: Test av Sju 5.1-anläggningar med Blu-ray

Billig och kompakt hemmabio

Har du en ny och platt TV är risken stor för att du har ett lika platt ljud i TV-rummet. Fixa bättre upplevelser med någon av den här!

Ljud & Bild tycker

Välbalanserat ljud. Låter större än den ser ut.
Saknar HDMI-ingång. Inte användarvänlig. Lite ont om kraft.
Panasonic SC-BTT350
3D-kompatibel
Ljudreturkanal
HDMI ut, ej in
iPod/iPhone-docka
Pris: 6 500 kr

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 6500 kr

Kör du fortfarande med lågupplöst bild på flatskärmen? Tänk att få en superskarp och högupplöst bild, nästan helt utan brus! Alla moderna flatskärmar är kompatibla med mycket högre upplösning än vad DVD-formatet och vanliga TV-signaler har. Blu-ray har däremot en sådan hög upplösning, och numera är utbudet nästan lika stort som på DVD. Alla nya filmer ges ut på Blu-ray och katalogen med äldre titlar har växt sig stor och tjock. Prisskillnaden är dessutom marginell, så det finns egentligen ingen anledning att undvika Blu-ray längre.
Men en bra bild hjälper inte om ljudet inte hänger med. Du får aldrig några levande upplevelser av högupplöst video om ljudet skallrar varje gång det händer något i filmen som är i närheten av att vara spännande. TV-apparaterna har för undermåliga högtalare och för svaga förstärkare för att klara av mycket mer än någorlunda klara dialoger.
Finsmakare kan med fördel satsa på en fullvuxen och kostsam hemmabio. Men det finns ingen anledning att alla andra, som inte vill lägga en månadslön eller två, ska nöja sig med mediokert TV-ljud.
En billig allt-i-ett-anläggning med Blu-ray har en knivskarp bild. Tack vare fem högtalare och en extra bashögtalare kan den även måla upp en stor ljudbild som fyller hela rummet, plus återge baseffekter betydligt bättre än vad en TV klarar på egen hand. Ljudets upplösning är rent allmänt mycket bättre, så att dialoger och filmmusik låter mer trovärdigt. En sådan här mindre anläggning kan naturligtvis inte mäta sig med separata komponenter i en stor hemmabio, men de bästa av de billiga anläggningarna kan förmedla både film och musik på ett sätt som räcker utmärkt för de flesta.

Vad du ska leta efter
Bildkvalitet är naturligtvis högst väsentligt. Vi har däremot inte sett någon Blu-ray-anläggning som har dålig bild. Bildkvaliteten med Blu-ray-film är i princip identisk på olika anläggningar, även om den kan variera med DVD-filmer. Detta beror på att processerna med att dekomprimera och skala upp lågupplöst material är lite olika. Men det skiljer inte så mycket att vi diskuterar det här, vi nöjer oss med att konstatera att samtliga testdeltagare gör ett godkänt jobb även med vanlig DVD.
Rent ljudmässigt är det viktigast att ljudbilden är sammanhängande och att subbasen hänger med någorlunda i svängarna och inte står och brummar för sig själv. Dialogen måste vara klar och öppen, plus att man måste kunna vrida upp volymen en bra bit över vanlig TV-nivå utan att ljudet bryter upp och förvrängs. Bioljud får du aldrig, men det är inte heller tanken när man handlar i den här klassen.
Utöver ett bra ljud är det viktigt att anläggningen är enkel att sköta. Det är också noga med att den har tillräckligt med kontakter, så att man kan koppla in ljudet från spelkonsolen och kabel-TV-mottagaren. Det bör absolut finnas en HDMI-ingång eller två, vilket dessvärre bara Samsung-anläggningen har i detta test. Ett par andra kan skryta med en så kallad ljudreturkanal (ARC, Audio Return Channel), som överför TV-ljudet till anläggningen genom samma HDMI-kabel som överför bilden från anläggningen till TV:n. Det betyder att spelkonsolen och TV-mottagaren kan kopplas till TV:n med HDMI och att ljudet sedan överförs vidare till hemmabioanläggningen. Anläggningarna från Pioneer, LG och Samsung är de enda som saknar ARC, fast Samsung kan å andra sidan skryta med två HDMI-ingångar.
Tänk på att TV:n också måste ha stöd för ARC för att returkanalen ska kunna användas, vilket bara de senaste TV-apparaterna gör. För de allra flesta är det alltså viktigare med HDMI-ingångar än ARC.
Så småningom kommer utbudet av 3D-filmer att öka. Då är det ingen nackdel om anläggningen klarar av att visa 3D, vilket Pioneer och LG är de enda som gör direkt, ett par av de andra måste uppgradera programvaran för att klara av 3D-material, vilket görs via internet.

Har du plats?
Har du ett litet vardagsrum eller av andra skäl vill ha högtalare som tar så lite plats som möjligt är det en Blu-ray-anläggning med satellithögtalare du ska ha. Här testar vi fem stycken sådana.
Kan du däremot undvara lite golvyta så kan det gott hända att du bör titta närmare på golvhögtalare till frontkanalerna. De ger en större ljudbild och tål lite högre volym, men tar mer plats. Vi har med två sådana i testet.
Testkriterier
Vi letar efter anläggningen som har den bästa kombinationen av bra ljud, funktioner och användarvänlighet. Det hjälper inte om ljudet är fantastiskt om det är omöjligt att få fram. Och omvänt är det ju ingen poäng med att allt är lättskött om det låter som om ljudet kommer från konservburkar. Det är den totala balansen vi är ute efter.
Betrakta de fem anläggningarna med satellithögtalare som huvudtestet. De två med golvhögtalare i frontkanalerna har en liten annan utgångspunkt och är därmed duellanter.
Sammanfattning
De flesta nya Blu-ray-anläggningar har stöd för 3D. Det gäller inte alla, men det de flesta syndar med är bristen på HDMI-ingångar.
De flesta av oss har en dekoder till TV:n. Antingen inbyggd eller i form av en extern mottagarbox. Förutom att få ”hemmabioljud” från Blu-ray-spelaren vill vi naturligtvis ha bättre ljud från TV:n också. Och de som har en spelkonsol i form av PS3 eller Xbox vill kunna spela spel med surroundljud. Ändå hoppar de allra flesta tillverkare i den här prisklasen över HDMI-ingångar. Visst kan du koppla in ljudet till en digitalingång eller en analog stereoingång, men det hade varit mycket mer praktiskt med HDMI.
I detta test är det bara Samsungs anläggning som har HDMI-ingångar, närmare bestämt två stycken. Att HT-C5900 dessutom låter avgjort bäst av alla i stereo, med en öppen och stor ljudbild som även film i surround tjänar på, innebär att den hamnar överst på prispallen. Centerhögtalaren är dock inte lika bra som de övriga.
Alla de andra testdeltagarna bortsett från Pioneer BCS-303 och LG HB805PH klarar av HDMI-ljud via ljudreturkanalen (ARC) – fast det förutsätter att TV:n också stöder funktionen, vilket bara de senaste TV-apparaterna gör. Pioneer och LG har fler saker gemensamt. De är de enda i testet som inte stöder 3D, de har i princip identiska fjärrkontroller och likadant menysystem. Man skulle kunna tro att de låter likadant också, men de gör de inte. Pioneer har en väsentligt bättre upplösning i ljudet än LG, och även om LG har mer muskler och kan spela högre föredrar vi Pioneer av de två.
Philips HTS5560 låter kraftigast av alla anläggningar som har satellithögtalare hela vägen runt, men den har inte riktigt samma upplösning i basen som Samsung. Subbasen tillhör de maffigaste, men känns lite trög.
Sony BDV-E370 har otillräcklig ljudkvalitet, och då är det märkligt att BDV-E870 låter så mycket bättre, trots att den enda skillnaden är att fronthögtalarna har bytts ut mot golvmodeller. Köp absolut den större anläggningen av de två, den är väl värd den extra tusenlappen!
