Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

Av / 2019-02-06 - 15:44
Denon CEOL N10
John Hvidlykke

Vi kan lika gärna erkänna det: inte ens en (erfarenhetsmässigt) gammal stereonörd har alltid tid eller lust att göra musiklyssningen till en ritual. Ibland vill man bara trycka på en knapp och fortsätta göra det man håller på med.

Lösningen brukar vara en multiroom-högtalare. Bara ställ den på en hylla någonstans så kommer du åt all musik genom strömningstjänster, nätverksradio och musikfiler i hemnätverket. Men även om de bästa multiroom-högtalarna har en ljudkvalitet som kommer nära riktig hifi så kan en enda kompakt högtalare ge samma ljudbild som ett par riktiga hifi-högtalare.

Denon CEOL N10 är en minianläggning som har ambitionen att vara lika smidig som en multiroom-högtalare – och musik i flera rum klarar den förresten också eftersom den har inbyggt HEOS, som är Denons och Marantz multiroom-system.

CEOL N10 har alla musikkällor utom skivspelare och kassettdäck.

Förutom HEOS har CEOL 10 inbyggd CD-spelare, Spotify Connect, internetradio via TuneIn – och till och med en gammal hederlig radiomottagare med både FM och AM! Och så kan man strömma trådlös musik från mobilen med Bluetooth och Apple AirPlay 2. Med andra ord: nästan allt!

Effekten på den inbyggda förstärkaren är 2 x 65 watt i 4 ohm. Det är inte våldsamt mycket, men ändå tre, fyra gånger så mycket som mikroanläggningarna som var populära när den här skribenten konfirmerade sig.

Enkel installation

CEOL N10 är en enkel och kompakt enhet som kan se ut som en tunn CD-spelare. Framsidan är enkelheten själv: en av/på-knapp, en knapp för CD-luckan och en stor skärm. Det finns också ett hörlursuttag och en USB-port för avspelning från USB-minne. Ovansidan av blank ”pianolack-plast” har knappar för de vanligaste funktionerna, så man behöver inte leta efter fjärrkontrollen eller mobiltelefonen för att höja volymen eller byta låt.

Baksidan är nästan lika enkel: en uppsättning klämterminaler för högtalare (som tyvärr inte klarar banankontakter). Skivspelar- och HDMI-ingång saknas tyvärr, men de allra flesta TV-apparater kan kopplas in till en av de två optiska digitalingångarna. Det finns även en utgång för subwoofer och en enda analog ingång, som något överraskande har ordentliga RCA-kontakter. Jag är förmodligen fördomsfull, men jag misstänker att de flesta Denon CEOL N10-köparna är mer vana vid 3,5 mm minijack-kablar än RCA. Faktiskt så mycket att de felaktigt tror att ”Aux” är namnet på den sortens kablar.

ven om det är ont om plats så är det inte trångt på baksidan av CEOL N10

Installationen tar bara ett par minuter: ställ CEOL N10 på en hylla – den tar inte stor plats och väger förvånansvärt lite! Koppla in högtalarna och nätkabeln och använd routerns WPS-knapp för att koppla upp enheten på det trådlösa nätverket. Har du redan ett HEOS-multiroom-system så hittar appen CEOL-anläggningen automatiskt, sedan kan du använda alla dina musiktjänster och lokala musikfiler.

Denon CEOL N10 kan, precis som snart varenda kaffebryggare och vattenspridare, styras med rösten. Både Google Assistant och Amazon Alexa stöds. Det kräver dock en passande smarthögtalare, eftersom det inte finns någon inbyggd mikrofon.

På en viktig punkt är Denon CEOL N10 mindre smidig än en multiroom-högtalare: man måste koppla in högtalare, och de ingår inte. Det gör det lite svårare och dyrare, men i de flesta fall också bättre. Och oavsett hur mycket ”trolleri” tillverkarna stoppar i så kan inte en enda högtalare få ett stereoperspektiv som ens kommer i närheten av ett par rätt placerade högtalare. Högtalarna kan egentligen vara ”återvunnet guld” från vinden eller loppmarknaden, men ett par DALI Spector 2 eller Tannoy Mercury 7.1 ligger nära till hands.

Så låter Denon CEOL N10

Det är lätt att bli imponerad av Denon CEOL N10. När du sätter på en CD (eller stoppar i ett USB-minne) och vrider upp musiken möts du av en charmig och ganska fyllig ljudbild. Det är OK tryck i basen och musiken kommer loss från högtalarna.

Kraften är också helt utmärkt. Förvänta dig inte samma fasthet i basen som från en stabil hundrawattare, men en låt som ”Time Be Time” med Jonas Hellborg och Ginger Baker bevarar en godkänd del av sitt driv.

Röster låter behagliga och inte instängda. Texturen i Hanne Boels grova röst sitter kanske inte som gjuten i rummet. Fast om du är ute efter sådana finesser är du förmodligen van vid att lägga mer på en kabel än vad hela den här anläggningen kostar

De högsta frekvenserna är varken vassa eller hårda – vilket är bra. Men det finns inte heller särskilt gott om dem. Detaljer i high hat och triangel får du nöja dig med att läsa om på skivomslaget, för de hamnar så långt bak i ljudbilden att de överröstas. Fast återigen: Denon CEOL N10 är inte en anläggning som ska mäta sig med det yppersta oavsett prisklass. Den är byggd för att spöa streaming-högtalare som kostar lika mycket. Och det gör den! Till den bättre anläggningen i vardagsrummet, som bara saknar strömning multiroom-funktion, passar Denon DNP-800NE bättre. Den är dyrare än hela CEOL N10, men fortfarande billig.

Denon CEOL N10 är mindre än de flesta CD-spelare och billigare än många multiroom-högtalare. Ändå är den en hel stereoanläggning.

Slutsats

Denon CEOL N10 är en strålande kompromiss mellan multiroom-högtalaren och den ”riktiga” stereon. Du får bekvämligheten och strömningsfunktionerna från den förstnämnda – och en bra portion av ljudkvaliteten från den fullvuxna anläggningen. Under förutsättning att du parar ihop CEOL N10 med ett par ordentliga högtalare. Naturligtvis finns det begränsningar i både effekt och nyansering, men som en andra anläggning i exempelvis gillestugan eller sovrummet kommer du snabbt att undra hur du någonsin nöjt dig med något sämre.

<
>
(Foto: Denon)
Karakter
Denon CEOL N10

Ljud & Bild tycker

AirPlay 2, Bluetooth, streaming, CD och till och med FM-radio – allt på en gång! Låter mycket bättre än din multiroom-högtalare. Priset är enastående! Högtalare måste köpas separat. Ljudet är inte på samma nivå som en bra (och mycket dyrare) stereoförstärkare. Ingen HDMI- eller skivspelaringång.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Ljud & Bild
Rulla till toppen