annonse
annonse
annonse

test: Denon CEOL N10

Denon CEOL N10
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

AirPlay 2, Bluetooth, streaming, CD och till och med FM-radio – allt på en gång! Låter mycket bättre än din multiroom-högtalare. Priset är enastående!
Högtalare måste köpas separat. Ljudet är inte på samma nivå som en bra (och mycket dyrare) stereoförstärkare. Ingen HDMI- eller skivspelaringång.
annonse

Vi kan lika gärna erkänna det: inte ens en (erfarenhetsmässigt) gammal stereonörd har alltid tid eller lust att göra musiklyssningen till en ritual. Ibland vill man bara trycka på en knapp och fortsätta göra det man håller på med.

Lösningen brukar vara en multiroom-högtalare. Bara ställ den på en hylla någonstans så kommer du åt all musik genom strömningstjänster, nätverksradio och musikfiler i hemnätverket. Men även om de bästa multiroom-högtalarna har en ljudkvalitet som kommer nära riktig hifi så kan en enda kompakt högtalare ge samma ljudbild som ett par riktiga hifi-högtalare.

Denon CEOL N10 är en minianläggning som har ambitionen att vara lika smidig som en multiroom-högtalare – och musik i flera rum klarar den förresten också eftersom den har inbyggt HEOS, som är Denons och Marantz multiroom-system.

CEOL N10 har alla musikkällor utom skivspelare och kassettdäck.

Förutom HEOS har CEOL 10 inbyggd CD-spelare, Spotify Connect, internetradio via TuneIn – och till och med en gammal hederlig radiomottagare med både FM och AM! Och så kan man strömma trådlös musik från mobilen med Bluetooth och Apple AirPlay 2. Med andra ord: nästan allt!

Effekten på den inbyggda förstärkaren är 2 x 65 watt i 4 ohm. Det är inte våldsamt mycket, men ändå tre, fyra gånger så mycket som mikroanläggningarna som var populära när den här skribenten konfirmerade sig.

Enkel installation

CEOL N10 är en enkel och kompakt enhet som kan se ut som en tunn CD-spelare. Framsidan är enkelheten själv: en av/på-knapp, en knapp för CD-luckan och en stor skärm. Det finns också ett hörlursuttag och en USB-port för avspelning från USB-minne. Ovansidan av blank ”pianolack-plast” har knappar för de vanligaste funktionerna, så man behöver inte leta efter fjärrkontrollen eller mobiltelefonen för att höja volymen eller byta låt.

Baksidan är nästan lika enkel: en uppsättning klämterminaler för högtalare (som tyvärr inte klarar banankontakter). Skivspelar- och HDMI-ingång saknas tyvärr, men de allra flesta TV-apparater kan kopplas in till en av de två optiska digitalingångarna. Det finns även en utgång för subwoofer och en enda analog ingång, som något överraskande har ordentliga RCA-kontakter. Jag är förmodligen fördomsfull, men jag misstänker att de flesta Denon CEOL N10-köparna är mer vana vid 3,5 mm minijack-kablar än RCA. Faktiskt så mycket att de felaktigt tror att ”Aux” är namnet på den sortens kablar.

ven om det är ont om plats så är det inte trångt på baksidan av CEOL N10

Installationen tar bara ett par minuter: ställ CEOL N10 på en hylla – den tar inte stor plats och väger förvånansvärt lite! Koppla in högtalarna och nätkabeln och använd routerns WPS-knapp för att koppla upp enheten på det trådlösa nätverket. Har du redan ett HEOS-multiroom-system så hittar appen CEOL-anläggningen automatiskt, sedan kan du använda alla dina musiktjänster och lokala musikfiler.

Denon CEOL N10 kan, precis som snart varenda kaffebryggare och vattenspridare, styras med rösten. Både Google Assistant och Amazon Alexa stöds. Det kräver dock en passande smarthögtalare, eftersom det inte finns någon inbyggd mikrofon.

På en viktig punkt är Denon CEOL N10 mindre smidig än en multiroom-högtalare: man måste koppla in högtalare, och de ingår inte. Det gör det lite svårare och dyrare, men i de flesta fall också bättre. Och oavsett hur mycket ”trolleri” tillverkarna stoppar i så kan inte en enda högtalare få ett stereoperspektiv som ens kommer i närheten av ett par rätt placerade högtalare. Högtalarna kan egentligen vara ”återvunnet guld” från vinden eller loppmarknaden, men ett par DALI Spector 2 eller Tannoy Mercury 7.1 ligger nära till hands.

Så låter Denon CEOL N10

Det är lätt att bli imponerad av Denon CEOL N10. När du sätter på en CD (eller stoppar i ett USB-minne) och vrider upp musiken möts du av en charmig och ganska fyllig ljudbild. Det är OK tryck i basen och musiken kommer loss från högtalarna.

Kraften är också helt utmärkt. Förvänta dig inte samma fasthet i basen som från en stabil hundrawattare, men en låt som ”Time Be Time” med Jonas Hellborg och Ginger Baker bevarar en godkänd del av sitt driv.

Röster låter behagliga och inte instängda. Texturen i Hanne Boels grova röst sitter kanske inte som gjuten i rummet. Fast om du är ute efter sådana finesser är du förmodligen van vid att lägga mer på en kabel än vad hela den här anläggningen kostar

De högsta frekvenserna är varken vassa eller hårda – vilket är bra. Men det finns inte heller särskilt gott om dem. Detaljer i high hat och triangel får du nöja dig med att läsa om på skivomslaget, för de hamnar så långt bak i ljudbilden att de överröstas. Fast återigen: Denon CEOL N10 är inte en anläggning som ska mäta sig med det yppersta oavsett prisklass. Den är byggd för att spöa streaming-högtalare som kostar lika mycket. Och det gör den! Till den bättre anläggningen i vardagsrummet, som bara saknar strömning multiroom-funktion, passar Denon DNP-800NE bättre. Den är dyrare än hela CEOL N10, men fortfarande billig.

Denon CEOL N10 är mindre än de flesta CD-spelare och billigare än många multiroom-högtalare. Ändå är den en hel stereoanläggning.

Slutsats

Denon CEOL N10 är en strålande kompromiss mellan multiroom-högtalaren och den ”riktiga” stereon. Du får bekvämligheten och strömningsfunktionerna från den förstnämnda – och en bra portion av ljudkvaliteten från den fullvuxna anläggningen. Under förutsättning att du parar ihop CEOL N10 med ett par ordentliga högtalare. Naturligtvis finns det begränsningar i både effekt och nyansering, men som en andra anläggning i exempelvis gillestugan eller sovrummet kommer du snabbt att undra hur du någonsin nöjt dig med något sämre.

<
>
(Foto: Denon)

Bästa pris på Denon CEOL N10
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Effekt: 2 x 65 watt (4 ohm, 0,7 % THD)
 • Ljudkällor: Inbyggd CD-spelare, analog ingång, 2 optiska ingångar, ethernet, USB-port, FM/AM-radio
 • Utgångar: Högtalare, subwoofer
 • Trådlöst: AirPlay 2, Bluetooth, Spotify Connect, TuneIn, wifi
 • Nätverk: DLNA, NAS, PC, Mac, HEOS-multiroom, Amazon Alexa-röststyrning
 • Upplösning:24 bit/192 kHz (via USB)
 • Filformat: MP3, WMA, AAC, ALAC, FLAC, WAV
 • Styrning: HEOS-app, fjärrkontroll och frontpanel, Google Assistant, Amazon Alexa
 • Mått: 28,0 x 10,8 x 30,5 cm
 • Vikt: 3,4 kg
 • Färg: Svart, silver
 • Webb: hifiklubben.se
Denon CEOL N10 produktside
Pris: 5200,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.