TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Ljudlimpor

Från ax till limpa

En ljudlimpa fixar filmljud som hörs men inte syns. Undvik de allra billigaste så får du både maffigare och bättre ljud – allt från samma ställe!

forfatter
Publicerad 2013-06-02 - 06:00
Produkter i testet
 • Harman/Kardon SB30
 • Klipsch HD Theater SB 3
 • SpeakerCraft CS3
 • Filmerna är roligare i surround än i stereo eftersom flerkanalsljudet ger dem en ny dimension. Men alla är inte så sugna på att fylla hela vardagsrummet med högtalare överallt, inte med kabelhärvor heller. Då är en ljudlimpa en bra kompromiss. Den är enkel att koppla in och ser bra ut när den hänger på väggen eller ligger på en bänk under TV:n.

  Simulerar surround
  En ljudlimpa är en högtalarpanel som består av ett enda kabinett med alla högtalarelementen placerade symmetriskt på fronten. Med hjälp av en elektronisk process manipuleras ljudets fas, vilket i bästa fall kan lura hjärnan att bakkanalerna kommer från högtalare som sitter bakom soffan. Eller åtminstone dra ut ljudet betydligt mer mot sidorna och på så vis ge en försmak av surroundljud. Även om ljudet inte riktigt går att jämföra med en äkta hemmabio så är det i alla fall tio gånger bättre än det som kommer från TV:n!

  En bit upp i pris
  Den här gången tar vi steget upp från de allra billigaste varianterna för att få ett tyngre ljud och dessutom få bättre musikupplevelser. I detta test kommer alla ljudlimpor från amerikanska märken. Undrar just om det betyder att de har V8:or med turboladdad direktinsprutning?

  Subbas
  Testdeltagarna från Harman/Kardon och Klipsch har dessutom subbasar. Baslådorna är trådlösa och kan ställas var som helst så länge det finns ett vägguttag i närheten. Experimentera dig fram och prova med olika placeringar så blir ljudet så bra som möjligt.

  Ljudlimpan från SpeakerCraft har två baselement monterade på undersidan och behöver därför ingen extra hjälp med basen. Kabinettet är däremot mycket djupare och kan inte hängas upp på väggen. Tanken är i stället att TV:n ska ställas direkt ovanpå högtalaren. SpeakerCraft-högtalaren kan naturligtvis läggas på en hylla under TV:n också.

  Ingen HDMI
  Till skillnad från hemmabioanläggningarna saknar många ljudlimpor HDMI-ingångar. Det gäller faktiskt alla testdeltagare den här gången. Tanken är att alla ljudkällor – TV-mottagare, spelkonsoler och blu-ray-spelare – ska kopplas till TV:n och att man sedan kopplar en optisk digitalkabel vidare till ljudlimpan. Detta betyder att TV:n måste vara påslagen för att man ska få ljud. Av den anledningen har alla testdeltagare en vanlig analog stereoingång (vissa har även en koaxial digitalingång) som kan kopplas direkt till en CD-spelare eller en mediespelare så att man kan lyssna på musik utan att sätta på TV:n.

  Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

  Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

  I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

  Vi testar för dig!

  Produkter i testet

  Harman/Kardon SB30

  Klarspråk

  SB30 är väldigt livlig och välartikulerad. Ljudet är potent och basen likaså. Men räcker det?

  Rent mellanregister Trådlös subbas Bra tryck
  Aningen seg bas Saknar HDMI Trist fjärrkontroll

  Klipsch HD Theater SB 3

  Tuffing med horn

  HD Theater SB 3 är en ljudlimpa med horndiskanter och ett tufft ljud med gott om tryck.

  Tufft ljud Trådlös subbas
  Grova övertoner Saknar HDMI Trist fjärrkontroll

  SpeakerCraft CS3

  Sagolik lösning

  Den här ljudlimpan är ingen smal limpa, utan en djup låda. Men lösningen är smart – och låter alldeles utmärkt!

  Välbalanserat ljud Integrerad baslåda Bluetooth
  Ingen äkta djupbas Saknar HDMI Trist fjärrkontroll
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
  Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
  Nu får du Google TV på alla skärmar Google Chromecast ger TV:n nytt liv och nu har den fått både fjärrkontroll, Google TV – och 4K. Men ett problem också.
  Chromecast med Google TV kommer (äntligen) till Sverige Från och med i dag kan Googles nya Chromecast förbeställas i Sverige. Den har bland annat fjärrkontroll och Google TV. 21 juni finns den i butik.
  Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
  Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend