annons

test:
Sony HT-ZF9

Ljudlimpan som har "allt"

Sonys soundbar är bland de bästa i sin klass och kan byggas ut med trådlösa bakhögtalare.

(Foto: Tillverkare)
Sony HT-ZF9
annons

Sony HT-ZF9 kostar bara hälften av toppmodellen HT-ST5000, men kan ändå skryta med stöd för både Dolby Atmos och DTS:X. De formaten ger en ljudbild som omsluter lyssnaren helt och hållet, även ovanifrån, så att man hamnar i ett tredimensionellt ljudrum. Men medan ST5000 och många andra Atmos-högtalare har element på ovansidan som reflekterar ”himmelskanalerna” mot taket, simulerar ZF9 effekten med psykoakustik och bara tre framåtriktade högtalarelement – där det i mitten enbart spelar centerkanalen för att återge dialogen på ett optimalt sätt.

Trådlösa bakhögtalare

SF9 kan något som inte storebror kan, nämligen bli hopkopplad med ett par trådlösa bakhögtalare. De heter SA-Z9R och har som enda uppgift att återge bakkanalerna i material med surroundljud. Priset höjs med 3 000 kronor men ger då ett komplett 5.1-surroundsystem med väldigt lättplacerade bakhögtalare. Subwoofern är också trådlös och kan ställas var som helst i rummet. Men inte för långt ifrån soundbar-högtalaren, eftersom vi råkade ut för sporadiska bortfall i ljudet när avståndet översteg tre meter.

HDMI-ingångar

Soundbar-högtalaren har två HDMI-ingångar, vilket är i minsta laget om du har både en TV-box, Blu-ray-spelare och spelkonsol och vill koppla in en dator ibland. Då kan du i stället koppla alla HDMI-källor till TV:n och använda ljudreturkanalen (ARC) i ZF9:s HDMI-utgång. Tänk bara på att du då permanent lägger beslag på en av TV:ns HDMI-ingångar, och eftersom ljudreturkanalen bara stöder komprimerat Dolby Digital får du vare sig Atmos eller DTS:X. Varför detta inte är så farligt med just den här soundbar-högtalaren ska vi återkomma till.

Två HDMI-ingångar är i minsta laget. Foto: Sony

Trådlös musik

Förutom att uppgradera ljudet från TV:n kan ZF9 spela musik trådlöst via hemnätverket. Den har inbyggt Chromecast, vilket innebär att den har inbyggt stöd för flera musiktjänster. Både Spotify Connect och Tidal stöds, men inte Googles egen YouTube Music – kanske för att den registreras som en videotjänst och högtalaren enbart stöder rena musiktjänster.

annons
Med de trådlösa bakhögtalarna SA-Z9R blir det ännu roligare. Foto: Sony

Inställning och användning

annons

Att konfigurera ZF9 är enkelt. Den guidar dig steg för steg första gången den kopplas in och visar en enkel skärmmeny på TV:n som ger en bra översikt. Om du köper de trådlösa bakhögtalarna kan du berätta för högtalaren om de placeras närmare eller längre än bort än två meter från lyssningsplatsen, så att tidsfördröjningen ställs in därefter. Det ger en mer sömlös och holografisk ljudbild i surround.

Fjärrkontrollen har direktknappar till de flesta funktioner, så man slipper trycka på en knapp många gånger för att få fram en funktion. Ska du lyssna på musik ger Music-knappen bäst ljud, och film avnjuts bäst med Cinema. Standard ger också bra resultat.

Ett stort plus är knappar för volym upp/ned till både subwoofer och bakhögtalare, vilket gör det enkelt att få bästa möjliga ljud.

Fjärrkontrollen har direktknappar för det mesta. Foto: Sony

Välljudande soundbar

annons

Med musik från Tidal i CD-kvalitet levererar Sony HT-ZF9 varorna. Sångröster framträder tydligt, mycket bättre än från de flesta soundbar-högtalare i det här prissegmentet. Ta till exempel den fina balladen Funeral med Phoebe Bridgers, där den akustiska, nylonsträngade gitarren klingar lekfullt, omgiven av en stämningsfull orgel och en elgitarr med lång efterklang. Phoebes ömma röst skildras fint och detaljerat. Det går också att spela mer än tillräckligt högt när man vill vrida upp lite med elektroniska rytmer eller rock.

Vad du inte får är den breda ljudbilden som ett par högtalare ger, till exempel de aktiva Triangle Elara LN01A, som även har bättre upplösning i tonerna och ännu piggare dynamik. Men tack vare subwoofern har Sony fördelen av djupare bas.

TV och film är naturligtvis i en helt annan klass än från de inbyggda högtalarna i en platt TV. Däremot hade simuleringen av surroundljud kunnat vara ännu bättre. Sony är till exempel ingen rival till den mycket billigare Yamaha YAS-207 när det gäller surroundljud. Men det gäller bara tills man kopplar in bakhögtalarna. Då blir det naturligtvis något helt annat. Plötsligt omringas vi av äkta surroundljud, vilket gör Blade Runner 2049 till en helt annan upplevelse. Niander Wallaces (Jared Leto) röst breder ut sig runt oss när han står och pratar i scenen där han dödar en replikant i början av filmen. Men Atmos-ljudet i atmosfären är inte särskilt imponerande. När Vertical Speaker-funktionen aktiveras får man ett intryck av ljud från taket till en viss grad, men med på köpet får man en tunn dialog och ljudet är fasförskjutet så att det låter onaturligt. Vi föredrar att hellre stänga av funktionen och titta på film med vanligt 5.1-ljud. Då blir dialogerna fylligare och mer naturliga, och allting låter bättre. Vi går hellre ner lite i storlek på ljudbilden, för det låter fortfarande bra.

Med Sonys soundbar kan du vrida upp ljudet högt och få en riktigt bra känsla av äkta hemmabio. Subwoofern hänger med fint och mullrar bra i basen utan att vara okontrollerad. En mycket bra soundbar, särskilt när man tittar på prislappen.

Foto: Sony

Slutsats

Sony HT-ZF9 är en soundbar som med bara tre högtalarelement försöker simulera tredimensionellt ljud, och man kan till och med få ljud i höjdled. Just den biten fungerar bara sådär, så vi föredrar att stänga av sådan simulering.

På alla andra sätt är ZF9 däremot en ytterst kompetent soundbar. Den låter bra med både film och musik och har ett ytterst välbalanserat ljud. Det kan spela mer kraftfullt än många andra, så var inte rädd för att dra på lite. Investera i trådlösa bakhögtalare så får du äkta surroundljud. Det blir inte riktigt samma sak som med separata komponenter, men den förenklade installationen gör detta till ett lockande alternativ.

Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Passar skärmstorlek: 49 tum och större HDMI: 2 in, 1 ut (ARC) Digital/analog in: Optisk, USB A/3,5 mm Nätverk: Wifi, ethernet Trådlöst: Bluetooth, Chromecast, Spotify Connect Subwoofer: Trådlös Webb: sony.sePris: 8 500 kr
Plus Ljudet är rent och öppet och imponerande dynamiskt. Mycket bra till både filmer och musik, och ännu bättre med trådlösa bakhögtalare.
Minus Atmos-effekten är begränsad och med ljud i höjden låter det dessutom tunt. Subwoofern måste placeras i närheten för att inte droppa ut.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of
  annons

  Läs också

  Spelkonsolen som är en mobil

  Andra generationen av Asus gaming-mobil är toppklass – men reserverad för ett fåtal.

  Är G8 Motorolas nya storsäljare?

  Moto G har både blivit billigare och ger mer för pengarna än någonsin.

  10 på huvudet

  Det behöver inte kosta en förmögenhet att fylla öronen med ljudet av hårda strider och explosioner. Vi har testet tio par gaming-hörlurar med rimliga prislappar.

  Överraskande neutralt ljud från Beats

  Vem hade väl kunnat tro att märket som älskar fet bas kunde göra något så här neutralt?

  Muskulös multitalang

  Om du behöver en stark förstärkare med DAC och gott om ingångar så välj den här.

  Imponerande kamerarekord

  Mi Note 10 golvar konkurrenterna med hela fem kameror och 108 megapixels upplösning.

  Stortest: Samsung QLED 4K TV

  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet? Vi testar oss igenom djungeln av QLED-skärmar!

  Googles minsta gör underverk. Ibland.

  Bara ett nytt namn och ett par smådetaljer skiljer nya Nest Mini från föregångaren.

  Prisvärd mobil under granen

  Ett steg under lyxmodellerna hittar vi mobilerna som ger bäst valuta för pengarna.

  Skivspelare med högtalare

  Skivspelare med förstärkare och högtalare inbyggt? Oftast ett recept på katastrof, men inte den här gången.