annons

test:
Sony HT-ZF9

Ljudlimpan som har "allt"

Sonys soundbar är bland de bästa i sin klass och kan byggas ut med trådlösa bakhögtalare.

(Foto: Tillverkare)
Sony HT-ZF9
annons
annons
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Sony HT-ZF9 kostar bara hälften av toppmodellen HT-ST5000, men kan ändå skryta med stöd för både Dolby Atmos och DTS:X. De formaten ger en ljudbild som omsluter lyssnaren helt och hållet, även ovanifrån, så att man hamnar i ett tredimensionellt ljudrum. Men medan ST5000 och många andra Atmos-högtalare har element på ovansidan som reflekterar ”himmelskanalerna” mot taket, simulerar ZF9 effekten med psykoakustik och bara tre framåtriktade högtalarelement – där det i mitten enbart spelar centerkanalen för att återge dialogen på ett optimalt sätt.

Trådlösa bakhögtalare

SF9 kan något som inte storebror kan, nämligen bli hopkopplad med ett par trådlösa bakhögtalare. De heter SA-Z9R och har som enda uppgift att återge bakkanalerna i material med surroundljud. Priset höjs med 3 000 kronor men ger då ett komplett 5.1-surroundsystem med väldigt lättplacerade bakhögtalare. Subwoofern är också trådlös och kan ställas var som helst i rummet. Men inte för långt ifrån soundbar-högtalaren, eftersom vi råkade ut för sporadiska bortfall i ljudet när avståndet översteg tre meter.

HDMI-ingångar

Soundbar-högtalaren har två HDMI-ingångar, vilket är i minsta laget om du har både en TV-box, Blu-ray-spelare och spelkonsol och vill koppla in en dator ibland. Då kan du i stället koppla alla HDMI-källor till TV:n och använda ljudreturkanalen (ARC) i ZF9:s HDMI-utgång. Tänk bara på att du då permanent lägger beslag på en av TV:ns HDMI-ingångar, och eftersom ljudreturkanalen bara stöder komprimerat Dolby Digital får du vare sig Atmos eller DTS:X. Varför detta inte är så farligt med just den här soundbar-högtalaren ska vi återkomma till.

Två HDMI-ingångar är i minsta laget. Foto: Sony

Trådlös musik

Förutom att uppgradera ljudet från TV:n kan ZF9 spela musik trådlöst via hemnätverket. Den har inbyggt Chromecast, vilket innebär att den har inbyggt stöd för flera musiktjänster. Både Spotify Connect och Tidal stöds, men inte Googles egen YouTube Music – kanske för att den registreras som en videotjänst och högtalaren enbart stöder rena musiktjänster.

annons
Med de trådlösa bakhögtalarna SA-Z9R blir det ännu roligare. Foto: Sony

Inställning och användning

annons

Att konfigurera ZF9 är enkelt. Den guidar dig steg för steg första gången den kopplas in och visar en enkel skärmmeny på TV:n som ger en bra översikt. Om du köper de trådlösa bakhögtalarna kan du berätta för högtalaren om de placeras närmare eller längre än bort än två meter från lyssningsplatsen, så att tidsfördröjningen ställs in därefter. Det ger en mer sömlös och holografisk ljudbild i surround.

Fjärrkontrollen har direktknappar till de flesta funktioner, så man slipper trycka på en knapp många gånger för att få fram en funktion. Ska du lyssna på musik ger Music-knappen bäst ljud, och film avnjuts bäst med Cinema. Standard ger också bra resultat.

Ett stort plus är knappar för volym upp/ned till både subwoofer och bakhögtalare, vilket gör det enkelt att få bästa möjliga ljud.

Fjärrkontrollen har direktknappar för det mesta. Foto: Sony

Välljudande soundbar

annons

Med musik från Tidal i CD-kvalitet levererar Sony HT-ZF9 varorna. Sångröster framträder tydligt, mycket bättre än från de flesta soundbar-högtalare i det här prissegmentet. Ta till exempel den fina balladen Funeral med Phoebe Bridgers, där den akustiska, nylonsträngade gitarren klingar lekfullt, omgiven av en stämningsfull orgel och en elgitarr med lång efterklang. Phoebes ömma röst skildras fint och detaljerat. Det går också att spela mer än tillräckligt högt när man vill vrida upp lite med elektroniska rytmer eller rock.

Vad du inte får är den breda ljudbilden som ett par högtalare ger, till exempel de aktiva Triangle Elara LN01A, som även har bättre upplösning i tonerna och ännu piggare dynamik. Men tack vare subwoofern har Sony fördelen av djupare bas.

TV och film är naturligtvis i en helt annan klass än från de inbyggda högtalarna i en platt TV. Däremot hade simuleringen av surroundljud kunnat vara ännu bättre. Sony är till exempel ingen rival till den mycket billigare Yamaha YAS-207 när det gäller surroundljud. Men det gäller bara tills man kopplar in bakhögtalarna. Då blir det naturligtvis något helt annat. Plötsligt omringas vi av äkta surroundljud, vilket gör Blade Runner 2049 till en helt annan upplevelse. Niander Wallaces (Jared Leto) röst breder ut sig runt oss när han står och pratar i scenen där han dödar en replikant i början av filmen. Men Atmos-ljudet i atmosfären är inte särskilt imponerande. När Vertical Speaker-funktionen aktiveras får man ett intryck av ljud från taket till en viss grad, men med på köpet får man en tunn dialog och ljudet är fasförskjutet så att det låter onaturligt. Vi föredrar att hellre stänga av funktionen och titta på film med vanligt 5.1-ljud. Då blir dialogerna fylligare och mer naturliga, och allting låter bättre. Vi går hellre ner lite i storlek på ljudbilden, för det låter fortfarande bra.

Med Sonys soundbar kan du vrida upp ljudet högt och få en riktigt bra känsla av äkta hemmabio. Subwoofern hänger med fint och mullrar bra i basen utan att vara okontrollerad. En mycket bra soundbar, särskilt när man tittar på prislappen.

Foto: Sony

Slutsats

Sony HT-ZF9 är en soundbar som med bara tre högtalarelement försöker simulera tredimensionellt ljud, och man kan till och med få ljud i höjdled. Just den biten fungerar bara sådär, så vi föredrar att stänga av sådan simulering.

På alla andra sätt är ZF9 däremot en ytterst kompetent soundbar. Den låter bra med både film och musik och har ett ytterst välbalanserat ljud. Det kan spela mer kraftfullt än många andra, så var inte rädd för att dra på lite. Investera i trådlösa bakhögtalare så får du äkta surroundljud. Det blir inte riktigt samma sak som med separata komponenter, men den förenklade installationen gör detta till ett lockande alternativ.

Passar skärmstorlek: 49 tum och större HDMI: 2 in, 1 ut (ARC) Digital/analog in: Optisk, USB A/3,5 mm Nätverk: Wifi, ethernet Trådlöst: Bluetooth, Chromecast, Spotify Connect Subwoofer: Trådlös Webb: sony.sePris: 8 500 kr
PlusLjudet är rent och öppet och imponerande dynamiskt. Mycket bra till både filmer och musik, och ännu bättre med trådlösa bakhögtalare.
MinusAtmos-effekten är begränsad och med ljud i höjden låter det dessutom tunt. Subwoofern måste placeras i närheten för att inte droppa ut.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  4K Blu-ray spelare

  4K Blu-ray spelare

  4K Blu-ray krossar strömning med sin galet höga bild- och ljudkvalitet. Vi kör en duell i premiumklassen!
  Pioneer UDP-LX500

  Pioneer UDP-LX500

  11 300
  Den är ultrastabilt byggd och dryper av kvalitet. Bara ett par små men viktiga brister hindrar UDP-LX500 från att ta plats på prispallen.
  Panasonic DP-UB9000

  Panasonic DP-UB9000

  13 000
  Panasonic DP-UB9000 har allt som behövs för att göra filmupplevelsen fulländad. Och det gör ju ingenting att den är byggd som en stridsvagn!
  LG SK10Y

  LG SK10Y

  13
  Äntligen har LG lyckats stoppa in riktigt ljud i en ljudlimpa! Men SK10Y är enorm och passar inte alla.
  6 bärbara projektorer

  6 bärbara projektorer

  Vi testar 6 bärbara projektorer i fickformat
  Man behöver inte stanna hemma för att titta på film. Man behöver inte ens vara inomhus. Allt som behövs är en fickprojektor.
  BenQ GS1

  BenQ GS1

  5
  BenQ är ett columbi ägg som gör att du kan ta med dig stora filmupplevelser vart som helst.
  Philips PicoPix PPX4835

  Philips PicoPix PPX4835

  4
  Vi hade väntat oss mer av en projektor med 720p-upplösning, i synnerhet till det här priset.
  Philips PicoPix PPX3417W

  Philips PicoPix PPX3417W

  4
  Oavsett om du vill titta på video från mobil, PC, minneskort eller USB – eller till och med trådlöst – är det här en projektor att räkna med.
  Asus ZenBeam E1

  Asus ZenBeam E1

  3
  Asus miniprojektor tar inte mer plats än en gammaldags Walkman – och den gör samma sak för hemmabion som den bärbara kassettbandspelaren gjorde för stereon en gång i tiden.
  Asus S1

  Asus S1

  3
  Asus S1 har bara ett enda mål: att ge maximal bildkvalitet för pengarna i ett ytterst kompakt format.
  Philips PicoPix PPX5110

  Philips PicoPix PPX5110

  3
  Den här superkompakta projektorn strömmar video trådlöst direkt från mobilen.
  Panasonic SC-HTB250

  Panasonic SC-HTB250

  2
  9 rimliga soundbars

  9 rimliga soundbars

  Bäst ljud i TV-rummet
  JBL Bar 3.1

  JBL Bar 3.1

  5
  Samsung HW-N660

  Samsung HW-N660

  6
  Klipsch RSB-6

  Klipsch RSB-6

  5