Search
Generic filters

: Ljudlimpor

Från ax till limpa

En ljudlimpa fixar filmljud som hörs men inte syns. Undvik de allra billigaste så får du både maffigare och bättre ljud – allt från samma ställe!

Filmerna är roligare i surround än i stereo eftersom flerkanalsljudet ger dem en ny dimension. Men alla är inte så sugna på att fylla hela vardagsrummet med högtalare överallt, inte med kabelhärvor heller. Då är en ljudlimpa en bra kompromiss. Den är enkel att koppla in och ser bra ut när den hänger på väggen eller ligger på en bänk under TV:n.

Simulerar surround
En ljudlimpa är en högtalarpanel som består av ett enda kabinett med alla högtalarelementen placerade symmetriskt på fronten. Med hjälp av en elektronisk process manipuleras ljudets fas, vilket i bästa fall kan lura hjärnan att bakkanalerna kommer från högtalare som sitter bakom soffan. Eller åtminstone dra ut ljudet betydligt mer mot sidorna och på så vis ge en försmak av surroundljud. Även om ljudet inte riktigt går att jämföra med en äkta hemmabio så är det i alla fall tio gånger bättre än det som kommer från TV:n!

En bit upp i pris
Den här gången tar vi steget upp från de allra billigaste varianterna för att få ett tyngre ljud och dessutom få bättre musikupplevelser. I detta test kommer alla ljudlimpor från amerikanska märken. Undrar just om det betyder att de har V8:or med turboladdad direktinsprutning?

Subbas
Testdeltagarna från Harman/Kardon och Klipsch har dessutom subbasar. Baslådorna är trådlösa och kan ställas var som helst så länge det finns ett vägguttag i närheten. Experimentera dig fram och prova med olika placeringar så blir ljudet så bra som möjligt.

Ljudlimpan från SpeakerCraft har två baselement monterade på undersidan och behöver därför ingen extra hjälp med basen. Kabinettet är däremot mycket djupare och kan inte hängas upp på väggen. Tanken är i stället att TV:n ska ställas direkt ovanpå högtalaren. SpeakerCraft-högtalaren kan naturligtvis läggas på en hylla under TV:n också.

Ingen HDMI
Till skillnad från hemmabioanläggningarna saknar många ljudlimpor HDMI-ingångar. Det gäller faktiskt alla testdeltagare den här gången. Tanken är att alla ljudkällor – TV-mottagare, spelkonsoler och blu-ray-spelare – ska kopplas till TV:n och att man sedan kopplar en optisk digitalkabel vidare till ljudlimpan. Detta betyder att TV:n måste vara påslagen för att man ska få ljud. Av den anledningen har alla testdeltagare en vanlig analog stereoingång (vissa har även en koaxial digitalingång) som kan kopplas direkt till en CD-spelare eller en mediespelare så att man kan lyssna på musik utan att sätta på TV:n.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider
Harman/Kardon SB30
SB30 är väldigt livlig och välartikulerad. Ljudet är potent och basen likaså. Men räcker det?
Klipsch HD Theater SB 3
HD Theater SB 3 är en ljudlimpa med horndiskanter och ett tufft ljud med gott om tryck.
SpeakerCraft CS3
Den här ljudlimpan är ingen smal limpa, utan en djup låda. Men lösningen är smart – och låter alldeles utmärkt!
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.
  JBL ger sig in i ANC-toppklassen med en hörlur som är rolig att lyssna på och som tar bort bruset effektivt.
  Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!
  HP Sprocket Select fyller absolut ingen funktion. Och den mobila fotoskrivaren levererar faktiskt halvdåliga bilder. Ändå är den helt fantastisk.
  Efter en tur i Honda e känns det mesta annat gammalmodigt.
  Asus ZenBook 14 UMA425 är en elegant och stilig dator som är perfekt för studier eller som en arbets-laptop när du är på språng.
  Shure Aonic har kanske det bästa ljudet vi har hört i några brusdämpande hörlurar.
  Nikons billigaste Z-fullformatkamera är bäst i klassen på ett område, men har vissa brister och kostar för mycket.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K

  Panasonic DP-UB820

  Riktpris: 5000 kr Prisvärd biomaskin

  Epson EH-LS100

  Riktpris: 30000 kr Vi förväntade oss mycket mer
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.