Search
Generic filters

Nexus Player

 itemprop
Nexus Player

Väntar på innehåll

En lovande mediespelare som i dagsläget knappt har någonting att visa dig.

Ljud & Bild tycker

En lovande plattform för framtiden. Bra fjärrkontroll med mikrofon. Spelkontroller ger möjlighet till bättre styrning av spelen.
En katastrofal brist på appar trots att det inte är en helt ny plattform. Ingen nätverkskontakt för den med dålig Wifi-täckning.
 • Operativsystem: Android 5.0
 • Processor: Intel Atom 1,8 GHz
 • Minne: 1 GB / 8 GB lagring
 • Trådlöst: Wifi 802.11ac MIMO, BT 4.1
 • Mått: 120x120x20 mm, 235 gram
Visa mer
Visa mindre

Riktpris.pris 1000 kr

Googles Android Lollipop-baserade smart-TV-plattform Android TV stöds av tillverkare som Sony, Sharp och Philips. Om man inte har någon av dem har man tidigare varit hänvisad till Google Chromecast. En mycket billig och smart lösning för att strömma innehåll till sin TV men inte så mycket mer. Men för att få den fullständiga Android TV-upplevelsen har Google släppt Nexus Player som är en fristående spelare på samma sätt som Apple TV.

 

Spelaren och tillbehören

Nexus Player är en hockeypuck-liknande apparat med ett väldigt rent och avskalat utseende som inte stör intrycket om man måste ha den synlig bredvid TV:n. På baksidan gömmer sig en HDMI-kontakt för att koppla den till TV eller hemmabioförstärkare. Där finns också en USB-kontakt för att ansluta tillbehör. Av någon outgrundlig anledning är den dock en microUSB-port. Någon nätverksport finns inte utan det är trådlöst som gäller, enligt den senaste standarden.

För att styra spelaren får man med en fjärrkontroll som till skillnad från många konkurrenters är av greppvänlig storlek med rejäla knappar. De är lätta att hitta med fingret och har logiska funktioner för att navigera i menyerna. Partytricket är att fjärren även har en inbyggd mikrofon så att man kan använda Googles röstigenkänning. Tanken är att man ska slippa använda de omständliga skärmtangentborden och istället tala in sina sökningar.

Nexus Player with remote

Som ett extra tillbehör finns en spelkontroll för 490 kronor. Det är logiskt då en av poängerna med att köra Android på TV:n är att kunna köra sina favoritspel på stor skärm. Liksom spelaren är spelkontrollen gjord av Asus som har en gedigen bakgrund inom speltillbehör. Den ligger relativt bra i handen och knappar och styrspakar känns välgjorda, men den har inte samma perfekta känsla som kontrollerna till Xbox och Playstation.

 

annons

Android TV i praktiken

Android TV känns som ett stort steg framåt jämfört med tidigare försök att köra Android på stor skärm. Gränssnittet känns bekant från andra mediespelare, med stora bilder som presenterar rekommenderat innehåll, och appar liggande nedanför dem. Allt oväsentligt som tidigare störde upplevelsen är bortskalat. Om man inte vet att det är en Nexus Player så är det svårt att gissa att man tittar på en Android-baserad mediespelare.

annons

Som väntat fungerar fjärrkontrollen mycket bra för att navigera i gränssnittet. Mikrofonen fungerar också bra men röstigenkänningen är inte perfekt, möjligen för att vi skandinaver har en viss accent. Som alternativ finns en smartmobil-app där man kan få upp ett tangentbord. Appen tillför tyvärr inget mer då styrningen är sämre än med fjärrkontrollen.

Android TV appar
Utbudet av appar till Android TV är än så länge pinsamt dåligt.

 

Appar och innehåll

Direkt ut kartongen får man de väntade förinstallerade apparna. Det är Google Play Movies-butiken för att hyra filmer, Google Play Music för att prenumerera på strömmad musik samt Google Play Games för att ladda ner spel. Dessutom YouTube för att se de senaste trendiga videoklippen. Och så Google Play Store för att ladda ner fler appar till apparaten och verkligen kunna börja använda den. Och där börjar problemen.

annons

Det finns nämligen knappt några appar alls som är anpassade till Android TV, trots att plattformen funnits ett drygt halvår. Vi räknade 19 appar i slutet av juni när vi provade apparaten. Nitton! Bortsett från några utländska tjänster för nyheter och sport så var det inte många intressanta. Visst finns Netflix, som i alla andra apparater, men var är HBO Nordic, Viaplay, C More, SF Anytime och Plejmo? Var är TV-kanalernas appar och Spotify?

På spelsidan ekar det lika tomt i affären. Fjorton spel av alla de tusentals som finns för mobila plattformar. Och ingen av dem är någon topptitel. Det känns väldigt konstigt för en apparat som det finns en speciell spelkontroll för. Och många av spelen fungerar dessutom inte mycket bättre med spelkontrollen än de gör på surfplattan. Det här är knappast rätt ställe att spara pengar på om man vill göra barnen glada med en spelkonsol.

Nexus Player Android TV

Den enda appen vi fann intressant, och en anledning att ens slå på apparaten, är Plex. Har man en mängd musik och filmer på en nätverksdisk eller dator så är det en mycket bra mediespelare för att få upp dem på skärmen. Den hämtar titlar, medverkande och annan information från nätet och presenterar dem på ett snyggt sätt med stora omslagsbilder. För den som letat efter en ersättare till den pensionerade Boxee är detta ett bra alternativ.

 

Slutsats

Apparaten i sig är praktisk, fjärrkontrollen fungerar bra och har en mikrofon för röstsökningar. Vi gillar också att man kan köpa till en kontroller för att styra spelen. Men om Android TV ska lyckas så måste det finnas innehåll. Och då räcker det inte med YouTube och Netflix. Det måste finnas appar för de stora lokala strömmande filmtjänsterna, det måste finnas musiktjänster som Spotify och lokala nyheter. Tills det gör det rekommenderar vi att vänta.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.


  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till Nexus Player

  (Foto: Tillverkare)

  Äntligen har LG lyckats stoppa in riktigt ljud i en ljudlimpa! Men SK10Y är enorm och passar inte alla.

  (Foto: Tillverkare)

  Sonys soundbar är bland de bästa i sin klass och kan byggas ut med trådlösa bakhögtalare.

  Apple TV 4K

  Äntligen en överkomlig bildkälla som gör det lätt att komma åt film i 4K HDR-kvalitet.

  Samsung Gear VR

  Plocka upp styrkontrollen och kasta dig ut i den virtuella världen med Samsung Gear VR.

  Foto: Nvidia

  Nvidia Shield anno 2017 är bättre och mindre än sin föregångare.

  (Foto: Tillverkare)

  Glöm allt om Apple TV, det här är det enda du behöver ställa under TV:n.

  (Foto: Tillverkare)

  Apple mot Google, Microsoft och Sony – vem gör den bästa mediespelaren?

   data-srcset

  Apple TV har återfötts med ett gränslöst utbud av appar och en smart fjärr (Uppdaterat test!)

   data-srcset

  Android-mediebox som klarar alla format.

   data-srcset

  En lovande mediespelare som i dagsläget knappt har någonting att visa dig.

   data-srcset

  This is for the players, sa Sony vid lanseringen av PS4 och de menade det. Som mediespelare är den nämligen usel.

   data-srcset

  Om man vill kunna titta och lyssna på all sorts media på sin hemmabio, vad är bäst? En färdig mediespelare eller en HTPC och i så fall vilken sort? Mac, PC eller hemmabygge?

  SOMMARERBJUDANDE
  6 VECKOR LB+
  ENDAST 6 KR
  Full tillgång i 6 veckor för 6 kr
  PROVA i 6 VECKOR
  close-link