TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

TEST Elipson P1

Fin elektronikdebut

Trots att Elipson P1 är märkets första förförstärkare är den behagligt fri från barnsjukdomar. Om du letar efter en förstärkarkombination i den övre änden av premiumklassen kan svaret mycket väl vara franskt.

forfatter
Publicerad 2022-07-08 - 11:20
Karakter
Elipson P1
L&B tycker
Varmt och behagligt, men även väldigt nyanserat ljud. Designen är så diskret att den passar in i vilken anläggning som helst.
Skivspelaringång och DAC kostar extra utöver det redan rejäla priset. Inga nätverks- eller streamingfunktioner. Med tanke på prislappen är designen ärligt talat en smula simpel.
Specifikationer
 • Typ: Förförstärkare
 • Analogingångar: 2 linje (RCA), balanserad (XLR)
 • Skivspelaringång (instickskort): MM/MC (stereo RCA)
 • Digitalingång (instickskort): Koaxial, optisk, USB-A
 • Utgångar: Pre Out (RCA och balanserad XLR), subwoofer (2 x RCA), hörlursuttag
 • Trådlöst: Nej
 • Streaming: Nej
 • Rumskorrektion: Nej
 • Fjärrkontroll: Ja
 • Mått: 43,5 x 10,0 x 40,5/7,4 kg
 • Webb: en.elipson.com
Riktpris: 32000Pr. 2022-07-08 Produktsida

Nya hifi-tillverkare på den seriösa nivån ser man inte så ofta. Och Elipson är i och för sig långtifrån nya. Men sedan 1940 har det välrenommerade franska företaget bara varit känt för sina högtalare. Ofta med science fiction-aktigt rundade former.

Nytt är däremot att Elipson har tagit steget till förstärkartillverkare med förförstärkaren P1, som vi testar här. Det finns också en matchande effektförstärkare som heter A2700.

Elipson P1 lyckas vara iögonfallande och dämpad på samma gång: skalet är fyrkantigt och grått. Och har samma standardmått som den mesta vanliga konsument-hifin. Det enda som bryter konformiteten är den centimetertjocka frontplattan, där två stora vridknappar ramas in av urfrästa, mjukt böjda linjer. Det är lite som att försöka visa sin individualitet genom att sätta en blomma i knapphålet i en lite ljusare grå nyans än kostymen.

Lyckligtvis är vi ingen designtidning, utan ett teknikmedium som framför allt bryr oss om tekniken på insidan.

DAC och skivspelaringång som plug-in

I sin allra enklaste form är P1 en ren analog förförstärkare för linjesignaler. Vill man ha en skivspelaringång och/eller digitalomvandlare kan de köpas i form av två instickskort som vart och ett gör förförstärkaren ett par tusenlappar dyrare. Skivspelarmodulen stöder både MM- och MC-pickuper, och DAC-modulen har optisk och koaxial ingång och USB-port. Priset vi anger här i artikeln är inklusive båda expansionskorten.

ELI P1 PROFIL
Från början är Elipson P1 en ren, analog linjeförstärkare, men den kan utökas med RIAA-förstärkare och DAC genom plug-in-moduler. (Foto Elipson)

Vad som däremot inte kan köpas är trådlös anslutning och musikströmning. Om du vill ta del av glädjen ute på internet eller bara streama Bluetooth behöver du extern utrustning, till exempel en Bluesound Node.

Elipson P1 är en given partner till effektförstärkaren Elipson A2700, men båda kan givetvis användas med andra effekt- eller förförstärkare. P1 kan också vara en bra partner till ett par bra aktiva, trådbundna högtalare som Genelec 6040R eller Dutch & Dutch 8c.

ELI P1 02
På både ingångs- och utgångssidan kan man välja mellan balanserad XLR och vanlig RCA. (Foto: Elipson)

Ljudkvaliteten

Eftersom Elipson P1 skapades som en partner till Elipson A2700, användes denna som effektförstärkare under testet. Även om P1 även fick spela ihop med NAD C 298 också. Som jämförelse användes en NAD C 658-förstärkare som kostar lika mycket som en Elipson P1 – om man köper Elipson-förförstärkaren utan expansionsmodulerna med skivspelaringång och DAC.

Precis som effektförstärkaren har Elipson-förförstärkaren en egen ljudsignatur. Men den är betydligt mindre uttalad. Vi fick lyssna länge och byta kablar många gånger innan egenskaperna identifierades.

Vid första anblicken har Elipson P1 en ganska öppen och framåt spelstil som matchar det dynamiska ljudet i A2700 väl. NAD C 658 öppnar ett fönster in mot konsertsalen, medan P1 ger en känsla av att man sitter nära musikerna som har ställt upp sina instrument inne i vardagsrummet.

Förstärkaren skapar fortfarande en akustisk scen där man kan placera instrumenten. Men känslan av ett djupt scenrum med tydligt definierade väggar är inte lika uttalad som med NAD. Det är varken bra eller dåligt – bara annorlunda. Och allteftersom lyssningen fortskrider kommer nyanserna fram. Om rummet (eller snarare illusionen av det) inte är lika djupt med Elipson P1 så är klarheten och känslan av luft mellan artisterna desto bättre.

ELI P1 01 2
Det finns matchande fästen för montering i ett professionellt 19-tumsrack. (Foto: Elipson)

Kräsen

Liksom effektförstärkaren A2700 är P1 lite kräsen med programmaterialet. Inte i den andemeningen att en mindre än perfekt inspelning låter dåligt. Men man får inte riktigt klart för sig varför man måste lägga så mycket pengar på bara en förförstärkare. Å andra sidan är det viktigt att komma ihåg att musik kan användas till annat än att tester. Och att utrustningen bara är vägen till målet – inte målet i sig.

På det här området får Elipson P1 extrapoäng. Instrument och röster klingar lite varmare och är lite mer engagerande än med den smått kliniska NAD C 658.

Slutsats

Elipson P1 är det franska märkets första förförstärkare. Och en övertygande debut som elektroniktillverkare. Tillsammans med effektförstärkaren A2700 får man en förstärkarkombination som utmärker sig väl i prisklassen. Elipson P1 har en öppen och engagerande spelstil och den lyckas få fram de fina detaljerna i de bästa inspelningarna. Å andra sidan kostar den också ganska mycket, men om du inte behöver både DAC och skivspelaringång kan du spara lite pengar genom att inte välja den ena eller båda plugin-modulerna.

Annons
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

Prisvärd skivspelare med bättre ljud Levereras med 2M Red MM pickup och inbyggt phonosteg.
Kompakt och billig Mission-DAC Mission LX Connect DAC är en kombinerad digitalomvandlare, förförstärkare och hörlursförstärkare.
Regaförstärkaren har blivit "digital" Rega har klamrat sig fast vid analoga ingångar på sina förstärkare. Men nu har de äntligen tagit klivet in i den moderna tiden.
Ny dansk high end-serie Kända namn bakom tre förstärkare i tungviktsklassen.
En legend ligger bakom bakom dessa Efter skivspelarna är de klara med sin första högtalare.
Ny toppserie från Audiolab Brittiska Audiolab har fött en helt ny förstärkare - och faktiskt en CD-transport också!
Följ Ljud & Bild