Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Wanhao Duplicator i3

Billig kinesisk kopieringsmaskin

Duplicator är ett av de billigaste sätten att komma igång med 3D-utskrifter, men inte det enklaste.

Publicerad 2015-10-13 - 05:00
Wanhao Duplicator i3
John Hvidlykke

Wanhao Duplicator är kinesisk minimalism i sin allra renaste form. Skrivaren har allt nödvändigt. Och bara det. Två metallbågar håller extrudern respektive byggplattan samt motorerna som rör dem. Och en metallbox som ställs bredvid innehåller styrelektroniken. Filamentrullen monteras ovanpå styrboxen och där de andra skrivarna har ett rör för att styra filmentet så dras tråden fritt genom luften från valsen till extrudern här. Kablarna får också slingra sig fram över bordet i tjocka buntar. Skal? Glöm det! Till och med gummifötterna under skrivaren har bantats bort, vilket kan orsaka fula repor på bordet.

Installationen kräver lite tid och uppfinningsrikedom. Inte lika extremt mycket som med gör-det-själv-modellen Velleman, men metallbågarna ska skruvas ihop och kablarna kopplas i rätt kontakter. Räkna också med att ägna en del tid åt att fintrimma och justera mekaniken. Det är särskilt viktigt att avståndet mellan byggplattan och extrudern är helt exakt (0,12 mm). Detta justeras med fyra skruvar under byggplattan.

Den mekaniska kvaliteten är godkänd, men inte mer än så. I början krockade extrudern upprepade gånger in i byggplattan. Anledningen visade sig vara att den mikroswitch som ska registrera slutpositionen för den lodräta motorn helt enkelt hade lossnat. När delarna knäpptes ihop igen fungerade allting normalt.

wanhao_duplicator_i3_extruder_1

Medan mekaniken känns torftig så är det ett plus att Duplicator i3 har uppvärmd byggplatta. Det minskar risken för att modellerna blir ömtåliga eftersom plastmassan inte svalnar för snabbt. Ett minus är dock att det inte finns några automatiska funktioner för rengöring av munstycken och för att byta filament.
Programvaran är Cura, precis som hos Velleman. Det är ett utmärkt och kostnadsfritt alternativ som har många funktioner och en möjlighet att skräddarsy alla skrivares utskrifter. Utskriften görs antingen via USB-kabel eller direkt från microSD-kort.

 

Slutsats

Wanhao Duplicator i3 är ett av de billigaste sätten att komma igång med 3D-utskrifter, men den är inget för nybörjare. Bristen på bekvämlighet och autofunktioner gör starten svår. Är man redan bekant med mekaniken bakom 3D-utskrifter och funderar på att köpa ytterligare en skrivare så kan den däremot vara en utmärkt andraskrivare.

wanhao_duplicator_i3_2

Home tycker

Testets billigaste 3D-skrivare har egentligen allt som behövs. Upplösningen är fin och den uppvärmda byggplattan är ett plus. Det har snålats på alla områden och den mekaniska kvaliteten är inte övertygande. Bör undvikas av okunniga. Installationen tar tid.

Också i detta test:

3D-skrivare

Velleman Vertex K8400

3D-print enligt IKEA-metoden

Spara pengar genom att bygga din egen 3D-skrivare

Stor byggyta och en möjlighet att ha två skrivarhuvuden. Riktigt mycket skrivare för ganska så lite pengar.
Bara för fingerfärdiga entusiaster! Du måste bygga skrivaren själv och sedan ägna mycket tid åt att fintrimma programvaran.
Läs hela testet

CraftUnique CraftBot PLUS

För hemma-verktygsmakaren

CraftBot PLUS är ett rejält stycke verktyg som är utrustat med förnuftiga funktioner.

Den känns rejält och förtroendeingivande konstruerad och har testets största byggvolym. LCD-pekskärmen är läcker.
Inte lika användarvänlig som MakerBot, så installationen är lite mer krävande. En del barnsjukdomar i programvaran. Kostar en del.
Läs hela testet

MakerBot Replicator Mini

Den rumsrena 3D-skrivaren

MakerBot är 3D-skrivarnas motsvarighet till Macintosh. Ett genomtänkt gränssnitt gör det enkelt att komma igång.

Testets mest genomtänkta och väldesignade produkt. Användarvänlig mjukvara och läckra detaljer gör det enkelt att börja med 3D-utskrifter.
Byggvolymen är testets minsta och upplösningen den lägsta. Och så är den ganska så dyr. Klarar inte standardrullar med filament.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 30 dagar
    Bara 49:-

    Förnyas efter 30 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Uppgörelse i chefskorridoren

Lika tryggt som förr i tiden

Wi-Fi 6E i fickformat

Bättre skrivkänsla och behändig lagring

Det enklaste mesh-nätverket med Wi-Fi 6E

Extra bred skärm för alla

Rulla till toppen