Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Test av Åtta portabla filmspelare

Prisras på DVD-spelare för bilen

För samma pengar som man förra året fick en dålig spelare kan man i år få en av de bättre. Nu är det köpläge.
Ljud & Bild tycker
Priset! OK bild
Osäkert bilfäste
Specifikationer

Skärmstorlek: 7 tum
Upplösning: 480x234 punkter
Batteritid: 2,5 timmar
Fjärrkontroll: Ja
Bilmontering: Ja

Vill man få lite lugn och ro i bilen på semestern finns det bättre sätt än att muta barnen med godispåsar. Kläm på favoritfilmerna istället så sparar man både på de vuxnas tålamod och på barnens tänder. Många av spelarna kan man dessutom ta med in i huset när man kommer fram. Då är det ingen katastrof om man glömde sagoböckerna hemma.
Tyvärr är det så kraftig prispress på dessa apparater att det inte händer så mycket spännande med dem från år till år. Däremot har priserna sjunkit till närmast löjliga nivåer. Förra året kostade den billigaste spelaren 1 800 kronor, nu ligger den på 1 000 kronor. Men det har så klart sina konsekvenser. Vi tycker faktiskt att den genomsnittliga kvaliteten är lägre än i förra testet. Å andra sidan kan man nu köpa en av de bättre spelarna för samma pris som en av förra årets sämre!

Finesser
AV-ingång kan vara praktiskt om man vill använda spelarens skärm till mer än att bara titta på film. Man kan exempelvis koppla in ett TV-spel eller en mediespelare. Batteri är praktiskt om man vill ta med spelaren in i stugan så att barnen kan se klart på filmen i sängen. En SD-kortläsare gör att man kan använda skärmen som en digital fotoram.
Bilmonteringen tjatar vi om varje år och med goda orsaker. En DVD-spelare som lossar vid en kraftig inbromsning är inte bara irriterande utan kan vara direkt farligt. Tyvärr har de flesta klena remmar eller, ännu värre, inget sätt alls att montera den på nackstödet. Har de tänkt sig att man ska sitta och hålla dem i handen i baksätet? Obegripligt.

Testkriterier
Vi har valt ut åtta spelare som är tacksamma att ta med sig på semestern. Alltså har de inbyggd skärm och kan drivas med batteri eller från bilens cigarettändaruttag.
Där det var möjligt monterades spelarna i baksätet på en gammal hederlig Volvo. Vi antecknade hur lätt det var att spänna fast dem, dra sladdarna och byta film. Därefter hängde de med på en provtur där vi kontrollerade hur väl de satt fast, hur lätt det var att använda dem och om man kunde höra ljudet fast trafiken bullrade.
Sedan tog vi med dem hem och ställde upp dem sida vid sida för att bedöma bildkvaliteten. Först gjordes ett subjektivt test med en vanlig spelfilm där vi även tittade på hur väl man kunde läsa undertexter. Sedan utsattes de för Silicon Optix HQV Benchmark DVD som innehåller animeringar och scener som är valda för att avslöja alla brister. Även om vi påpekar bristerna så har vi varit ganska snälla med betygen då detta trots allt är billiga apparater. Slutbetyget är inget snittbetyg av delbetygen utan en helhetsbedömning där vi även väger in priset.

Slutsummering
LG-spelaren är tokbillig men inte speciellt bra. Då lyckas DMTech bättre och blir därför Bästa köp. Sony är ingen dum spelare men vi saknar bilmontering. Bästa bilden får man från Panasonic som dessutom är en Blu-ray-spelare. Men det blir så pass kostsamt att vi ändå inte kan låta den vinna. Då är Philips ett bättre val med högupplöst skärm till rena lågpriset. Bäst i test!
Bland dubbelspelarna gillar vi Jensen bäst med bra kvalitet till en rimlig prislapp. Denver är så galet billig att man missat i kvaliteten, medan Nextbase kostar för mycket så att den inte blir prisvärd.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Panasonic DMP-B100

Lyxvalet

Blu-ray istället för bara DVD samt en superb skärm. Men smakar det så kostar det.

Bärbar Blu-ray! Bra bild och ljud HDMI-utgång
Ingen AV-ingång Priset

Nextbase Click7 Lite Duo Deluxe

Kolla på olika filmer

Tack vare två spelare istället för bara dubbla skärmar måste man inte se samma film.

Två kompletta spelare Enkelt fäste Bra bild
Priset Inget batteri

Jensen Media:Link 7300 Twin

Dubbel glädje

Jensen bjuder inte bara på dubbla skärmar utan även på massor av in- och utgångar.

USB-ingång AV-ingång Hörlurar medföljer
Medelmåttig bild Vek bilmontering Ingen nätadapter

Denver MTW-735TWIN

Tokbillig dubbel

Två spelare för priset av en låter för bra för att vara sant. Och det märks på kvaliteten.

Priset USB-ingång SD-kortplats
Dålig bild Ingen batteridrift Dålig infästning

Sony DVP-FX730

Inget för bilen

En bra spelare på det hela taget men hur har de tänkt att man ska fästa den i bilen?

Bra batteritid Bra bild och ljud USB-ingång
Ingen bilmontering! Lågupplöst skärm

Philips PD7060

Högupplöst till reapris

En skarp, vändbar skärm och en bra infästning gör Philips till det bästa valet.

Högupplöst skärm Utmärkt batteritid Bra ljud
Ingen AV-ingång

LG DP450

Lågbudgetspelaren

Visst vill man att spelaren ska vara billig men här har LG gått lite väl långt.

Billig
Inget bilfäste! Medelmåttig bild Ingen AV-ingång

DMTech PDV-9708B

Budgetvalet

Med tanke på priset är det imponerande att det mesta fungerar så bra som det gör.

Priset! OK bild
Osäkert bilfäste
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.