Panasonic SC-BTT350:s spinkiga yttre ger en antydan om spinkigt ljud. Vi blev positivt överraskade över att ljudbilden är stor och att subbasen hänger med mycket bättre än befarat. Detta är visserligen inget kraftpaket, men låter välbalanserat och skapligt, och de ringa måtten gör att högtalarna är väldigt lättmöblerade. Vad som sänker betyget är användarvänligheten. Anläggningen är väldigt irriterande emellanåt, inställningar måste göras med tom skivlucka, och eftersom fjärrkontrollen saknar utmatningsknapp måste man gå bort till anläggningen för att ta ut skivan. Det är dessutom krångligt att ställa in rätt tidsfördröjning för de olika kanalerna.
Så får du bättre hemmabioljud
Om du ska få ut maximalt ur din nya hemmabio är det viktigt att inställningarna görs på rätt sätt.
Så får du bättre hemmabioljud
Se till att högtalarna är parvis symmetriskt placerade i förhållande till lyssningsplatsen. Det betyder att båda fronthögtalarna ska stå lika långt bort, och detsamma gäller bakhögtalarna. Fronthögtalarna behöver däremot inte stå lika långt bort som bakhögtalarna, även om det inte är någon nackdel. Det är viktigt att ställa in rätt avstånd i systemmenyerna, så att ljudet från samtliga högtalare når örat vid exakt samma tidpunkt. Bara en millisekunds avvikelse gör att ljudbilden inte låter helt riktig.
Använd gärna ett måttband för att mäta avståndet exakt från lyssningsplatsen till varje högtalare, eller så kan du stega upp avstånden. I de flesta menysystem anger du avstånden till högtalarna, men det kan hända att du måste ställa in fördröjningen i millisekunder för de olika kanalerna. Då ska du utgå från högtalarna som står närmast dig och sedan ange fördröjningen till de övriga, beroende på hur långt bort de står. Varje millisekund motsvarar ungefär ett avstånd av 30 cm.
Om din anläggning har automatisk inställning bör du efter kalibreringen gå in i menyn och kontrollera vad som har gjorts. Om den vänstra högtalaren har satts till ett lite annorlunda avstånd än den högra är det som regel en nackdel för perspektivet i ljudbilden. Då bör du ändra detta manuellt, ställa in samma avstånd till båda eller ännu hellre flytta på högtalaren. En elektronisk fördröjning är alltid en kompromiss.
Om du har en möjlighet att välja delningsfrekvens mellan högtalarna och subbasen är det väldigt ofta en fördel att ställa in den till 80 Hz. Om den automatiska kalibreringen har valt en annan frekvens så kan du prova med att ändra den för hand till 80 Hz. Experimentera sedan med att höja delningsfrekvensen gradvis. Det är mycket sällsynt att den ska vara lägre!
När det gäller kanalernas inbördes ljudnivåer så bör man inte lita helt och hållet på den automatiska inställningen, eftersom den inte filtrerar bort reflekterade ljudvågor på samma sätt som våra öron gör. Om kalibreringen har ställt in vänster högtalare en decibel eller två lägre än den högra så ska du inte tro på det. Höger och vänster högtalare ska ha samma ljudnivå. Det kan hända att bakkanalerna bör dämpas med några decibel om de står närmare än fronthögtalarna. Om centerhögtalaren har samma känslighet som de övriga ska den ha samma nivå som dem.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

