TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

NAD C375BEE

Kraftkarl med musikaliska förmågor

Från NAD kommer testets billigaste förstärkare. En kraftkarl med muskler som orkar driva snudd på vad som helst. Överraskningen är att den dessutom låter bra!

forfatter
Publicerad 2009-07-08 - 15:28
L&B tycker
Kraft! Dynamik. Komplex klang.
Inget för de här pengarna.
Specifikationer
• 2 x 150 watt • 7 ingångar • Skivspelaringång (tillbehör) • 15 kg • Pris: 11 200 kr

C375BEE är ingen liten pjäs, den väger hela 15 kilo. Effekten anges vara 2 x150 watt kontinuerligt i 8 ohm och vi vet av erfarenhet att NAD-watt brukar vara kraftigare än normalt. NAD hävdar dessutom att de har en avancerad kretsteknik som garanterar att förvrängningar och störningar minimeras, vilket gör detta till en särskilt spännande förstärkare att testa eftersom den bara kostar 11 200 kronor.

Det finns gott om möjligheter. C375BEE har förförstärkarutgång som antingen kan användas till en subbas eller för att koppla in en extra förstärkare för bi-amping av högtalarna (förutsätter dock att högtalarna har dubbla terminaler). Eventuellt kan förstärkaren bryggkopplas till mono, så att den tillsammans med effektförstärkaren C275BEE ger ett ännu mer explosivt ljud. Skulle du ändå spela så högt att förstärkaren får problem att hänga med, kan du aktivera ”Soft Clipping” som komprimerar och rundar av de häftigaste svängningarna i stället för att förvränga ljudet. Men då är volymen sjukt hög och i normala fall rekommenderar vi att funktionen stängs av eftersom ljudet då är lite renare.

Ljudkvaliteten
När vi ber förstärkaren återge flygel blir vi genast förvånade över att den inte bara har det dynamiska driv och den attack vi förväntade oss, utan att den låter riktigt raffinerat. C375BEE är sprudlande och taktfast, markant mer än H/K:s dyrare rival. NAD har helt enkelt ett mer levande och fokuserat mellanregister, vilket gör att tonerna kommer fram bättre, medan de är lite till­bakadragna hos HK 990. NAD har också ett strålande fundament i basregistret och klangen från flygelns kabinett är stor och maskulin. H/K har en aning mer pompös bas, men NAD är definitivt rappare och mer bestämd.

Vilket är viktiga egenskaper att ha när förstärkaren ska tackla hiphop. Vi var lite ängsliga å NAD:s vägnar när C375BEE skulle efterträda den nästan 6 000 kronor dyrare H/K-förstärkaren, men ojoj vilken överraskning vi fick! NAD inte bara håller jämna steg, den överträffar H/K på de flesta områden. Basen är stramare samtidigt som rytmerna bankas in ännu hårdare i benmärgen. Lägg därtill en klarare återgivning av röster, samtidigt som stereoperspektivet är bredare och återger kvinnliga röster mer öppet, så drar NAD det längsta strået.

Heather Novas röst markeras tydligt, gitarren är fint definierad och basgitarren ruvar tjusigt längst ned. Cellon är fint placerad ut mot sidan. Ljudbilden är inte fullt lika upplöst och raffinerad som hos Rega och till viss del Electrocompaniet, men NAD låter förvånansvärt finkornigt för att vara så kraftfull och samtidigt så billig. Detta är förstärkaren för den som vill komma undan med en lägre budget och som dessutom vill kunna spela all slags musik på alla högtalare med ypperligt resultat. Tummen upp!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Naim NAIT XS

Det uppen-bara valet

Den här förstärkaren från Naim anges lämna beskedliga 60 watt per kanal. På frågan om det räcker för att leverera varorna är svaret otvetydigt Ja!

Dynamik. Upplösning. Gigantisk ljudbild.
Ingenting.

Electrocompaniet Prelude PI-2

Titel- försvararen

Vi blev väldigt imponerade av Prelude PI-2 när vi testade den hösten 2007. Hur går det nu när den får mäta sina krafter med andra?

Fyllig och bra bas. Stort ljud.
Kunde varit mer finslipad i diskanten.

Harman/Kardon HK 990

En riktig knockout

HK 990 är rena rama kraftverket. Digital rumskorrektion och inbyggda D/A-omvandlare gör att den tillhör de mest spännande i sin klass.

Massor av kraft. Rumskorrektion.
Saknar finess. Lite ”trög”.

Rega Elicit

Underhållande

Engelska Rega har lanserat sin nya toppmodell, Elicit. En riktigt läcker förstärkare som kan låta riktigt vackert.

Låter fint och raffinerat.
Saknar spänst.

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend