TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Naim NAIT XS

Det uppen-bara valet

Den här förstärkaren från Naim anges lämna beskedliga 60 watt per kanal. På frågan om det räcker för att leverera varorna är svaret otvetydigt Ja!

forfatter
Publicerad 2009-07-08 - 15:28
Ljud & Bild tycker
Dynamik. Upplösning. Gigantisk ljudbild.
Ingenting.
Specifikationer
• 2 x 150 watt • 7 ingångar • Skivspelaringång (tillbehör) • 15 kg • Pris: 17 300 kr

Märkligast med Naim XT är att den använder gammaldags DIN-kontakter för att överföra ljudet från CD-spelaren till förstärkaren (det ingår kabel när man köper Naim-produkter). Det beror på att Naim har så kallad stjärnjord i sina apparater, och det kan man inte utnyttja med vanlig RCA-överföring. Med DIN använder man fem ledare för en stereosignal, jämfört med RCA:s fyra. Den femte ledaren leds till jord, vilket ska ge mindre störningar och ett renare ljud. Naim har dock insett att folk kanske vill kunna ansluta apparater från andra märken än Naim, och har därför givit förstärkaren RCA-ingångar också. Högtalarterminalerna stöder bara banankontakter.

Läckerbiten NAIT XS är bara specificerad till 2 x 60 watt. Det beror på att Naim inte tror på hög effekt, utan på att dynamiken främst ska komma från ett riktigt bra förförstärkarsteg. Det som annars försvinner där kan aldrig återskapas av effektförstärkaren. Dessutom sker vanlig musiklyssning sällan med högre effekt än 10 watt per kanal, lite grand beroende på högtalarnas känslighet. Naim anser därför att 60 watt per kanal är mer än nog.

Ljudkvalitet
När vi lyssnar på ljudet av en flygel tycker vi åtminstone inte att förstärkaren saknar kraft. Attacken, kroppen och den stora efterklangen gör att detta är det bästa flygelljudet av alla testdeltagare. Inte ens Rega Elicit lyckas mäta sig med NAIT XS superattack, definition och komplexa tonstruktur. Tystnaden och kontrasten i musiken kommer fram bättre än med någon förstärkare vi kan minnas för under 20 000 kronor.

Klangkaraktären är lite mörkare än Regas, men det beror snarare på att Regas är ljus än på att Naims är mörk. Vi upplever faktiskt Naim-förstärkaren som ytterst neutral, utan att det vilar någon form av klinisk prägel över ljudbilden. Och känslan av djup är verkligen enastående! Vi får en känsla av att flygeln är placerad framför oss, medan efterklangen nästan sträcker sig hela vägen runt oss.

Med Heather Nova i CD-spelaren får Naim fram rösten och gitarren på ett mycket större och tydligare sätt än med någon annan förstärkare. Dynamiken är mycket bättre än hos H/K. Eller rättare sagt: NAIT XS har mindre kraft men är mycket tystare när den ska och transientresponsen är MYCKET snabbare. Gitarrplinkandet är ytterst krispigt och cellon framträder tydligare i ljudbilden. Trumpinnen slår blixtsnabbt på hi-haten och man hör att inget slag är de andra likt. Detta är helt enkelt en superb förstärkare när det gäller ren och skär musikalitet.

Eftersom NAIT XS är så tyst behöver man inte vrida upp särskilt mycket för att känna extrem dynamik. Detta gäller även när man spela hiphop, för bastrumman på Blackalicious skiva ”Tha Craft” slår både tungt och hårt. Och Naim kan dessutom spela riktigt högt utan att tappa kontrollen. Så inte ens rap- och rockfans kan skriva av Naim NAIT XS. Detta, mina damer och herrar, är det närmaste High End vi har hört från någon förstärkare som kostar under 20 000–30 000 kronor!

Allra bäst låter förstärkaren tillsammans med en CD-spelare från Naim så att man kan använda DIN-kabelns stjärnjord, men den låter lysande med andra spelare också.

Också i detta test:

NAD C375BEE

Kraftkarl med musikaliska förmågor

Från NAD kommer testets billigaste förstärkare. En kraftkarl med muskler som orkar driva snudd på vad som helst. Överraskningen är att den dessutom låter bra!

Kraft! Dynamik. Komplex klang.
Inget för de här pengarna.

Electrocompaniet Prelude PI-2

Titel- försvararen

Vi blev väldigt imponerade av Prelude PI-2 när vi testade den hösten 2007. Hur går det nu när den får mäta sina krafter med andra?

Fyllig och bra bas. Stort ljud.
Kunde varit mer finslipad i diskanten.

Harman/Kardon HK 990

En riktig knockout

HK 990 är rena rama kraftverket. Digital rumskorrektion och inbyggda D/A-omvandlare gör att den tillhör de mest spännande i sin klass.

Massor av kraft. Rumskorrektion.
Saknar finess. Lite ”trög”.

Rega Elicit

Underhållande

Engelska Rega har lanserat sin nya toppmodell, Elicit. En riktigt läcker förstärkare som kan låta riktigt vackert.

Låter fint och raffinerat.
Saknar spänst.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend