TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Onkyo TX-NR5009

Välutrustat kraftverk

När det gäller funktioner är det få som slår Onkyo på fingrarna. Här får du allt du kan drömma om, inklusive 4K-uppskalning av video.

forfatter
Publicerad 2012-03-14 - 06:40
L&B tycker
Mycket bra ljud. Kraftfull.
Kostsam.
Specifikationer
 • 8 x HDMI 1.4 in, 2 x HDMI ut
 • 9 x 145 watt (8 ohm)
 • Bi-amping av frontkanalerna
 • Audyssey MultEQ-XT 32-kalibrering
 • Musikstreaming och internetradio
 • iPod via USB

Man får kasta mer än ett getöga på TX-NR5009:s specifikationer för att hitta några skillnader mot lillebror TX-NR3009. Det är faktiskt ingen skillnad på processorerna, så de gör exakt samma sak. Det som skiljer de två modellerna åt är att toppmodellen har D/A-omvandlare av typen 32 bit/192 kHz från Burr-Brown, medan TX-NR3009 har 24 bit/192 kHz. Storebror har dessutom en större och mer effektiv strömförsörjning med ringkärnetransformator (den mindre modellen har en billigare El-type-modell). Detta innebär bra förutsättningar för att få ännu bättre dynamik och upplösning, trots att angiven effekt bara är 5 watt högre per kanal.

Onkyo har ett påkostat QDEO-videochip som skalar upp vanlig video till 4K-upplösning, vilket är fyra gånger högre upplösning än 1080p. Och så har den ISF-kalibrering av bilden.

Förstärkarprincipen är vanlig klass AB. Det betyder att receivern blir varmare än switchade klass D-rivaler som Pioneer SC-LX85 och Sony STR-DA5700ES. Den är tyngre också, 25 kilo mot Pioneers 19 och Sonys 17.

Precis som hos Denon är rumskorrektionen Audyssey MultEQ XT32. Som mäter ljudet på 8 platser i rummet och med 512 olika kontrollpunkter för frekvenskurvan till alla högtalare, inklusive subbasarna. Två subbasar kan kalibreras oberoende av varandra.

För att rumskorrektionen ska fungera måste du ange vilka kanaler som är inkopplade i förväg, annars stannar den och ger ett felmeddelande om att den inte hittar de högtalare som ska finnas.

Vi vill också påpeka att det blir problem med perspektivet om avståndet till vänster och höger högtalare är olika, eftersom Onkyo-receivern inte kan kompensera tillräckligt exakt och därför ger ett hörbart fasfel mellan dem. Sätter installationen olika avstånd för dem så bör du gå in i menysystemet för hand och ange avstånden till samma. Och så får du hellre flytta lite på ena högtalaren.

Ljudet
Onkyos toppmodell får fram en helt vansinnig dynamik. Både i stereo och surround är ljudbilden imponerande välvuxen. Och även om lillebror fick minus i kanten för att den var lite tunn i basen, har storebror inga problem på det området. Hör bara hur det låter när maskinerna blir galna i Terminator 4. Kanonerna hamrar loss mot oss där vi sitter i soffan och flinar. Allt medan dialogen framträder klart och tydligt i centerkanalen. Dessutom har TX-NR5009 mer upplösta övertoner än Denon AVR-4311, så att filmmusiken återges med större realism. Detta kanske har någonting att göra med att Onkyo-receivern har jitterkorrektion i HDMI-ingången, oberoende av vilken Blu-ray-spelare man kopplar in.

Slutsats
TX-NR5009 är en osedvanligt välutrustad hemmabioreceiver. Med videouppskalning till 4K är den klar för framtida TV-apparater och den har alla anslutningar man behöver. Den saknar AirPlay, och nätverksstreaming av video och musik är bara hyfsat användarvänlig. Fjärrkontroll-appen till smartmobiler gör allting enklare.

När det gäller ljudkvalitet är Onkyo-receivern superb. Den är ett rejält snäpp bättre än sin lillebror TX-NR3009 och känns kraftigare än Pioneer SC-LX85. Här finns massor av kraft och TX-NR5009 gör helt enkelt ett strålande jobb i både stereo och surround. Har du råd är den värd varenda krona!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Elac FS 257

En glömd juvel

Elac är kanske inte ett av de mest välkända märkena här på våra breddgrader, men efter en längre tids samvaro med nya FS 257 har vi verkligen fått upp öronen för den tyska tillverkaren.

Extrem upplösning. Ytterst låg förvrängning.
Mycket korrekt och avslöjande.

Sammanfattning

Extremljud i alla kanaler

Man får lov att förvänta sig mycket av en hemmabioförstärkare för tjugotusen kronor. Både musik- och filmupplevelserna måste sitta som gjutna. Samtliga av testdeltagarna lever upp till våra förhoppningar – och några överträffar dem.

Anthem MRX 700

Kungen av ljud

Vår enda tidigare erfarenhet av Anthem är receivern MRX 300 som kostar 12 000 kronor och fick oss att tappa hakan. Den större modellen MRX 700 är så bra att vi frågar oss hur det är möjligt!

Upplösning. Dynamik. Överlägsen rumskorrektion.
Bara grundläggande funktioner.

Sony STR-DA5700ES

Stabil och bra

Sonys receiver har ett nytt gränssnitt som är enkelt och överskådligt. Den har även fina nätverkslösningar och inbyggd USB-DAC till datorn.

Stort dynamiskt mellan­register. Enkel att in­stal­­­lera. Överskådligt gränssnitt.
Saknar detaljer i diskanten.

Denon AVR-4311

Behagliga toner

Den nya versionen av AVR-4311 har fått förinstallerad AirPlay. Och tack vare 11-kanals ljudbehandling kan du koppla in så många högtalare du vill.

Fylligt och behagligt ljud. Tillräckligt med kraft. AirPlay.
Saknar lite tryck.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend