TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

Harman/Kardon HK 990

En riktig knockout

HK 990 är rena rama kraftverket. Digital rumskorrektion och inbyggda D/A-omvandlare gör att den tillhör de mest spännande i sin klass.

forfatter
Publicerad 2009-07-08 - 15:28
L&B tycker
Massor av kraft. Rumskorrektion.
Saknar finess. Lite ”trög”.
Specifikationer
• 2 x 150 watt • 9 ingångar (1 XLR) • 4 digitalingångar • 19,6 kg • Pris: 17 000 kr

Det enda som skiljer HK 990 från en hemmabioreceiver är att den saknar radio och att den bara har två kanaler. Den har nämligen inbyggd D/A-omvandlare samt två koaxiala och två optiska digitalingångar, samt automatisk rumskorrektion som ska göra att högtalarna beter sig någorlunda likadant vilket rum de än spelar i, tack vare en inbyggd mätmikrofon.

Förstärkaren anges lämna 150 watt per kanal, vilket är mycket. H/K är nämligen kända för måttfulla effektmätningar, och när man ser att strömkapaciteten är hela 100 ampere är det ingen tvekan om att detta måste vara en riktigt kraftfull historia. Bortsett från vanliga, obalanserade RCA-ingångar är HK 990 utrustad med en balanserad XLR-ingång på baksidan, vilket ska minska störningar och öka dynamiken.

Ljudkvaliteten
Rumskorrektion är definitivt ingen dum idé om man korrigerar för bas och mellanregister. Stereoperspektivet stramas till, sångröster markeras tydligare i musiken och basanslagen blir mer direkta och bestämda. Men korrigera inte diskantregistret, här gör systemet inget vidare jobb. Det låter helt enkelt vasst och obehagligt.
HK 990 är verkligen ett kraftmonster. Den tappar helt enkelt inte andan, man kan nästan spela hur högt man vill utan att det låter skarpt eller plågsamt. Är du en festprisse kan det inte gå fel!

Rent kvalitativt är det i basregistret förstärkaren imponerar mest. Basgitarren låter stort och fylligt och basinstrument mullrar trivsamt. Det finns också en bra tonal helhet i ljudbilden som gör att instrumenten separeras fint från varandra. Vi hade kunnat tänka oss ett lite bredare stereoperspektiv, för på Heather Novas ”I Miss My Sky”, på albumet Redbird, står inte cellon tillräckligt långt till vänster och på det stora hela har inte ljudbilden riktigt den luftiga prägel vi vill ha. Men när det är sagt så låter cellon stort, fylligt och angenämt, det saknas bara lite krispighet som pricken över i.

En flygel har en bra klangbotten i bastangenterna och det finns en fin snärt i mellanregistret. Det saknas lite öppenhet i de allra ljusaste anslagen, plus att vi tycker att ljudbilden är lite endimensionell. Det blir lite bättre med balanserade kablar om CD-spelaren har sådana utgångar, men vi tycker fortfarande inte att alla lagren kommer fram riktigt ordentligt i ljudbilden.

Detta är främst förstärkaren för den som vill ha muskelkraft i stereon, främst till musik men även till film. Vem har sagt att film inte kan vara underhållande i stereo?

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

NAD C375BEE

Kraftkarl med musikaliska förmågor

Från NAD kommer testets billigaste förstärkare. En kraftkarl med muskler som orkar driva snudd på vad som helst. Överraskningen är att den dessutom låter bra!

Kraft! Dynamik. Komplex klang.
Inget för de här pengarna.

Naim NAIT XS

Det uppen-bara valet

Den här förstärkaren från Naim anges lämna beskedliga 60 watt per kanal. På frågan om det räcker för att leverera varorna är svaret otvetydigt Ja!

Dynamik. Upplösning. Gigantisk ljudbild.
Ingenting.

Electrocompaniet Prelude PI-2

Titel- försvararen

Vi blev väldigt imponerade av Prelude PI-2 när vi testade den hösten 2007. Hur går det nu när den får mäta sina krafter med andra?

Fyllig och bra bas. Stort ljud.
Kunde varit mer finslipad i diskanten.

Rega Elicit

Underhållande

Engelska Rega har lanserat sin nya toppmodell, Elicit. En riktigt läcker förstärkare som kan låta riktigt vackert.

Låter fint och raffinerat.
Saknar spänst.

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend