Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Dynavoice Challenger 5.0

Dynamik till fyndpris

Vill du ha en tung hemmabio utan att tömma kontot? Dynavoice har ett potent högtalarpaket som kostar hälften så mycket som konkurrenterna…

Publicerad 2014-04-16 - 05:00
Dynavoice Challenger 5.0
Audun Hage

Svenska Dynavoice var ett av de första högtalarmärkena som banade väg för Kina-tillverkning, vilket gav dittills oanade mängder ljudkvalitet för pengarna. Vi tappade helt enkelt hakan av ljudet från golvhögtalarna Challenger M-65, som trots ett pris på 2 500 kronor spelade som ett hifi-fullblod! Bästsäljaren M-65 finns nu i sin fjärde version, med en rad kosmetiska och tekniska förbättringar. M-65 är med god marginal testets största fronthögtalare, och med två kraftiga baselement och fyra (!) basportar på baksidan är de helt klart gjorda för att flytta luft!

Ljudkvalitet
Vårt första intryck är att de svensk-kinesiska kolosserna är osedvanligt väl avstämda. Dynavoice är i likhet med Tannoy väldigt ”snälla” och behagliga i klangen, men här finns en helt annan dynamik och fyllighet! Basen sträcker sig djupare i frekvens och är kraftfull nog för att få soffryggen att dallra i de tuffaste basgångarna. Challenger-högtalarna kan spela mycket högt och rent utan påträngande förvrängning.

Stereoperspektivet är stort och brett och tar oss närmare inpå musiken än de mer tillbakadragna Tannoyerna. I gengäld saknas det lite precision jämfört med skottarna: instrument och röster känns lite mer slumpmässigt placerade i ljudbilden, och musiken kan verka lite diffus emellanåt.

Intrycket består när vi byter till den högupplösta Blu-ray-musiken ”Quiet Winter Night” i surround. Till och med basåtergivningen är fyllig, inte speciellt stram och det verkar som om detaljer är nedtonade en smula, kanske för att inte avslöja svagheter, men resultatet är att djupkänslan är ”grundare” än vad den här inspelningen annars är kapabel till.

Den lite luddiga musikpresentationen glöms emellertid fort när vi får se och höra ”The Bourne Legacy” i full aktion på filmduken. Dynavoice-systemet har ett stort och mäktigt filmljud, där den fylliga ljudkaraktären ger en stor inlevelse och hög underhållningsfaktor. Ljudbilden är större och mer massiv än hos Tannoy, och tar filmupplevelserna närmare inpå oss. Det är uppenbart att de här högtalarna är bekväma på lite högre ljudnivåer än vad Tannoyerna trivs med!

Slutsats
Även om det är lätt att glömma i stridens hetta så har vi jämfört Dynavoice-systemet med åtskilligt dyrare konkurrenter. Och de måste sägas klara sig imponerande väl. Ljudmässigt är M-65 och kompani lika exakta och detaljerade som testets bästa, men har ett stort, kraftfullt ljud med massvis av bas som är väldigt lätt att tycka om. Speciellt med film, som favoriserar lite extra tryck och volym, lyckas Dynavoice fint tack vare de stora och potenta fronthögtalarna.

Ljud & Bild tycker

Här får du stora och kraftiga högtalare med rejäl tyngd i basen och en förmåga att dundra till när filmeffekterna kräver det. Storleken och slagkraften sker lite på bekostnad av precisionen. Basen är inte alltid lika taktfast och det minsta detaljerna uteblir. Å andra sidan är detta ett system som ger väldigt mycket ljud för pengarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen