TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: NAD C545BEE och C326BEE

CD-spelare och Förstärkare: NAD

NAD har upprepade gånger bevisat att de minsann kan det där med kraft för pengarna. På känt NAD-manér är den här anläggningen mer avsedd för öronen än ögonen.

forfatter
Publicerad 2009-08-08 - 21:14
Ljud & Bild tycker
Strålande ljud. Spelar MP3/WMA. Gott om kraft.
Inte mycket för de här pengarna. Lite tunn djupbas. Saknar upplösning.
Specifikationer
CD-spelare: NAD C545BEE • CD, MP3 och WMA • Optisk och koaxial digitalutgång • Pris: 4 498 kr Förstärkare: NAD C326BEE • 2 x 50 watt (8 ohm) • Tone Defeat • Pris: 4 498 kr

NAD har aldrig haft design som främsta karaktärsdrag. Och även om den här CD-spelaren och förstärkaren har lite mjukare former än sina föregångare, är utseendet fortfarande lite trist och omisskännligt NAD. Men det är så de vill ha det.

Förutom vanliga skivor stöder CD-spelaren kopierade CD-skivor med MP3- och WMA-filer. Separat strömreglering för den analoga och den digitala delen ska förhindra att de påverkar varandra negativt. Dessutom har NAD monterat en särskilt transformator som fungerar som en sluss för den koaxiala digitalutgången, för att förbättra digitalsignalen för den som vill använda en separat D/A-omvandlare. Teckenfönstret kan stängas av, vilket sägs ge ljudkvaliteten ett lyft.

Förstärkaren anges lämna 50 watt RMS per kanal i 8 ohm, men precis som de flesta NAD-förstärkare klarar den mer än så när det verkligen gäller. Den dynamiska effekten är 100 watt, vilket är mer relevant när snabba transienter som trumslag smäller till. C326BEE sägs dessutom uppföra sig mycket stabilt även om högtalarna har låg impedans – ända ned till 2 ohm. Det är ovanligt för en så billig förstärkare, men NAD lyckas tack vare en strömkapacitet på över 50 ampere.

Ljudkvaliteten
CD-spelaren utmärker sig med en varm och fyllig klangkaraktär, med en förvånansvärt stor ljudbild. Efterklangen från en flygel är stor och levande. Det finns ett fint fundament i bastonerna och på det stora taget är ljudbilden prydlig och fin. Det spröda gitarrplinkandet på Radioheads ”OK Computer” återges med en ordning som är ovanlig i denna prisklass, samtidigt som det finns en fin fyllighet längre ner.

Förstärkaren blåser liv i även golvstående högtalare. Den har fin kontroll, även om det saknas energi i den allra lägsta oktaven. Mellanbasen är däremot välkontrollerad och fin, och även när vi spelar högt finns den nödvändiga kontroll som krävs för att vi ska börja trampa takten.

Av de två NAD-komponenterna är det ändå förstärkaren som är det svagaste ledet. Den kunde ha haft ännu mer tryck i de lägsta oktaverna och den är inte tillräckligt finmaskig längst upp för att utnyttja CD-spelarens kvaliteter fullt ut.

Också i detta test:

Harman Kardon HD980 och HK980

CD-spelare och Förstärkare: Harman/Kardon

Harman/Kardon har i äkta amerikansk stil ett lite mer glittrande yttre som går fint ihop med den fylliga klangbalansen och den kraftiga basen, samtidigt som övertonerna svävar ut i rummet.

Klart mellanregister. Spelar MP3. Kraftig. Fin upplösning. Skivspelaringång.
Lite tunn bas. Plastig. Ingenting för de här pengarna.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend