: Q Acoustics 2000i 5.0

Vitklädda riddare

Engelska Q Acoustics har som mål att vara ett av världens bästa högtalarmärken i förhållande till priserna. Det är höga ambitioner, men konceptet tycks fungera!
Ljud & Bild tycker
Q Acoustics högtalare har snygg design, rejäl byggkvalitet och framför allt ett väldigt imponerande ljud med massor av detaljer, öppna och klara röster och en fyllig bas.
De civiliserade britterna låter utmärkt med musik, men kan ibland vara väl försiktiga i de hårdaste filmscenerna.
Specifikationer
 • Q Acoustis 2050i
 • 22–44 000 Hz
 • 6 ohm, 92 dB
 • 1-tums diskant
 • 2 x 6,5-tums baselement
 • Utförande: Svart och vit pianolack
 • Fronthögtalare: Q Acoustics 2050i – 7 000 kr
 • Centerhögtalare: Q Acoustics 2000Ci – 1 500 kr
 • Bakhögtalare: Q Acoustics 2010i – 2 000 kr
 • Totalpris: 10 500 kr
 • armournordic.se
Annons
Annons
forfatter

Q Acoustics har på kort tid skaffat sig ett mycket gott rykte. Bland annat med golvmodellen 2050i som vår kräsne highend-recensent Sven Bilén prisade högt. Detta är faktiskt deras mest kostsamma högtalare, och utgör en grund för ett matchande system med centerkanal och kompakta bakhögtalare. Samtliga högtalare finns i svart och vit lack och har en tilltalande design som är både smart och läcker, med rundade hörn och infällda terminaler för dold kabelföring.

Ljudkvalitet
Wow, det här var andra bullar! utbrister Geir Nordby. Q Acoustics utmärker sig genom att ha en helt annan upplösning och detaljeringsgrad än de billigare konkurrenterna. Här finns massor av liv och intensitet i både sträng- och blåsinstrument, och piano har en naturlig och fyllig klang. Kort och gott: mer detaljer och realism från topp till botten.

Det är uppenbart att de aningen större 2050i (som bara överträffas i fysisk storlek av Dynavoice) har större slagkraft och pondus i basen. De är bättre definierade också, med tydligare anslag och skillnader mellan tonhöjder än samtliga konkurrenter. Röståtergivningen är också i en klass för sig. Här kommer rösterna fram fräscht och tydligt, med gott om pondus, samtidigt som ljudbilden och stereoperspektivet är bergfast.

När vi byter till flerkanalsmusik i form av ”Quiet Winter Night” är det också påfallande hur högtalarna håller god översikt över den krävande och komplexa ljudbilden. Sammanhållningen är bra och instrumenten får mer plats runt sig än med de andra systemen. Man får en fin känsla av flygelns storlek och ljudbilden omringar oss fint. Kontrabasens komplexa tonstruktur framträder tydligt och på det stora hela är vi imponerade av vad vi hör.

Så är det dags för film och specialagent Aaron Cross på fri fot i ”Bourne Legacy”. Q Acoustics har ett stort, luftigt och närvarande ljud med väldigt realistisk klang. Det kan kanske låta lite snällt när Cross fyrar av sina skottsalvor. Talförståelsen från centerkanalen är emellertid föredömlig: här hör man inte bara vad som sägs, utan också med vilket tonfall det sägs när Cross diskuterar med en annan agent. Det här är sofistikerat bioljud av hög klass!

Annons

Slutsats
Högtalarna från Q Acoustics har inte bara en tilltalande design, de framstår också som mycket välgjorda rent ljudmässigt, med en stram, dynamisk och upplöst karaktär som får fram massor av detaljer i både film- och musiksammanhang. Av alla testets system är detta det som är bäst med musik, och rangordnas dessutom bland de högsta med rent och skärt filmljud.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Också i detta test:

Tannoy Mercury 5.0

Mer musikaliskt än macho

Tannoys Mercury-serie är en av våra absoluta budgetfavoriter i stereo, men är de tuffa nog att fängsla oss i hemmabion?

Tannoy-högtalarna levererar en stor och fyllig ljudbild, med fint fokus och mycket fin detaljupplösning. Klangbalansen är varm vilket gör att de här högtalarna passar bra till varierad musik
Mercury-kombinationen saknar lite råhet och lyckas inte riktigt att få nackhåren att resa sig när det verkligen gäller. Det finns utmanare med mer energi, dynamik och detaljer som sammantaget har ett mer fängslande filmljud.

Dynavoice Challenger 5.0

Dynamik till fyndpris

Vill du ha en tung hemmabio utan att tömma kontot? Dynavoice har ett potent högtalarpaket som kostar hälften så mycket som konkurrenterna…

Här får du stora och kraftiga högtalare med rejäl tyngd i basen och en förmåga att dundra till när filmeffekterna kräver det.
Storleken och slagkraften sker lite på bekostnad av precisionen. Basen är inte alltid lika taktfast och det minsta detaljerna uteblir. Å andra sidan är detta ett system som ger väldigt mycket ljud för pengarna.

Klipsch Reference 5.0

Gott som guld

Action, drama, jazz eller rock, du kan inte hamna fel med Klipsch!

Högtalarna gör förvånansvärt mycket väsen av sig. Både film och musik återges med stor fysik. Responsen är mycket snabb, så att trummor och kulsvärmar smäller till hårt och snabbt. Tonerna hänger ihop fint och särskilt blåsinstrument är imponerande.
Centerhögtalaren går inte våldsamt djupt i basen. Storebror RC-52 II kan med fördel övervägas

Cerwin-Vega XLS 5.0

Basmullret

Ska du spela högt är det Cerwin-Vega som gäller. Men film och musik behöver andra kvaliteter också.

Med en tillräckligt kraftig förstärkare kan de här högtalarna spela högt, med en bas som känns rent fysiskt i kroppen.
Här finns varken övertoner eller undertoner. Inte så mycket mellanregister heller, om sanningen ska fram. Högtalarna har ett ganska så monotont basregister och öppnar sig aldrig på vare sig film eller musik.

Argon 6000 5.0

Billigt på alla sätt och vis

Hela ljudet för halva priset, utlovas det från testets billigaste deltagare. Det är inte riktigt sant.

Argon ger en försmak av hur mycket mer man får genom att hoppa över de minsta sub/sat-systemen och alla kompletta system av plast. Större och mer massivt ljud fyller rummet bättre.
Dessvärre framträder inte övertonerna tillräckligt bra, så ljudbilden blir lite instängd. Basen låter grötig och utseendet är ganska oinspirerande.
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Samsung släpper många nya TV-modeller under mars/april.
Nytt år, ny TV? LG meddelar att de börjar rulla ut årets nya TV-modeller redan i mars.
Kinesiska Xiaomi vill göra intryck på TV-marknaden med en ny 75-tums Android-TV.
Nytt för i år: Philips bästa LCD-skärmar utrustas med avancerad MiniLED-bakbelysning!
Så här enkelt har det aldrig varit filma i 4K från luften.
Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.