Budgetstereo med muskler

Budgetstereo med muskler

När behovet av god hifi med ordentlig muskelkraft infinner sig, men budgeten är begränsad, finns det två märken som utmärker sig: NAD och Harman/Kardon. Vi testar en budgetstereo med CD-spelare och förstärkare från varje håll.

Det senaste året har vi blivit förbluffade över ljudkvaliteten i de nya flerkanalsförstärkarna med HD-ljud. Tillsammans med en Blu-ray-spelare ger de ett märkbart bättre ljud än äldre modeller. Men ska du ha bästa möjliga ljud per krona från din musiksamling är det svårt att konkurrera med gamla hederliga stereokomponenter.

CD-spelarens avläsningsegenskaper, kvaliteten på D/A-omvandlaren som gör om ljudet till analogt, och det analoga utgångssteget – allt spelar roll för ljudkvaliteten. Ofta har en enkel CD-spelare ett bättre ljud än en DVD- eller Blu-ray-spelare för samma pengar. Det beror på enklare elektronik, frånvaro av bildkretsar och att tillverkaren slipper betala licensavgifter för allsköns bild- och ljudformat.

En stereoförstärkare ger som regel ett bättre ljud för pengarna än en hemmabioförstärkare, av precis samma orsaker. Dessutom är strömförsörjningen optimerad för att driva två högtalare i stället för sju, vilket ger mer kraft och bättre dynamik för pengarna. Av den anledningen kan man få riktigt bra ljud från en CD-spelare och en förstärkare för under tiotusen kronor. Som de två kombinationerna vi presenterar här.

Den här gången har vi letat efter apparater som kan driva förhållandevis fullvuxna golvhögtalare med god kontroll och dessutom spela ganska så högt. Vi tittar därför närmare på NAD och Harman/Kardon, två aktörer som är kända för att ge mycket muskler för pengarna.

 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Harman Kardon HD980 och HK980

CD-spelare och Förstärkare: Harman/Kardon

Harman/Kardon har i äkta amerikansk stil ett lite mer glittrande yttre som går fint ihop med den fylliga klangbalansen och den kraftiga basen, samtidigt som övertonerna svävar ut i rummet.

Klart mellanregister. Spelar MP3. Kraftig. Fin upplösning. Skivspelaringång.
Lite tunn bas. Plastig. Ingenting för de här pengarna.

NAD C545BEE och C326BEE

CD-spelare och Förstärkare: NAD

NAD har upprepade gånger bevisat att de minsann kan det där med kraft för pengarna. På känt NAD-manér är den här anläggningen mer avsedd för öronen än ögonen.

Strålande ljud. Spelar MP3/WMA. Gott om kraft.
Inte mycket för de här pengarna. Lite tunn djupbas. Saknar upplösning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: