data-srcset
fyra hemmabioreceivrar

Hemmabions gladiatorer

Hemmabioreceivrarnas toppmodeller kämpar om den ultimata bioupplevelsen. Det kostar – men smakar därefter!

Om man ska ha en maximalt häftig hemmabio så fyller man rummet med fem, sju eller till och med nio högtalare. Och då räknar vi inte med subbasar. Att driva sådana belastningar är inte enkelt för förstärkaren. Riktigt bra högtalare kan dessutom vara extra svåra att driva på grund av komplicerade delningsfilter och element med kraftfulla magneter. Att få fart på sådana kräver rejäla mängder kraft, och ska det dessutom låta bra måste man undvika förvrängning vilket kräver komponenter av hög kvalitet hela vägen.

Eftersom hemmabioförstärkaren dessutom ska avkoda digitalsignalen från allsköns ljudkällor, samt göra ett sofistikerat jobb med att behandla videosignalen innan den skickas vidare till projektorn eller TV:n – för att inte tala om extrafinesser som internetradio, streaming och annat godis –, är det nästan otroligt att en hemmabioreceiver för 20 000 kronor kan låta snudd på lika bra som en stereoförstärkare för hälften så mycket. Och dessutom ha mer muskler än många tvåkanalare! Kraft är nämligen viktigt i hemmabion, och lyfter du på topplocket på vilken av de här testdeltagarna som helst så hittar du en potent strömförsörjning och en kondensatorbank som få stereoförstärkare kan matcha.

Strax före sammanslagningen med Ljud & Bild hade deras norska systertidning Hjemmekino ett test av fyra receivrar i den här prisklassen. Pioneer SC-LX85 och Yamaha RX-A3010 gick segrande ur striden före Onkyo TX-NR3009 och Arcam AVR400. Onkyo-receivern var kraftfull men lite tunn i ljudet och en smula för framfusig i diskant- och mellanregistret för att nå hela vägen fram, medan Arcam-receivern saknade driv för att blir riktigt underhållande i biografmörkret.

Detta test kom tyvärr aldrig med i något nummer av Ljud & Bild, men nedan kan du läsa sammanfattningarna av de båda testvinnarna. Vi bygger vidare på detta test och har här med Onkyos toppmodell TX-NR5009, som kostar 8 000 kronor mer än TX-NR3009 och som ska ha ett påtagligt bättre ljud. STR-DA57000ES är vi också spända på eftersom det var ett tag sedan vi hörde en kostsam hemmabioförstärkare från Sony. Denon har uppgraderat sin AVR-4311 med bland annat AirPlay. Till sist är Anthem MRX 700 med av det enkla skälet att vi blev kolossalt imponerade av den mindre modellen MRX 300 när vi testade den i oktober. Den lät helt sagolikt och för dubbla pengarna bör MRX 700 låta ännu bättre, och förfoga över väsentligt mer kraft.

Videokretsar och switching
Förutom kraftfullt och bra ljud har hemmabioförstärkare i den här prisklassen påkostade videokretsar som gör ett oerhört bra jobb med att leverera bilden från Blu-ray-spelaren till TV:n eller projektorn. Somliga är ännu bättre än andra, men vi har inte slösat tid eller dyrbar spaltplats på att testa detta. Vi är övertygade om att du får en superb bildbehandling vilken receiver du än väljer. Vi har inte heller utforskat analog videokonvertering eller uppskalning. Multiroom-funktioner är inte testade, så om du är intresserad av att bygga din egen hemmabio med exempelvis styrning från ett kontrollrum, hänvisar vi till tillverkarnas hemsidor, där all funktionalitet finns beskriven.

Så testade vi
Receivrarna är testade i både stereo och surround, med musik och film. Från enkel akustisk musik och mer rytmisk till mer krävande klassisk musik i såväl stereo som surround. Filmen vi har tittat på är Terminator 4, som har både lågmälda scener med klar dialog och halsbrytande action med väl använd LFE-kanal och ljudeffekter som sätter front- och bakhögtalarna på prov.

Vi har främst koncentrerat oss på ljudkvaliteten från Denons Blu-ray-spelare DBP-2012UD via HDMI-ingången, men har också undersökt hur det låter med analog inkoppling av CD-ljud.

annons

I stereo har vi använt oss av Dynaudio Focus 340. Det är ett par högtalare vi börjar bli riktigt familjära med vid det här laget och som låter oerhört upplöst och dynamiskt, plus att de tål en rejäl omgång. De är däremot inte de mest lättdrivna som finns, vilket ställer extra höga krav på förstärkaren. Därför kan en receiver som upplevs som stark med lättdrivna högtalare från exempelvis Klipsch eller JBL visa sig från en annan sida och tappa orken snabbare med Dynaudio-högtalarna. Vi testar med Focus 340 för att lättare höra skillnad på receivrarna men om du har tänkt spela med mer lättdrivna högtalare hemma i din hemmabio så är det naturligtvis en stor fördel om du provar en tänkbar ny förstärkare med just dina högtalare innan du köper.

annons

I surround har vi lagt till övriga högtalare i Focus-serien och kompletterat med den billiga men ytterst fina SVS-subbasen SB12-NSD.

 

 


annons

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
3 veckor för 3 kr
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 3 veckor
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Produkter i testet
 data-srcset
Sonys receiver har ett nytt gränssnitt som är enkelt och överskådligt. Den har även fina nätverkslösningar och inbyggd USB-DAC till datorn.

Sonys toppmodell har ”bara” sju förstärkarkanaler, men kan ändå koppla in nio högtalare och två subbasar. Du kan däremot inte använda alla högtalarna samtidigt eftersom du måste välja mellan extra bakhögtalare eller höjdhögtalare längst fram. De två subbasutgångarna kommer från samma kanal, och går alltså inte att kalibrera oberoende av varandra. Det är alltså felaktigt att STR-DA5700ES marknadsförs som en 7.2-receiver. 7.1 ska det vara.

Receivern har ett nytt och otroligt enkelt grafiskt gränssnitt i det externa menysystemet. Använd detta om du vill ha det så enkelt som möjligt, för menyerna i receiverns teckenfönster är hopplösa eftersom de bara visar en menyrad åt gången. Sony har inte bara nätverkskontakt utan en 4-kontakters switch. Det betyder att STR-DA5700ES kan kopplas med kabel till nätverket och sedan kan andra nätverksapparater, till exempel spelkonsolen och TV:n, kopplas in till receivern. Smart, och något som konkurrenterna bör ta efter.

Vi gillar också att receivern har inbyggd USB-omvandlare för PC och Mac, så att all streaming kan göras via datorn. Det är oftast bäst, eftersom hemmabioreceivrarnas nätverksgränssnitt brukar vara krångliga – Sonys är inget undantag.

Kalibreringen är testets snabbaste. Ett polyfoniskt ljud skickas runt i alla kanaler, så ställs systemet in.

En fjärrkontroll-app till telefoner finns, fast i skrivande stund bara på den amerikanska marknaden, så vi har inte testat den. En annan funktion i USA är direkt stöd för videostreaming-tjänsten NetFlix, som är filmbranschens svar på Spotify och Wimp, och något vi gärna skulle vilja testa. Förhoppningsvis kommer tjänsten till Europa någon gång under 2012.

Ljudet
STR-DA5700ES återger mellanregistret större än Denon AVR-4311. Sångröster i musik framträder klart och alla instrument har stor kropp. Dialogen på film likaså. Sonys receiver tycks också ha större kraftresurser. Den kan inte spela nämnvärt högre än Denons innan den börjar förvränga ljudet, det är bara att vrida upp volymen med bastung musik eller film och lyssna. Fast man måste spela riktigt högt innan den blir problematiskt, och med lugn film som mest består av lågmälda scener innan det brakar loss i de värsta sekvenserna, kan man ha minst lika hög ljudnivå som på bio. Och mer detaljerat ljud.

Sony-receivern är lite mer tillbakadragen i övertonerna än Denon AVR-4311. Med klassisk musik känns rummet lite mindre och fiolerna ”skiner” inte lika mycket. Röster är också en aning mörkare i klangen. Detta behöver dock inte vara någon nackdel, och tillhör du dem som gillar att spela högt så kan ljudkaraktären vara en fördel eftersom den dämpar vassa frekvenser.

annons

Slutsats
STR-DA5700ES bevisar att Sony absolut förtjänar sin plats på receivermarknaden. Rent ljudmässigt är den bra, med ett klart mellanregister och ett fint intryck av dynamik och baskontroll. Den aningen tillbakadragna diskanten gör det mer behagligt att spela högt men ger också en liten mörkare klangkaraktär.

annons

Den fiffiga switchen med fyra portar på baksidan innebär att det är enkelt att koppla in fler apparater till nätverket, och med den praktiska USB-omvandlaren är det smidigt att koppla in datorn. Skärmmenyn är överskådlig, till skillnad från receiverns teckenfönster. Fjärrstyrning med fjärrkontroll-appen har vi tyvärr inte kunnat testa eftersom den ännu inte är släppt i Europa.

Betyg
 • 6 x HDMI 1.4 in, 2 x HDMI ut
 • 7 x 130 watt (8 ohm)
 • Bi-amping av frontkanalerna
 • DCAC EX -kalibrering
 • Musikstreaming och internetradio
 • iPod via USB
Pris: 28000 kr
PlusStort dynamiskt mellan­register. Enkel att in­stal­­­lera. Överskådligt gränssnitt.
MinusSaknar detaljer i diskanten.
 data-srcset
Den nya versionen av AVR-4311 har fått förinstallerad AirPlay. Och tack vare 11-kanals ljudbehandling kan du koppla in så många högtalare du vill.

Denon är så nöjda med sin toppmodell AVR-4311 att de inte har brytt sig om att utveckla någon ny modell. För medan resten av sortimentet har fått siffran 12 i slutet av beteckningen har toppmodellen bara fått ett par småjusteringar – och har dessutom blivit fler tusenlappar billigare.

Receivern har 9 förstärkarkanaler, med signalbehandling för ytterligare två om du behöver. Då behöver du en extra stereoförstärkare eller ett par aktiva högtalare. Men vem behöver 11 högtalare? Jo, den som har ett så stort rum att det passar med två par bakhögtalare, och tillräckligt högt i tak för att vilja ha extra höjdhögtalare – ett par längst fram och ett par längst bak. För de allra flesta duger det utmärkt med en vanlig 5.1-anläggning, men med Denon kan man alltså bygga ut hur mycket man vill. Eller så kan man använda överblivna kanaler för att bi-ampa fronthögtalarna. Vi hade föredragit att det gick att bi-ampa centerkanalen också, för att ge den samma förutsättning som frontarna, men det är det nästan inga hemmabioförstärkare som klarar, vilket är synd.

Rumskorrektionen är Audysseys mest avancerade konsumentversion, MultEQ-XT 32. 32-bitars kalibrering ger bättre upplösning och dynamik, vilket betyder renare ljud efter kalibrering.

Skärmmenyerna är enkla att förstå sig på och fjärrkontroll-appen för smartmobiler är otroligt användarvänlig. AirPlay gör dessutom det enkelt att spela musik trådlöst direkt från iPhone eller iPad, så man kan strunta i receiverns mer omständliga nätverksspelare.

Ljudet
Denon-receivern låter fylligt och fint med musik i stereo. Särskilt akustisk musik av enklare slag är sagolik. Pure Direct-läge låter bäst i ett optimalt och symmetriskt rum, men observera att subbasen då kopplas ur. Behöver du den extra djupbasen – eller har ett problematiskt rum – ställer du bara in Audyssey-ljudläget (se bara till att ha gjort en automatisk kalibrering först).

Ljudet är märkbart mer finkornigt med en bra CD-spelare som är inkopplad analogt än med en Blu-ray-spelare som är inkopplad via HDMI. Receivern har HDMI-jitterreduktion via Denon Link (nätverkskabel) men irriterande nog är det bara de allra dyraste Blu-ray-spelarna som har Denon Link-utgång.

I surround målar AVR-4311 upp ljudbilden fint och sömlöst runtomkring oss. Ljudet är fylligt och luftigt, med naturlig dialog och en muskelkraft som är värdig prislappen. Och oavsett om det är film eller musik som står på menyn i flera kanaler så är dynamik och muskler viktigt och en tillräcklig anledning för att köpa receiver i den här prisklassen. I förhållande till de allra bästa i klassen går Denon i kompression lite tidigare när volymen blir för hög, och mellanregistret är en smula tillbakadraget och försiktigt jämfört med exempelvis Pioneer SC-LX85.

annons

Slutsats
Det bor mycket bra i AVR-4311. Den fylliga klangen passar utmärkt till akustisk musik och filmdialogen framträder klart och öppet. Kraften och dynamiken är naturligtvis något helt annat än vad man får från en 10 000-kronorsreceiver, men AVR-4311 är en smula tillbakadragen om man jämför med de mest råbarkade rivalerna. Å andra sidan bör det påpekas att AVR-4311 är avgjort billigast i detta test.

annons

Jitterkorrektion i HDMI-överföringen är dessvärre bara något som ett fåtal kan utnyttja eftersom det bara finns i Denons allra dyraste Blu-ray-spelare. Vi har provat denna funktion och den ger ljudkvaliteten ett klart lyft, i synnerhet rumskänslan.

Användarvänligheten är väldigt bra, särskilt med smartmobil-appen. AirPlay gör dessutom musikavspelningen till rena drömmen.

Betyg
 • 7 x HDMI 1.4 in, 2 x HDMI ut
 • 9 x 140 watt (8 ohm)
 • Bi-amping av frontkanalerna
 • Audyssey MultEQ XT32-kalibrering
 • Musikstreaming och internetradio
 • AirPlay och iPod via USB
Pris: 17000 kr
PlusFylligt och behagligt ljud. Tillräckligt med kraft. AirPlay.
MinusSaknar lite tryck.
 data-srcset
Elac FS 257
Elac är kanske inte ett av de mest välkända märkena här på våra breddgrader, men efter en längre tids samvaro med nya FS 257 har vi verkligen fått upp öronen för den tyska tillverkaren.
 data-srcset
Sammanfattning
Man får lov att förvänta sig mycket av en hemmabioförstärkare för tjugotusen kronor. Både musik- och filmupplevelserna måste sitta som gjutna. Samtliga av testdeltagarna lever upp till våra förhoppningar – och några överträffar dem.
 data-srcset
Anthem MRX 700
Vår enda tidigare erfarenhet av Anthem är receivern MRX 300 som kostar 12 000 kronor och fick oss att tappa hakan. Den större modellen MRX 700 är så bra att vi frågar oss hur det är möjligt!
 data-srcset
Onkyo TX-NR5009
När det gäller funktioner är det få som slår Onkyo på fingrarna. Här får du allt du kan drömma om, inklusive 4K-uppskalning av video.

  Alternativ till fyra hemmabioreceivrar

   data-srcset

  Klart du ska ha en chromebook!

  Mac eller PC? Varför inte välja det tredje alternativet i stället? Vi testar tre chromebooks i olika prisklasser. Vilken av dem ska du ha?

  (Foto: Motorola)

  Mobilen som Motorola skulle ha väntat med

  Tålamod är en dygd, vilket Motorola tyvärr inte har lärt sig. Den annars utmärkta Motorola Edge+ lider av flera onödiga fel, och den något klumpiga designen underlättar inte direkt för helhetsintrycket.

   data-srcset

  Den ultimata utehögtalaren

  Hyperboom ger så skrattretande mycket för varje krona att alla borde ha en. Eller två.

   data-srcset

  Bättre bilder på semestern

  Här är vår guide till årets bästa resekameror, som gör att du kan ta mycket finare semesterbilder.

   data-srcset

  Hela nöjet för halva priset

  Samsungs nya QLED-TV Q80T har massor av funktioner, suverän bildkvalitet och en förnuftig prislapp. Kan detta vara Samsungs bästa TV-köp i år?

   data-srcset

  Nu tål den vatten också

  A1 från Bang & Olufsen är fortfarande en av de bästa små Bluetooth-högtalarna. Nu i en förbättrad och tåligare version.

   data-srcset

  Turbo till hörlurarna

  Om du inte är helt nöjd med ljudet i dina lurar så kan det hända att du behöver en bättre förstärkare.

  (Foto: Arlo)

  Smart dörrvakt med egenheter

  Arlo Audio Doorbell har en ganska så smal målgrupp. Den smarta ringklockan fungerar bra, men är bara vettig för de som redan har andra Arlo-produkter.