Lite extra, stor skillnad

Vem hade kunnat ana att ett par extra högtalarelement i frontkanalerna skulle göra så stor skillnad för ljudet?

Ljud & Bild tycker

Automatisk högtalarkalibrering. Internet-videoportal. Fylligt och kraftfullt ljud.
Saknar HDMI-ingång. Inte särskilt intuitiv fjärr.
Sony BDV-E870
3D-kompatibel
Ljudreturkanal
HDMI ut, ej in
iPod/iPhone via USB
Pris: 7 000 kr
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 7000 kr

Detta är precis samma anläggning som BDV-E370, fast med golvhögtalare i stället för små satelliter i frontkanalerna.
 
Funktioner och skötsel
Precis som lillebror har BDV-E870 automatisk högtalarkalibrering med mätmikrofon. Internet-anslutning ger tillgång till Sony Bravias internet-TV-portal. Gracenote-databasen känner igen artist, skiva och låtnamn när en CD-läggs i skivluckan.
Inte heller den här större versionen har några HDMI-ingångar, vilket begränsar inkopplingsmöjligheterna. Men USB-porten stöder avspelning av video och musik, samt musik från iPod och iPhone.
Den automatiska installationen är en barnlek. Men vi är fortfarande irriterade över den inte särskilt intuitiva fjärrkontrollen.
 
Ljudkvalitet
Sony har fått plats med ett par extra element i golvhögtalarna, och det är överraskande hur mycket det faktiskt förbättrar ljudet.
Medan BDV-E370 lät lite burkigt känns storebrors ljudbild större och mer naturlig. Högtalarna och subbasen samarbetar väsentligt bättre när de återger ljudbilden, och högtalarna låter inte så ansträngt. Klangbalansen är lite mörk här också, men ljudet andas och är rent allmänt mycket bättre än hos lillebror.
Att golvhögtalarna tar hand om det lägre mellanregistret mycket bättre än E370:s satellithögtalare skapar också en illusion av att ljudet är mer upplöst längre upp i övertonerna. Det beror på att ljudbilden är mer helgjuten och komplett.
Centerhögtalaren är likadan, så inte heller BDV-E870 lyckas undvika den en smula burkiga dialogen, men totalt sett lyfts ljudupplevelsen så mycket att den absolut är värd den extra tusenlappen.

Enkel hemmabio

Sonys anläggning kalibrerar högtalarna automatiskt. Det underlättar en hel del, men räddar inte ljudet helt och hållet.

Ljud & Bild tycker

Automatisk högtalarkalibrering. Internet-videoportal. Hög ljudstyrka.
Inte särskilt upplöst ljud. Saknar HDMI-ingång. Inte särskilt intuitiv fjärr.
Sony BDV-E370
3D-kompatibel
Ljudreturkanal
HDMI ut, ej in
iPod/iPhone via USB
Pris: 6 000 kr
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 6000 kr

Sony var tidigt ute med 3D-kompatibla Blu-ray-spelare och anläggningar. DV-E370 är deras billigaste 5.1-system med 3D.
 
Funktioner och skötsel
Sony BDV-E370 kan skryta med automatisk högtalarkalibrering med hjälp av en medföljande mätmikrofon. Programvaran går att uppdatera via internet-anslutningen och på internet får du dessutom tillgång till Sony Bravias internet-TV-portal. Där kan du streama musik, video och program direkt från internet. När du stoppar i en CD i luckan kommunicerar spelaren dessutom med musikdatabasen Gracenote och hittar rätt artist, album, låtnamn och omslagsbild.
Trådlös överföring till bakhögtalarna kan ordnas med hjälp av ett trådlöst S-Air-förstärkarpaket som kostar 2 500 kronor. USB-porten stöder avspelning av video och musik, inklusive musik från iPod och iPhone.
Även Sony syndar när det gäller HDMI-anslutningar, så andra apparater som du har kopplat till TV:n får du bara ljud från om TV:n kopplas till anläggningen via optisk eller koaxial digitalingång, eller analog stereoingång. Om TV:n inte har ljudreturkanal, vill säga.
BDV-E370 går fort att installera och högtalarkalibreringen är lätt som en plätt. Men anläggningen är ändå lite krånglig att använda. En knapp som heter ”Function” kan betyda vad som helst, men i detta fall är det ingångsväljaren. Den borde heta ”Input”. Dessutom går man in i systeminstallationen genom att trycka på ”Home”, medan knappen ”System Menu” gör att man kan välja mellan stereo och surround, läppsynk, nattläge och annat. Märkligt.
 
Ljudkvalitet
Sonys subbas tål mer än Pioneers och Panasonics. Det innebär att volymen kan vridas upp högre. Autokalibreringen gör dessutom ett bra jobb med att hitta rätta avstånd till varje högtalare. Själva ljudet är däremot lite burkigt, särskilt övertonerna saknar upplösning. Klangkaraktären blir lite mörk, utan att vara varm eller fyllig. Kvinnoröster får en mörkare klang än vi gillar och på film är dialogen väldigt färgad. Det är uppenbart att delningsfrekvensen mellan subbas och högtalare är lägre än vad centerhögtalaren trivs med.

Bättre än det ser ut

Panasonics system låter bättre än det ser ut, men är dessvärre lite bökigt att använda.

Ljud & Bild tycker

Välbalanserat ljud. Låter större än den ser ut.
Saknar HDMI-ingång. Inte användarvänlig. Lite ont om kraft.
Panasonic SC-BTT350
3D-kompatibel
Ljudreturkanal
HDMI ut, ej in
iPod/iPhone-docka
Pris: 6 500 kr
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 6500 kr

Hela kartongen till SC-BTT350 är mindre än Philips-anläggningens subbas. Och när man vet att kartongen ska innehålla fem högtalare, subbas, elektronik och tillbehör så är inte förväntningarna särskilt stora. Byggkvaliteten är inte heller något speciellt. Här är det mesta av plast, precis som hos alla testdeltagarna. Så vart har budgeten tagit vägen?
 
Funktioner och skötsel
Till Panasonics försvar måste sägas att anläggningen är 3D-kompatibel, spelar bild och ljud från USB, har inbyggd iPod/iPhone-docka samt stöder trådlöst ljud till bakhögtalarna via en adapter (kostar ungefär 1 000 kronor extra). Vill du koppla in TV-mottagaren eller spelkonsolen måste du antingen ha en TV med ljudreturkanal (ARC) eller använda den optiska digitalingången eller den analoga stereoingången.
BTT350 är enkel att koppla upp, men inte lika enkel att ställa in. Fördröjning till de olika högtalarna anges med millisekunder, inte avstånd i meter. Då måste man veta att ljud färdas ungefär 30 cm per millisekund, och fördröjning kan bara ställas in för center- och bakkanalerna – och samma fördröjning till båda bakkanalerna. Bakhögtalarna måste alltså vara symmetriskt placerade i rummet, och eftersom subbasen och fronthögtalarna inte kan ställas in så finns det begränsningar för var subbasen kan stå någonstans i förhållande till fronthögtalarna. Inställningarna går inte att göra om det ligger en skiva i spelaren, och eftersom den inte särskilt intuitiva fjärrkontrollen saknar utmatningsknapp (eject) så måste du resa dig från soffan och gå bort till anläggningen och ta ur skivan innan du kan göra några inställningar. Inte särskilt genomtänkt.
 
Ljudkvalitet
Då är det desto trevligare att ljudet är mycket bättre än vi befarade. Ljudet är förvånansvärt rent och dialogen är befriad från den burkiga karaktär man förknippar med plasthögtalare. Det finns inte heller något utpräglat ”glapp” mellan subbasen och högtalarna, så ljudbilden känns komplett. Subbasen är dessutom tämligen snabb och hänger med fint så länge man håller sig på en begränsad ljudnivå.
Däremot saknar tonerna upplösning och komplexitet, och subbasen får aldrig soffan att skaka. Röster är dessutom lite tunna, och djupare sångröster och dialog utlöser en egenresonans i högtalarna, som då låter lite ihåligt.

LG HB805PH
Den här anläggningen från LG har golvhögtalare i fronten och ett ganska så kraftigt ljud, men anslutningarna har sina brister.
Samsung HT-C5900
Samsung HT-C5900 är den enda i testet som har HDMI-ingångar. Och den låter bäst av alla.
Pioneer BCS-303
Från Pioneer kommer en anläggning som både är lättskött och låter bra.
Philips HTS5560
Philips har satsat på att vinkla högtalarelementen åt olika håll för att sprida ljudet på ett effektivt sätt.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.