Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Q Acoustics 2000i 5.0

Vitklädda riddare

Engelska Q Acoustics har som mål att vara ett av världens bästa högtalarmärken i förhållande till priserna. Det är höga ambitioner, men konceptet tycks fungera!

Publicerad 2014-04-16 - 05:00
Q Acoustics 2000i 5.0
Audun Hage

Q Acoustics har på kort tid skaffat sig ett mycket gott rykte. Bland annat med golvmodellen 2050i som vår kräsne highend-recensent Sven Bilén prisade högt. Detta är faktiskt deras mest kostsamma högtalare, och utgör en grund för ett matchande system med centerkanal och kompakta bakhögtalare. Samtliga högtalare finns i svart och vit lack och har en tilltalande design som är både smart och läcker, med rundade hörn och infällda terminaler för dold kabelföring.

Ljudkvalitet
Wow, det här var andra bullar! utbrister Geir Nordby. Q Acoustics utmärker sig genom att ha en helt annan upplösning och detaljeringsgrad än de billigare konkurrenterna. Här finns massor av liv och intensitet i både sträng- och blåsinstrument, och piano har en naturlig och fyllig klang. Kort och gott: mer detaljer och realism från topp till botten.

Det är uppenbart att de aningen större 2050i (som bara överträffas i fysisk storlek av Dynavoice) har större slagkraft och pondus i basen. De är bättre definierade också, med tydligare anslag och skillnader mellan tonhöjder än samtliga konkurrenter. Röståtergivningen är också i en klass för sig. Här kommer rösterna fram fräscht och tydligt, med gott om pondus, samtidigt som ljudbilden och stereoperspektivet är bergfast.

När vi byter till flerkanalsmusik i form av ”Quiet Winter Night” är det också påfallande hur högtalarna håller god översikt över den krävande och komplexa ljudbilden. Sammanhållningen är bra och instrumenten får mer plats runt sig än med de andra systemen. Man får en fin känsla av flygelns storlek och ljudbilden omringar oss fint. Kontrabasens komplexa tonstruktur framträder tydligt och på det stora hela är vi imponerade av vad vi hör.

Så är det dags för film och specialagent Aaron Cross på fri fot i ”Bourne Legacy”. Q Acoustics har ett stort, luftigt och närvarande ljud med väldigt realistisk klang. Det kan kanske låta lite snällt när Cross fyrar av sina skottsalvor. Talförståelsen från centerkanalen är emellertid föredömlig: här hör man inte bara vad som sägs, utan också med vilket tonfall det sägs när Cross diskuterar med en annan agent. Det här är sofistikerat bioljud av hög klass!

Slutsats
Högtalarna från Q Acoustics har inte bara en tilltalande design, de framstår också som mycket välgjorda rent ljudmässigt, med en stram, dynamisk och upplöst karaktär som får fram massor av detaljer i både film- och musiksammanhang. Av alla testets system är detta det som är bäst med musik, och rangordnas dessutom bland de högsta med rent och skärt filmljud.

Ljud & Bild tycker

Q Acoustics högtalare har snygg design, rejäl byggkvalitet och framför allt ett väldigt imponerande ljud med massor av detaljer, öppna och klara röster och en fyllig bas. De civiliserade britterna låter utmärkt med musik, men kan ibland vara väl försiktiga i de hårdaste filmscenerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen