Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Tannoy Mercury 7.1

Hög luftgitarrfaktor

De här högtalarna från Tannoy passar illa för att spela musik i bakgrunden. De låter alldeles för engagerande!

Av / 2016-09-26 - 06:00
Tannoy Mercury 7.1
Audun Hage

Innehållsförteckning

Mercury-högtalarna från Tannoy har länge tillhört våra favoriter i budgetklassen och nu är serien uppe i sin sjunde (!) generation. Inte så konstigt: konkurrensen i kompaktklassen är tuffare än någonsin och då duger det inte att vila på sina lagrar.

Skotska Tannoy är en av världens äldsta och mest traditionsrika högtalartillverkare, kanske allra mest berömd för sina Dual Concentric-högtalare – även kallade koaxialhögtalare eftersom diskanten sitter monterad i mitten av bas/mellanregistret. Den här tekniken lyser med sin frånvaro i en budgetserie som Mercury, men det handlar ändå om ganska så påkostande lösningar.

 

Mercury 7.1

Modellen vi testar här är minstingen i den nya serien, och en ytterst kompakt högtalare som är gjord för att ta plats i en bokhylla, eller kanske allra helst stå på ett par stativ. Kabinettet är välbyggt och klarar ”knacktestet” med glans. Diskant- och baselementen är visserligen separerade från varandra, men å andra sidan handlar det om rejäla kvalitetselement. Det pyttelilla baselementet mäter fem tum och får hjälp med andningen av en basreflexport på baksidan. Membranet är av papp, med en speciell ”coating” som förhindrar uppbrytningar.

Diskanten är kanske den mest intressanta detaljen i nya Mercury. Den är 28 millimeter stor och har en högeffektiv neodym-magnet, vilket man ser sällan i den här prisklassen. Diskantåtergivningen sträcker sig ända upp till 38 000 Hz – långt över vad människoörat kan höra, men det garanterar åtminstone att den delen man hör är ren och oförvrängd.

Lätta att placera: Superkompakta mått på 27 x 16 x 20 cm innebär att Tannoy Mercury 7.1 får plats i de flesta hyllor. (Foto: Tillverkare)
Lätta att placera: Superkompakta mått på 27 x 16 x 20 cm innebär att Tannoy Mercury 7.1 får plats i de flesta hyllor. (Foto: Tillverkare)

Ljudkvalitet

Vi ställde Tannoyerna på ett par 60 cm höga stativ och efter lite experimenterande hittade vi en bra balans med högtalarna 30 centimeter från bakväggen och indragna en bra bit från sidoväggarna. Förstärkaren var BlueSound PowerNode 2 som knep segern i vårt streaming-test. Sedan var det bara att trycka på Play!

Mercury 7.1 visade snabbt att de är enkla att ha med att göra, och genomgående användarvänliga både när det gäller placering och val av förstärkare. Just på det här området påminner de mycket om sina föregångare. Samtidigt är det enkelt att höra att ljudkvaliteten har tagit ett steg uppåt. Den uppgraderade diskanten ger en betydligt mer fokuserad och detaljerad ljudbild.

Tannoy har lyckats väldigt bra med röståtergivningen, vilket gör att musiken upplevs som extra närvarande och realistisk. Den senaste tiden har jag lyssnat mycket på brittiska sångare, till exempel Hanna (London Grammar) och Sam Smith, och Mercury 7.1 lyckas återge den stora spännvidden i deras röster, utan plågsam förvrängning eller färgning av något slag. Diskanten och mellanregistret är verkligen imponerande bra för en högtalare i den här prisklassen – tillräckligt för att oroa ärkerivaler som B&W och deras 600-serie.

De som gillar att det skakar i soffan när basen hamrar loss bör dock se sig om efter något större än Mercury 7.1. Bas, och speciellt djupbas, är som förväntat inte högtalarnas starkaste sida. Inte ens en tillverkare av Tannoys kaliber lyckas upphäva fysikens lagar och det märks att högtalarna tappar andan en smula i de saftigaste basrytmerna med Daft Punk och Kygo. Akustisk musik, bas och trummor fungerar däremot utmärkt.

Tannoy_mercury_71_walnut_rear Rejäla terminaler: Tannoy-högtalarnas terminaler klarar högtalarkablar av hög kvalitet, oavsett om de har banankontakter, spadar eller är avskalade.   (Foto: Tillverkare)
Rejäla terminaler: Tannoy-högtalarnas terminaler klarar högtalarkablar av hög kvalitet, oavsett om de har banankontakter, spadar eller är avskalade. (Foto: Tillverkare)

Inte för att det kommer som någon överraskning, men diskanten och mellanregistret bygger upp vissa förväntningar som basåtergivningen inte riktigt lyckas leva upp till. Detta är inte nödvändigtvis Mercury 7.1:s ”fel” – det betyder bara att basfrälsta hellre bör titta närmare på något större, till exempel Elac Debut B5, som är min favorit i kompaktklassen för tillfället. Men detta öppnar också för att kolla in storebror Mercury 7.2 som är utrustad med en 6-tumsbas i ett lite rymligare kabinett!

 

Slutsats

Föregångarna i Mercury-serien var minsann inga förlorare, men nya 7.1 har blivit betydligt mer spännande att lyssna på. Mercury 7.1 är en lättlyssnad allroundhögtalare som inbjuder till aktiv musikspisning. Här får du ett fängslande ljud som sjuder av liv, som passar utmärkt med all slags musik och som återger röster extra bra. I prisklassen under 3 000 kronor tillhör Tannoyerna de allra bästa just nu. Vill du ha ännu bättre ljud så får du vara beredd att gå upp i storlek – och i pris!

Ljud & Bild tycker

Tannoy-högtalarna utmärker sig med en finpolerad och detaljerad diskant och ett frodigt mellanregister som verkligen får fram sångarnas röster i all sin prakt. Mercury 7.1 är dessutom tillräckligt lättdrivna och kompakta för att kunna placeras nästan var som helst. En så här liten högtalare har begränsade kraftresurser och basåtergivningen kan verka en smula tunn och försiktig i en del sammanhang.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Rulla till toppen