annons
annons
annons
test:

Sony HT-ZF9

Sony HT-ZF9
annons

Ljudlimpan som har "allt"

Lägg till som favorit

Sonys soundbar är bland de bästa i sin klass och kan byggas ut med trådlösa bakhögtalare.

Plus lbadvantages
Ljudet är rent och öppet och imponerande dynamiskt. Mycket bra till både filmer och musik, och ännu bättre med trådlösa bakhögtalare.
Minus lbdisadvantages
Atmos-effekten är begränsad och med ljud i höjden låter det dessutom tunt. Subwoofern måste placeras i närheten för att inte droppa ut.

Sony HT-ZF9 kostar bara hälften av toppmodellen HT-ST5000, men kan ändå skryta med stöd för både Dolby Atmos och DTS:X. De formaten ger en ljudbild som omsluter lyssnaren helt och hållet, även ovanifrån, så att man hamnar i ett tredimensionellt ljudrum. Men medan ST5000 och många andra Atmos-högtalare har element på ovansidan som reflekterar ”himmelskanalerna” mot taket, simulerar ZF9 effekten med psykoakustik och bara tre framåtriktade högtalarelement – där det i mitten enbart spelar centerkanalen för att återge dialogen på ett optimalt sätt.

Trådlösa bakhögtalare

SF9 kan något som inte storebror kan, nämligen bli hopkopplad med ett par trådlösa bakhögtalare. De heter SA-Z9R och har som enda uppgift att återge bakkanalerna i material med surroundljud. Priset höjs med 3 000 kronor men ger då ett komplett 5.1-surroundsystem med väldigt lättplacerade bakhögtalare. Subwoofern är också trådlös och kan ställas var som helst i rummet. Men inte för långt ifrån soundbar-högtalaren, eftersom vi råkade ut för sporadiska bortfall i ljudet när avståndet översteg tre meter.

HDMI-ingångar

Soundbar-högtalaren har två HDMI-ingångar, vilket är i minsta laget om du har både en TV-box, Blu-ray-spelare och spelkonsol och vill koppla in en dator ibland. Då kan du i stället koppla alla HDMI-källor till TV:n och använda ljudreturkanalen (ARC) i ZF9:s HDMI-utgång. Tänk bara på att du då permanent lägger beslag på en av TV:ns HDMI-ingångar, och eftersom ljudreturkanalen bara stöder komprimerat Dolby Digital får du vare sig Atmos eller DTS:X. Varför detta inte är så farligt med just den här soundbar-högtalaren ska vi återkomma till.

Två HDMI-ingångar är i minsta laget. Foto: Sony

Trådlös musik

Förutom att uppgradera ljudet från TV:n kan ZF9 spela musik trådlöst via hemnätverket. Den har inbyggt Chromecast, vilket innebär att den har inbyggt stöd för flera musiktjänster. Både Spotify Connect och Tidal stöds, men inte Googles egen YouTube Music – kanske för att den registreras som en videotjänst och högtalaren enbart stöder rena musiktjänster.

Med de trådlösa bakhögtalarna SA-Z9R blir det ännu roligare. Foto: Sony

Inställning och användning

Att konfigurera ZF9 är enkelt. Den guidar dig steg för steg första gången den kopplas in och visar en enkel skärmmeny på TV:n som ger en bra översikt. Om du köper de trådlösa bakhögtalarna kan du berätta för högtalaren om de placeras närmare eller längre än bort än två meter från lyssningsplatsen, så att tidsfördröjningen ställs in därefter. Det ger en mer sömlös och holografisk ljudbild i surround.

Fjärrkontrollen har direktknappar till de flesta funktioner, så man slipper trycka på en knapp många gånger för att få fram en funktion. Ska du lyssna på musik ger Music-knappen bäst ljud, och film avnjuts bäst med Cinema. Standard ger också bra resultat.

Ett stort plus är knappar för volym upp/ned till både subwoofer och bakhögtalare, vilket gör det enkelt att få bästa möjliga ljud.

Fjärrkontrollen har direktknappar för det mesta. Foto: Sony

Välljudande soundbar

Med musik från Tidal i CD-kvalitet levererar Sony HT-ZF9 varorna. Sångröster framträder tydligt, mycket bättre än från de flesta soundbar-högtalare i det här prissegmentet. Ta till exempel den fina balladen Funeral med Phoebe Bridgers, där den akustiska, nylonsträngade gitarren klingar lekfullt, omgiven av en stämningsfull orgel och en elgitarr med lång efterklang. Phoebes ömma röst skildras fint och detaljerat. Det går också att spela mer än tillräckligt högt när man vill vrida upp lite med elektroniska rytmer eller rock.

Vad du inte får är den breda ljudbilden som ett par högtalare ger, till exempel de aktiva Triangle Elara LN01A, som även har bättre upplösning i tonerna och ännu piggare dynamik. Men tack vare subwoofern har Sony fördelen av djupare bas.

TV och film är naturligtvis i en helt annan klass än från de inbyggda högtalarna i en platt TV. Däremot hade simuleringen av surroundljud kunnat vara ännu bättre. Sony är till exempel ingen rival till den mycket billigare Yamaha YAS-207 när det gäller surroundljud. Men det gäller bara tills man kopplar in bakhögtalarna. Då blir det naturligtvis något helt annat. Plötsligt omringas vi av äkta surroundljud, vilket gör Blade Runner 2049 till en helt annan upplevelse. Niander Wallaces (Jared Leto) röst breder ut sig runt oss när han står och pratar i scenen där han dödar en replikant i början av filmen. Men Atmos-ljudet i atmosfären är inte särskilt imponerande. När Vertical Speaker-funktionen aktiveras får man ett intryck av ljud från taket till en viss grad, men med på köpet får man en tunn dialog och ljudet är fasförskjutet så att det låter onaturligt. Vi föredrar att hellre stänga av funktionen och titta på film med vanligt 5.1-ljud. Då blir dialogerna fylligare och mer naturliga, och allting låter bättre. Vi går hellre ner lite i storlek på ljudbilden, för det låter fortfarande bra.

Med Sonys soundbar kan du vrida upp ljudet högt och få en riktigt bra känsla av äkta hemmabio. Subwoofern hänger med fint och mullrar bra i basen utan att vara okontrollerad. En mycket bra soundbar, särskilt när man tittar på prislappen.

Foto: Sony

Slutsats

Sony HT-ZF9 är en soundbar som med bara tre högtalarelement försöker simulera tredimensionellt ljud, och man kan till och med få ljud i höjdled. Just den biten fungerar bara sådär, så vi föredrar att stänga av sådan simulering.

På alla andra sätt är ZF9 däremot en ytterst kompetent soundbar. Den låter bra med både film och musik och har ett ytterst välbalanserat ljud. Det kan spela mer kraftfullt än många andra, så var inte rädd för att dra på lite. Investera i trådlösa bakhögtalare så får du äkta surroundljud. Det blir inte riktigt samma sak som med separata komponenter, men den förenklade installationen gör detta till ett lockande alternativ.

Passar skärmstorlek: 49 tum och större

HDMI: 2 in, 1 ut (ARC)

Digital/analog in: Optisk, USB A/3,5 mm

Nätverk: Wifi, ethernet

Trådlöst: Bluetooth, Chromecast, Spotify Connect

Subwoofer: Trådlös

Webb: sony.se


Pris: 8 500 kr
Bästa pris på Sony HT-ZF9
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Lämna ett svar

  Läs också

  Bättre ljudretur i Sonys ljudlimpor

  Bättre ljudretur i Sonys ljudlimpor

  Tre av Sonys soundbar-högtalare får eARC-uppdatering.Lägg till som favorit
  Bluesounds soundbar kan nya konster

  Bluesounds soundbar kan nya konster

  Pulse Soundbar 2i får AirPlay 2 och kan spela högupplöst ljud via ljudretur med hjälp av eARC.Lägg till som favorit
  Pioneer första 4K Blu-ray-spelare dryper av kvalitet

  Pioneer första 4K Blu-ray-spelare dryper av kvalitet

  UDP-LX500 och UDP-LX800 är byggda för att minimera brus och ge bästa möjliga bild och ljud.Lägg till som favorit
  Vad i hela friden är IMAX Enhanced?

  Vad i hela friden är IMAX Enhanced?

  För några dagar fick vi reda på att ”IMAX kommer till hemmet”. Denon och Marantz är först med certifierade förstärkare och ljudprocessorer. Men betyder det egentligen? Lägg till som favorit
  Soundbar ... från Sennheiser!

  Soundbar … från Sennheiser!

  Ja, du läste rätt. Sennheiser visade upp sin första Soundbar på IFA-mässan.Lägg till som favorit
  LG SK10Y

  LG SK10Y

  Äntligen har LG lyckats stoppa in riktigt ljud i en ljudlimpa! Men SK10Y är enorm och passar inte alla.

  Lägg till som favorit
  6 bärbara projektorer

  6 bärbara projektorer

  Man behöver inte stanna hemma för att titta på film. Man behöver inte ens vara inomhus. Allt som behövs är en fickprojektor.

  Lägg till som favorit
  annons
  Stäng meny