TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Kompletta hemmabioanläggningar

Tappa tråden i hemmabion

Test av 6 trådlösa surroundanläggningar.

forfatter
Publicerad 2016-10-30 - 05:00
Produkter i testet
 • Samsung HW-K660/K661 + 2 x R1
 • Philips Fidelio B5
 • LG SH8 + 2 x H3
 • Sony HT-CT790 + 2 x SRS-ZR5
 • Sonos Playbar + 2 x Play:1
 • Panasonic SC-ALL70T + 2 x SC-ALL6
 • Försäljningen har gått i stå för kompletta hemmabioanläggningar, till fördel för de mycket enklare soundbar-högtalarna. De är praktiska, men man tappar en värdefull del av ljudbilden – nämligen den som kommer bakifrån.

  För musiklyssning är multiroom det allra hetaste. Trådlösa högtalare ställs i varje rum och kommunicerar med varandra genom det trådlösa nätverket. De kan spela samma eller olika musik samtidigt och man har full koll på allting från en app i mobilen eller surfplattan.

   

  Sammansmältning

  En kul bieffekt av att anläggningarna har blivit trådlösa är att de ger en helt ny flexibilitet i hemmabion. Man kan nämligen ta två multiroom-högtalare, ställa dem bakom soffan och använda dem som bakhögtalare när man vill titta på film. Ljudlimpan återger centerkanalen och höger och vänster front. Detta förutsätter dock att ljudlimpan har multiroom-funktion och klarar av att styra bakhögtalare. Och att alla högtalarna är av samma märke och tillhör samma produktfamilj.

   

  Sex kandidater

  Hur bra blir det då? Det tänker vi ta reda på! Vi har hittat sex olika sådana system från olika märken. Sony, Panasonic, LG och Samsung har liknande lösningar, medan Samsung är de enda som kräver att man har en kompatibel Samsung-TV. Och så har vi Sonos, som fortfarande anses som kungen av multiroom. Sonos ställer upp i samma prisklass som de övriga om man inte tar med en subwoofer, men vi rekommenderar alltid en bashögtalare till hemmabion. Vi har därför testat både med och utan, för att ta reda på hur systemet klarar sig mot de övriga när Sonos inte får någon djupbas. Man kan ju alltid köpa till subwoofern efteråt!

  Slutligen har vi tagit med Philips B5, som är en soundbar där det ingår trådlösa bakhögtalare. De går till och med på batteri – och är alltså helt trådlösa, medan de övriga måste ha var sitt vägguttag. Philips variant är inget utbyggbart multiroom-system som sådant, men bakhögtalarna kan faktiskt användas på egen hand i andra rum som trådlösa Bluetooth-högtalare.

   

  Så testade vi

  När man ska installera en sådan här multiroom-anläggning i surround så måste man alltid läsa bruksanvisningen eftersom det finns olika sätt att koppla på. Kandidaterna testades i vårt testrum, med en och en av ljudlimporna liggande på en bänk framför TV:n och med de trådlösa satellithögtalarna symmetriskt placerade på var sin sida lite bakom lyssningsplatsen. Subwoofern stod på golvet till vänster om TV:n.

  Många multiroom-system kan konfigureras i surround, med ljudlimpa längst fram och trådlösa högtalare bak. (Foto: Tillverkare)
  Många multiroom-system kan konfigureras i surround, med ljudlimpa längst fram och trådlösa högtalare bak. (Foto: Tillverkare)

  Till film använde vi Deadpool på Ultra-HD Blu-ray och musik i surround var jazzplattan Quiet Winter Night med Hoff Ensemble på Blu-ray. Till musik i stereo använde vi David Bowies Blackstar och Tori Amos Boys For Pelé, båda på CD.

  Netgear R7800, även kallad Nighthawk X4S, har både 2,4 och 5 GHz (ac) och dessutom en teoretisk sammanlagd bandbredd på hela 2,53 Gbit/s. Pris: 3 000 kr. (Foto: Tillverkare)
  Netgear R7800, även kallad Nighthawk X4S, har både 2,4 och 5 GHz (ac) och dessutom en teoretisk sammanlagd bandbredd på hela 2,53 Gbit/s. Pris: 3 000 kr. (Foto: Tillverkare)

  Glöm inte en bra router!

  Vi kan inte betona detta för mycket: se till att du har en bra router när du ska koppla upp ett multiroom-system, och att den har 5 GHz-band och inte bara 2,4 GHz. Det gäller särskilt när högtalarna ska kopplas upp i surround eftersom det krävs extra processning när allt ska synkroniseras. Om det går bör du alltid koppla produkterna med 5 GHz eftersom 2,4 GHz har begränsad bandbredd och kan orsaka problem med både ljud och synkronisering.

  Produkter i testet

  Samsung HW-K660/K661 + 2 x R1

  Nästan som en dröm

  Samsungs system låter bra och är lätt att använda. Men det kräver en del.

  Ljudet är bra, med klar dialog, sammanhängande surroundljud och en subwoofer som integreras på ett imponerande sätt. Rundstrålande multiroom-högtalare har en del fördelar när det gäller placering.
  Stöder inte Ultra-HD passthrough. Surroundljud förutsätter en kompatibel Samsung-TV. En bra router är viktigare med Samsung än någon annan.

  Philips Fidelio B5

  Enkelt och suveränt

  Du kan inte få det enklare än med Philips system. Det fungerar imponerande bra!

  Det finns ingen annan produkt i klassen som är lika enkel att koppla upp som Philips B5. Dessutom låter den förvånansvärt bra och är ett fantastiskt prisvärt köp!
  Ingen multiroom-funktion och det går inte att bygga ut anläggningen. Det finns alternativ där ute som har bättre upplösning i sångröster och piano.

  LG SH8 + 2 x H3

  Ett säkert val

  LG:s anläggning har ett rent och tydligt ljud och är enkel att sköta. Men ett par brister finns det.

  Ljudet är direkt, klart och fint. Användarvänligheten är bra, trots avsaknaden av skärmmeny.
  Ljudet från dialogen kommer lite efter läpprörelserna. Soundbar-högtalaren stöder inte HDCP 2.2 och kan alltså inte skicka vidare UHD Blu-ray i full upplösning.

  Sony HT-CT790 + 2 x SRS-ZR5

  Naturlig klang

  Sonys system är enkelt att ställa in och använda, och låter bra.

  Ljudet är klart och öppet. Enkel skötsel, inte minst för att ljudlimpan har skärmmeny. Trådlösa ZR5 fungerar även fint som multiroom-högtalare, fast med lite ont om bas.
  Subwoofern planar ut innan ljudet blir tillräckligt högt.

  Sonos Playbar + 2 x Play:1

  Inget att snacka om!

  Vi har letat och letat, men ännu inte hittat något som slår Sonos på sin hemmabana.

  Marknadens enklaste installation av multirooom-system, till och med en idiot klarar av det. Ljudet är bättre än i något annat liknande system, detta är helt enkelt en uppvisning.
  Stöder inte DTS-surroundljud. Tar man med subwoofern i priset så är det mycket högre än de övriga (den goda nyheten är att du egentligen inte behöver den).

  Panasonic SC-ALL70T + 2 x SC-ALL6

  Medelmåttigt

  Panasonic-systemet är bökigt att ställa in och låter inte särskilt bra.

  Bakhögtalarna funkar fint till multiroom-musik.
  Krånglig skötsel möter medioker ljudkvalitet.
  Annons
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

  Lämna en kommentar

  Nya Apple TV är ett krutpaket Tredje generationens Apple TV 4K är en blixtsnabb enhet med starka prestanda, en sömlös användarupplevelse och fantastisk bild- och ljudkvalitet. Plugga in den och plocka fram popcornen!
  Ljud som inte tar plats Inbyggnadshögtalarna DALI Phantom K-60 LP kräver praktiskt taget inget utrymme på djupet.
  Här är den nya Apple TV 4K En ny version av Apples populära TV-box släpps den 4 november – med goda nyheter för Samsung TV-ägare!
  Marantz Cinema: Fräschare look - rejälare ljud? Marantz Cinema-serien består av nya integrerade surroundförstärkare samt en separat processor och 16-kanals effektförstärkare. Med ett utseende du inte behöver dölja.
  Bose Smart Soundbar 600: Ny utmanare till Sonos Beam? En kompakt soundbar med inbyggda höjdkanaler? Ja tack!
  Laserskarp biobild Marknadens billigaste laserprojektor med äkta 4K-upplösning är precis lika fantastisk som den verkar.
  Följ Ljud & Bild