Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 5 Mediespelare

Kriget om vardagsrummet

Apple mot Google, Microsoft och Sony – vem gör den bästa mediespelaren?

Av / 2016-01-30 - 06:00
5 Mediespelare
Jonas Ekelund

Produkter i detta test

När vi för några år sedan testade mediespelare fanns det ett stort utbud av mer eller mindre kända märken på marknaden. De försökte alla lösa problemet med hur man visar sina bilder och filmer på TV-apparaten på ett enkelt sätt. Vissa av dem var riktigt bra men några storsäljare blev de aldrig. Sedan dess har vi fått smarta TV-apparater som ofta har den funktionen inbyggd. Det var visserligen inte lika enkelt, men tillräckligt bra för att intresset för mediespelarna skulle dala ytterligare.

Sedan dess har vi börjat konsumera media på våra mobiler och surfplattor i en omfattning som var svår att förutse. Tjänster som Netflix, Viaplay, HBO Nordic och C More erbjuder ett enormt utbud av TV-serier och filmer till en rimlig slant. Och alla har appar för våra mobila apparater, vilket är bekvämt när man ligger i sängen. Men det gjorde också det gamla problemet aktuellt igen. Hur sjutton får man upp det på sin stora skärm i vardagsrummet på ett enkelt sätt?

 

Strömma till din tv

Ett sätt som funnit i många år är att använda en Apple TV. Den kunde visserligen inte spela så mycket själv, men den hade AirPlay. Därmed kunde man lätt från sin iPhone eller iPad säga till appen att spela upp filmen på sin Apple TV istället för på den egna skärmen. Problemet var bara att det krävde att man hade Apple-prylar. Men så kom Google med sin Chromecast. En billig liten pinne man pluggade in i sin TV och sedan kunde man plötsligt göra samma sak från Android-prylar också. Lysande!

Att skicka grejer till sin TV är dock inte riktigt lika bekvämt som att ligga i soffan med en fjärrkontroll. Därför dröjde det inte länge innan Google utvecklade sin enkla sticka till en riktig mediespelare. Nexus Player hade riktig fjärr och appar på skärmen för att göra lite allt möjligt. Och nyligen dundrade Apple in på arenan igen med en uppdaterad Apple TV som minsann skulle kunna göra allting som en iPad kan, fast i storformat på TV-skärmen. Och det gjorde de riktigt bra.

 

Vad ska man köpa?

Enkelt uttryckt kan man säga att det beror på vad du vill göra och hur du konsumerar din underhållning. Om du idag oftast tittar på plattan och bara ibland vill få en storbildsupplevelse så är det billigast och enklast att ”casta” till en Chromecast. Vill du ha apparna på skärmen och välja med fjärren så är det Nexus Player eller Apple TV som gäller. Men är du i första hand en spelare, där filmtittande är sekundärt, så duger både Xbox och PlayStation bra för ändamålet.

TESTKRITERIER
Mediespelarna i testet skulle kunna visa bilder, spela musik och visa filmer på din TV, ansluta till nätet för att visa strömmad film samt enkelt kunna betjänas från TV-soffan. Dessutom skulle de finnas lätt tillgängliga i Skandinavien, vilket sorterade bort amerikanska produkter som Amazon Fire TV och Roku. Vi bedömde hur enkelt det var att installera dem och komma åt lokala mediefiler, samt tittade på hur stort utbud av filmtjänster som fanns tillgängligt. Däremot var utbudet av spel inte viktigt för detta test och nämndes därför bara i förbigående. Slutligen bedömde vi bild- och ljudkvalitet samt hur nöjda vi var totalt. Där vägdes även priset in i slutbetyget.

Produkter i detta test

Microsoft Xbox One

Hopkopplad låda

Spelkonsol, blu-ray-spelare och mediespelare som interagerar med andra Windows-enheter.

Är också en kompetent spelkonsol och blu-ray-spelare. Integration med Windows 10. Möjlighet att ta emot vissa TV-kanaler. Fjärrkontroll finns som tillbehör.
Få appar för strömmande video från nätet. En spelkontroll är lite klumpig att använda som fjärrkontroll.
Läs hela testet

Apple TV 4:e Gen

Revolutionerande

Apple TV har återfötts med ett gränslöst utbud av appar och en smart fjärr.

App Store ger oändliga möjligheter. Smidig fjärrkontroll med gyro. Så mycket mer än en mediespelare.
Siri finns ännu inte på svenska vilket förtar en stor del av poängen. Ingen separat ljudutgång om man vill koppla den till en projektor.
Läs hela testet

Google Chromecast 2

Google Chromecast 2

Ingen lösning är enklare för den som bara vill ha upp filmerna från plattan till sin TV.

Så billig att man kan köpa flera. Enkel installation och användning. Blockerar inte längre andra HDMI-portar.
Helt beroende av din mobil eller surfplatta som fjärr. Begränsade möjligheter jämfört med riktiga mediespelare.
Läs hela testet

Google Nexus Player

Väntar på innehåll

En lovande mediespelare som i dagsläget knappt har någonting att visa dig.

En lovande plattform för framtiden. Bra fjärrkontroll med mikrofon. Spelkontroller ger möjlighet till bättre styrning av spelen.
En katastrofal brist på appar trots att det inte är en helt ny plattform. Ingen nätverkskontakt för den med dålig Wifi-täckning.
Läs hela testet

Sony PlayStation 4

PlayStations revansch

Glöm vårt förra test, nu är PS4 en fullständig mediespelare med nätverksstöd och fler appar.

Spotify snyggt integrerat som musikspelare överallt. Något fler appar än Xbox. Äntligen en fjärrkontroll på väg.
Saknar fortfarande många lokala tjänster för strömmande video. Spelkontrollen är inte helt intuitiv att använda som fjärrkontroll för media.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Ljud & Bild
Rulla till toppen