: Ljudlimpor

Från ax till limpa

En ljudlimpa fixar filmljud som hörs men inte syns. Undvik de allra billigaste så får du både maffigare och bättre ljud – allt från samma ställe!

Filmerna är roligare i surround än i stereo eftersom flerkanalsljudet ger dem en ny dimension. Men alla är inte så sugna på att fylla hela vardagsrummet med högtalare överallt, inte med kabelhärvor heller. Då är en ljudlimpa en bra kompromiss. Den är enkel att koppla in och ser bra ut när den hänger på väggen eller ligger på en bänk under TV:n.

Simulerar surround
En ljudlimpa är en högtalarpanel som består av ett enda kabinett med alla högtalarelementen placerade symmetriskt på fronten. Med hjälp av en elektronisk process manipuleras ljudets fas, vilket i bästa fall kan lura hjärnan att bakkanalerna kommer från högtalare som sitter bakom soffan. Eller åtminstone dra ut ljudet betydligt mer mot sidorna och på så vis ge en försmak av surroundljud. Även om ljudet inte riktigt går att jämföra med en äkta hemmabio så är det i alla fall tio gånger bättre än det som kommer från TV:n!

En bit upp i pris
Den här gången tar vi steget upp från de allra billigaste varianterna för att få ett tyngre ljud och dessutom få bättre musikupplevelser. I detta test kommer alla ljudlimpor från amerikanska märken. Undrar just om det betyder att de har V8:or med turboladdad direktinsprutning?

Subbas
Testdeltagarna från Harman/Kardon och Klipsch har dessutom subbasar. Baslådorna är trådlösa och kan ställas var som helst så länge det finns ett vägguttag i närheten. Experimentera dig fram och prova med olika placeringar så blir ljudet så bra som möjligt.

Ljudlimpan från SpeakerCraft har två baselement monterade på undersidan och behöver därför ingen extra hjälp med basen. Kabinettet är däremot mycket djupare och kan inte hängas upp på väggen. Tanken är i stället att TV:n ska ställas direkt ovanpå högtalaren. SpeakerCraft-högtalaren kan naturligtvis läggas på en hylla under TV:n också.

Ingen HDMI
Till skillnad från hemmabioanläggningarna saknar många ljudlimpor HDMI-ingångar. Det gäller faktiskt alla testdeltagare den här gången. Tanken är att alla ljudkällor – TV-mottagare, spelkonsoler och blu-ray-spelare – ska kopplas till TV:n och att man sedan kopplar en optisk digitalkabel vidare till ljudlimpan. Detta betyder att TV:n måste vara påslagen för att man ska få ljud. Av den anledningen har alla testdeltagare en vanlig analog stereoingång (vissa har även en koaxial digitalingång) som kan kopplas direkt till en CD-spelare eller en mediespelare så att man kan lyssna på musik utan att sätta på TV:n.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Harman/Kardon SB30
SB30 är väldigt livlig och välartikulerad. Ljudet är potent och basen likaså. Men räcker det?
Klipsch HD Theater SB 3
HD Theater SB 3 är en ljudlimpa med horndiskanter och ett tufft ljud med gott om tryck.
SpeakerCraft CS3
Den här ljudlimpan är ingen smal limpa, utan en djup låda. Men lösningen är smart – och låter alldeles utmärkt!
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  BMW:s första helt elektriska SUV har allt man behöver – utom en sak.
  Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.
  Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!
  Det finns många andra bra högtalare, men ingen som den här.
  Integrerade Linn Majik DSM låter som en dröm tack vare rumskorrektion och har allt man behöver inbyggt.
  iPhone 12 Pro Max sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi någonsin har skådat.
  Kompakta JBL L82 Classic ger så mycket kul för pengarna att vi utropar dem till bäst i klassen.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.