annonse
annonse
annonse

test: Denon CEOL N10

Denon CEOL N10
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

Plus
AirPlay 2, Bluetooth, streaming, CD och till och med FM-radio – allt på en gång! Låter mycket bättre än din multiroom-högtalare. Priset är enastående!
Minus
Högtalare måste köpas separat. Ljudet är inte på samma nivå som en bra (och mycket dyrare) stereoförstärkare. Ingen HDMI- eller skivspelaringång.

Vi kan lika gärna erkänna det: inte ens en (erfarenhetsmässigt) gammal stereonörd har alltid tid eller lust att göra musiklyssningen till en ritual. Ibland vill man bara trycka på en knapp och fortsätta göra det man håller på med.

Lösningen brukar vara en multiroom-högtalare. Bara ställ den på en hylla någonstans så kommer du åt all musik genom strömningstjänster, nätverksradio och musikfiler i hemnätverket. Men även om de bästa multiroom-högtalarna har en ljudkvalitet som kommer nära riktig hifi så kan en enda kompakt högtalare ge samma ljudbild som ett par riktiga hifi-högtalare.

Denon CEOL N10 är en minianläggning som har ambitionen att vara lika smidig som en multiroom-högtalare – och musik i flera rum klarar den förresten också eftersom den har inbyggt HEOS, som är Denons och Marantz multiroom-system.

CEOL N10 har alla musikkällor utom skivspelare och kassettdäck.

Förutom HEOS har CEOL 10 inbyggd CD-spelare, Spotify Connect, internetradio via TuneIn – och till och med en gammal hederlig radiomottagare med både FM och AM! Och så kan man strömma trådlös musik från mobilen med Bluetooth och Apple AirPlay 2. Med andra ord: nästan allt!

Effekten på den inbyggda förstärkaren är 2 x 65 watt i 4 ohm. Det är inte våldsamt mycket, men ändå tre, fyra gånger så mycket som mikroanläggningarna som var populära när den här skribenten konfirmerade sig.

Enkel installation

CEOL N10 är en enkel och kompakt enhet som kan se ut som en tunn CD-spelare. Framsidan är enkelheten själv: en av/på-knapp, en knapp för CD-luckan och en stor skärm. Det finns också ett hörlursuttag och en USB-port för avspelning från USB-minne. Ovansidan av blank ”pianolack-plast” har knappar för de vanligaste funktionerna, så man behöver inte leta efter fjärrkontrollen eller mobiltelefonen för att höja volymen eller byta låt.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Baksidan är nästan lika enkel: en uppsättning klämterminaler för högtalare (som tyvärr inte klarar banankontakter). Skivspelar- och HDMI-ingång saknas tyvärr, men de allra flesta TV-apparater kan kopplas in till en av de två optiska digitalingångarna. Det finns även en utgång för subwoofer och en enda analog ingång, som något överraskande har ordentliga RCA-kontakter. Jag är förmodligen fördomsfull, men jag misstänker att de flesta Denon CEOL N10-köparna är mer vana vid 3,5 mm minijack-kablar än RCA. Faktiskt så mycket att de felaktigt tror att ”Aux” är namnet på den sortens kablar.

ven om det är ont om plats så är det inte trångt på baksidan av CEOL N10

Installationen tar bara ett par minuter: ställ CEOL N10 på en hylla – den tar inte stor plats och väger förvånansvärt lite! Koppla in högtalarna och nätkabeln och använd routerns WPS-knapp för att koppla upp enheten på det trådlösa nätverket. Har du redan ett HEOS-multiroom-system så hittar appen CEOL-anläggningen automatiskt, sedan kan du använda alla dina musiktjänster och lokala musikfiler.

Denon CEOL N10 kan, precis som snart varenda kaffebryggare och vattenspridare, styras med rösten. Både Google Assistant och Amazon Alexa stöds. Det kräver dock en passande smarthögtalare, eftersom det inte finns någon inbyggd mikrofon.

På en viktig punkt är Denon CEOL N10 mindre smidig än en multiroom-högtalare: man måste koppla in högtalare, och de ingår inte. Det gör det lite svårare och dyrare, men i de flesta fall också bättre. Och oavsett hur mycket ”trolleri” tillverkarna stoppar i så kan inte en enda högtalare få ett stereoperspektiv som ens kommer i närheten av ett par rätt placerade högtalare. Högtalarna kan egentligen vara ”återvunnet guld” från vinden eller loppmarknaden, men ett par DALI Spector 2 eller Tannoy Mercury 7.1 ligger nära till hands.

Så låter Denon CEOL N10

Det är lätt att bli imponerad av Denon CEOL N10. När du sätter på en CD (eller stoppar i ett USB-minne) och vrider upp musiken möts du av en charmig och ganska fyllig ljudbild. Det är OK tryck i basen och musiken kommer loss från högtalarna.

Kraften är också helt utmärkt. Förvänta dig inte samma fasthet i basen som från en stabil hundrawattare, men en låt som ”Time Be Time” med Jonas Hellborg och Ginger Baker bevarar en godkänd del av sitt driv.

Röster låter behagliga och inte instängda. Texturen i Hanne Boels grova röst sitter kanske inte som gjuten i rummet. Fast om du är ute efter sådana finesser är du förmodligen van vid att lägga mer på en kabel än vad hela den här anläggningen kostar

De högsta frekvenserna är varken vassa eller hårda – vilket är bra. Men det finns inte heller särskilt gott om dem. Detaljer i high hat och triangel får du nöja dig med att läsa om på skivomslaget, för de hamnar så långt bak i ljudbilden att de överröstas. Fast återigen: Denon CEOL N10 är inte en anläggning som ska mäta sig med det yppersta oavsett prisklass. Den är byggd för att spöa streaming-högtalare som kostar lika mycket. Och det gör den! Till den bättre anläggningen i vardagsrummet, som bara saknar strömning multiroom-funktion, passar Denon DNP-800NE bättre. Den är dyrare än hela CEOL N10, men fortfarande billig.

Denon CEOL N10 är mindre än de flesta CD-spelare och billigare än många multiroom-högtalare. Ändå är den en hel stereoanläggning.

Slutsats

Denon CEOL N10 är en strålande kompromiss mellan multiroom-högtalaren och den ”riktiga” stereon. Du får bekvämligheten och strömningsfunktionerna från den förstnämnda – och en bra portion av ljudkvaliteten från den fullvuxna anläggningen. Under förutsättning att du parar ihop CEOL N10 med ett par ordentliga högtalare. Naturligtvis finns det begränsningar i både effekt och nyansering, men som en andra anläggning i exempelvis gillestugan eller sovrummet kommer du snabbt att undra hur du någonsin nöjt dig med något sämre.

<
>
(Foto: Denon)
Bästa pris på Denon CEOL N10
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Effekt: 2 x 65 watt (4 ohm, 0,7 % THD)
 • Ljudkällor: Inbyggd CD-spelare, analog ingång, 2 optiska ingångar, ethernet, USB-port, FM/AM-radio
 • Utgångar: Högtalare, subwoofer
 • Trådlöst: AirPlay 2, Bluetooth, Spotify Connect, TuneIn, wifi
 • Nätverk: DLNA, NAS, PC, Mac, HEOS-multiroom, Amazon Alexa-röststyrning
 • Upplösning:24 bit/192 kHz (via USB)
 • Filformat: MP3, WMA, AAC, ALAC, FLAC, WAV
 • Styrning: HEOS-app, fjärrkontroll och frontpanel, Google Assistant, Amazon Alexa
 • Mått: 28,0 x 10,8 x 30,5 cm
 • Vikt: 3,4 kg
 • Färg: Svart, silver
 • Webb: hifiklubben.se
Denon CEOL N10 produktside
Pris: 5200,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Lovande ljud från B&W Vi har lyssnat på Bowers & Wilkins nya Formation-högtalare.
Formation: Trådlösa highend-högtalare från B&W Bowers & Wilkins överraskar med en komplett serie trådlösa högtalare – är detta en ny Sonos-dödare?
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
annonse
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×