Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Ljudlimpor

Från ax till limpa

En ljudlimpa fixar filmljud som hörs men inte syns. Undvik de allra billigaste så får du både maffigare och bättre ljud – allt från samma ställe!

Filmerna är roligare i surround än i stereo eftersom flerkanalsljudet ger dem en ny dimension. Men alla är inte så sugna på att fylla hela vardagsrummet med högtalare överallt, inte med kabelhärvor heller. Då är en ljudlimpa en bra kompromiss. Den är enkel att koppla in och ser bra ut när den hänger på väggen eller ligger på en bänk under TV:n.

Simulerar surround
En ljudlimpa är en högtalarpanel som består av ett enda kabinett med alla högtalarelementen placerade symmetriskt på fronten. Med hjälp av en elektronisk process manipuleras ljudets fas, vilket i bästa fall kan lura hjärnan att bakkanalerna kommer från högtalare som sitter bakom soffan. Eller åtminstone dra ut ljudet betydligt mer mot sidorna och på så vis ge en försmak av surroundljud. Även om ljudet inte riktigt går att jämföra med en äkta hemmabio så är det i alla fall tio gånger bättre än det som kommer från TV:n!

En bit upp i pris
Den här gången tar vi steget upp från de allra billigaste varianterna för att få ett tyngre ljud och dessutom få bättre musikupplevelser. I detta test kommer alla ljudlimpor från amerikanska märken. Undrar just om det betyder att de har V8:or med turboladdad direktinsprutning?

Subbas
Testdeltagarna från Harman/Kardon och Klipsch har dessutom subbasar. Baslådorna är trådlösa och kan ställas var som helst så länge det finns ett vägguttag i närheten. Experimentera dig fram och prova med olika placeringar så blir ljudet så bra som möjligt.

Ljudlimpan från SpeakerCraft har två baselement monterade på undersidan och behöver därför ingen extra hjälp med basen. Kabinettet är däremot mycket djupare och kan inte hängas upp på väggen. Tanken är i stället att TV:n ska ställas direkt ovanpå högtalaren. SpeakerCraft-högtalaren kan naturligtvis läggas på en hylla under TV:n också.

Annons

Ingen HDMI
Till skillnad från hemmabioanläggningarna saknar många ljudlimpor HDMI-ingångar. Det gäller faktiskt alla testdeltagare den här gången. Tanken är att alla ljudkällor – TV-mottagare, spelkonsoler och blu-ray-spelare – ska kopplas till TV:n och att man sedan kopplar en optisk digitalkabel vidare till ljudlimpan. Detta betyder att TV:n måste vara påslagen för att man ska få ljud. Av den anledningen har alla testdeltagare en vanlig analog stereoingång (vissa har även en koaxial digitalingång) som kan kopplas direkt till en CD-spelare eller en mediespelare så att man kan lyssna på musik utan att sätta på TV:n.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Harman/Kardon SB30

Klarspråk

SB30 är väldigt livlig och välartikulerad. Ljudet är potent och basen likaså. Men räcker det?

Rent mellanregister Trådlös subbas Bra tryck
Aningen seg bas Saknar HDMI Trist fjärrkontroll

Klipsch HD Theater SB 3

Tuffing med horn

HD Theater SB 3 är en ljudlimpa med horndiskanter och ett tufft ljud med gott om tryck.

Tufft ljud Trådlös subbas
Grova övertoner Saknar HDMI Trist fjärrkontroll

SpeakerCraft CS3

Sagolik lösning

Den här ljudlimpan är ingen smal limpa, utan en djup låda. Men lösningen är smart – och låter alldeles utmärkt!

Välbalanserat ljud Integrerad baslåda Bluetooth
Ingen äkta djupbas Saknar HDMI Trist fjärrkontroll
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.