LG BH9520TWN

Inte bra nog

Jösses vilka stora högtalare! Det kan ha sina fördelar, fast i detta fall är storleken en nackdel.
Ljud & Bild tycker
Stort filmljud
Monoton bas Instängd klang i stereo
Specifikationer
  • 3D-Blu-ray med streaming
  • HDMI: 2 in, 1 ut (ARC)
  • Digitalt in: optisk + iPod via USB
  • Analogt in: RCA + 3,5-mm minijack
  • Trådlösa bakhögtalare
  • Fjärr-app till smartmobil
forfatter

Stora högtalare kan ha fördelen att de ger ett kraftigare och fylligare ljud, på bekostnad av att de tar större plats. För att underlätta möbleringen en smula har LG givit sina bakkanaler trådlös överföring och bakhögtalarnas kablar kopplas till en förstärkare bakom soffan.

Huvudenheten är stilren och minimalistisk. En lucka täcker den 3D-kompatibla blu-ray-släden och en USB-port som är kompatibel med iPod, iPhone och iPad.

Trådlös nätverksfunktion innebär streaming av musik och video, och videotjänsten Netflix är en av apparna som kan installeras. Systemet går att styra med en fjärkontroll-app, fast den har sina begränsningar och ger bara smartmobilen samma gränssnitt som en vanlig fjärrkontroll.

Den trådlösa förstärkaren till bakhögtalarna måste paras ihop med huvudenheten på ett lite säreget sätt. Man måste hålla inne stoppknappen på huvudenheten samtidigt som mute-knappen på fjärrkontrollen, sedan måste man sticka in ett vasst föremål i ett hål på baksidan av förstärkaren. Under testets gång tappade systemet kommunikationen ett par gånger när anläggningen stängdes av, så när den sattes på igen var vi tvungna att upprepa den krångliga proceduren.

Ljudkvalitet
Musik i stereo lider av ett tämligen konstlat och plastigt burkljud. En annars välklingande gitarr låter lite som om gitarrlådan är utbytt mot en i plast. Häftig rockmusik smäller till med saftiga bastrummor, men den tonala kvaliteten är en smula plastig här också. Virveltrumman låter dämpad och märklig och rent allmänt är ljudbilden tämligen snäv och tät.

I surround låter det däremot en hel del bättre, tack vare en centerhögtalare som låter betydligt mindre instängd än resten av högtalarna. Filmdialoger och sångröster i surroundmusik låter mycket klarare. Och att ljudbilden målas upp på en mycket större duk gör att allting öppnar sig mycket mer. Dialogen är renare än i Sony-anläggningen.

Det finns gott om energi i subbasen och när man tittar på film märks det inte lika tydligt att den har tonala brister. Men något utpräglat musikaliskt system är detta definitivt inte.

Också i detta test:

Samsung HT-E6750W

Klart välljud

Med hjälp av golvstående högtalare både fram och bak samt radiorör i signalvägen kan Samsung bjuda på fina ljudupplevelser.

Stort och öppet ljud Bäst i klassen med film Funkar med musik Autokalibrering
Basen är lite baktung

Bose CineMate II GS

När storleken räknas

Cinemate är en väldigt liten ljudanläggning som dessutom är enkel att sköta.

Stor ljudbild Användarvänlig
Begränsat frekvensregister

JBL Cinema SB400

En riktig hårding

Trots sina uppenbara begränsningar är Cinema SB400 en pigg och billig ljudlimpa som låter riktigt tufft.

Pigg subbas Tufft ljud
Smal stereobredd Aningen grov diskant

Philips HTB5150D

En limpa med allt

Få andra kan skryta med en ljudlimpa som har inbyggd blu-ray-spelare och trådlöst nätverk i den här prisklassen.

Blu-ray-spelare med 3D Distinkta övertoner Nätverksstreaming
Smal stereobredd

Sony BDV-N790W

Kompakt surround

Sonys lilla hemmabiosystem är enkelt att möblera med.

Lättmöblerad Autokalibrering Ganska kraftfullt ljud
Aningen monoton bas Försiktig diskant

Denon Ceol Piccolo och DALI Zensor 1

Äkta hifi

Detta är anläggningen för alla som tycker att musik är allra viktigast.

Upplöst och musikaliskt
Ingen djupbas utan subbas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.