudet när man spelar på låg volym genom att svagare partier markeras och de starkaste mildras.

Användning
SB30 står inte så våldsamt stabilt på bordet, den är framtung och kan tippa över. Vi rekommenderar alltså att man hänger upp den på väggen. En EQ-omkopplare på baksidan fintrimmar basresponsen efter om limpan ligger på en bänk eller sitter på väggen.

H/K:s ljudlimpa är rent allmänt enkel att sköta. Den trådlösa subbasen synkroniseras automatiskt med högtalaren utan att man behöver trycka på några knappar. Teckenfönster finns inte, i stället avslöjar lysdioden på fronten vilka funktioner som är påslagna. Den lilla fjärrkontrollen fungerar fint men är en trist historia.

Ljudkvalitet
SB30:s styrka är ett mycket klart och distinkt mellanregister. Filmdialogen är tydlig och välartikulerad. Små detaljer i ljudbilden framträder och maskingevär smäller till som bara den! Diskanten är inte lika finmaskig som hos SpeakerCraft, om någon av skådespelarna på skärmen höjer rösten kan det låta lite hårt.

Explosioner smäller till fint och subbasen bidrar med dunder och brak. Fast den är inte en av de rappaste vi har hört, djupbaseffekterna kan låta lite beslöjade.

Storleken på ljudbilden är ganska bra, vi sugs in i handlingen och ljudet omsluter oss nästan. Äkta surround blir det aldrig, men det ska man inte förvänta sig heller.

Musik återges med bra attack i mellanregistret. Pianotangenter har riktigt fin snärt och sångröster framträder klart och öppet. Bjørn Johan Muris röst är mycket tydlig i surroundinspelningen ”Dele alle ord og tanker” från Hoff Ensembles klassiska jazzplatta ”Quiet Winter Night”. Och duettpartnern Tomine Harket har gott om kraft i sitt övre register. Övertonerna är också luftiga och ljudbilden är stor och nästan omslutande.

Subbasen skapar fundament åt basregistret. Men rent ljudmässigt hänger den inte ihop tillräckligt bra med ljudlimpan. Det uppstår ett glapp i övre basregistret som gör att det inte låter riktigt linjärt. Försöker man kompensera för detta genom att vrida upp subbasens nivå låter det en smula svulstigt. Och sänker man den så känns basen tunn emellanåt. Subbasen har inte heller mest attack av alla vi har hört.

Slutsats
Harman/Kardon SB30 är en ljudlimpa med ett riktigt livligt mellanregister vilket gör att dialog och sångröster kommer fram klockrent. Filmkänslan är bra och tack vare den externa subbasen får man ett bättre muller i botten av frekvensregistret.

Vi hade däremot velat ha en rappare subbas som också integreras mer sömlöst i ljudbilden. Det saknas lite tryck i övre basregistret, vilket påverkar musikaliteten.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Klipsch HD Theater SB 3 - Tuffing med horn
  HD Theater SB 3 är en ljudlimpa med horndiskanter och ett tufft ljud med gott om tryck.
  SpeakerCraft CS3 - Sagolik lösning
  Den här ljudlimpan är ingen smal limpa, utan en djup låda. Men lösningen är smart – och låter alldeles utmärkt!

  Läs också

  Citation Tower bevisar att convenience-ljud inte måste vara små, diskreta bordshögtalare med stora kompromisser.
  Electrocompaniet har uppgraderat sin bästa integrerade förstärkare. ECI 6DX MKII har en superbra streamer och allt digitalt innanmäte du behöver.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 är den hopfällbara mobilen du alltid har önskat dig.
  Vill du bli av med oväsen?
  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.
  JBL ger sig in i ANC-toppklassen med en hörlur som är rolig att lyssna på och som tar bort bruset effektivt.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K

  Panasonic DP-UB820

  Riktpris: 5000 kr Prisvärd biomaskin

  Epson EH-LS100

  Riktpris: 30000 kr Vi förväntade oss mycket mer
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.