Redaktionen rekommenderar

Årets bästa 2019-2020

Prisvärd systemkamera

Tack vare bildkvalitet från toppklassen och en prislapp från budgetklassen är NEX-3N en prisvärd kvalitetskamera.

Med måttfulla 4 bilder per sekund är NEX-3N långtifrån den snabbaste. Inte har den pekskärm, blixtsko eller wifi heller. Men om bildkvaliteten och priset spelar störst roll så är det här rätt kamera. Den har en vridbar skärm som kan vändas framåt för självporträtt. Och så har den en kompakt 15–50 mm- zoom där man kan zooma elektroniskt. Antingen på objektivet eller progressivt med en brytare på kamerans ovansida. Med 16 megapixlars bildsensor i APS-C-format (större än Nikon 1 och Olympus PEN) blir objektivets diameter relativt stor, i synnerhet om man jämför med det pyttelilla kamerahuset.

Bildkvalitet
Som vanligt för zoomobjektiv av den här typen syns det viss tunnformad förvrängning på 16 mm vidvinkel och vinjettering med största ljusöppning. Inget som är irriterande i bilder, men de tekniska testplanscherna visar också att skärpan sjunker ut mot hörnen, med största bländare och i zoomens ytterområden. Men bilddynamiken är enastående, detsamma gäller bruskontrollen. ISO 1600 och 3200 är i praktiken helt befriat från brus. Kornbruset ökar vid ISO 6400 men är tillräckligt måttligt för att det ska gå utmärkt att göra papperskopior i upp till A2-format. Kontrasten är hög jämfört med Olympus E-PM2 men färgåtergivningen inte lika neutral. Hudtoner får ett lite rosa skär, och gröna blad blir extra mörka och mättade.

Användning
Här finns egentligen bara småsaker att klaga på, för om vi bortser från att kameran inte är snabbast i klassen och att funktionslistan inte är en av de längsta, finns det mycket att se fram emot i NEX-3N. Bildkvaliteten har vi redan nämnt. Användarvänligheten är inte heller tappad bakom en vagn, fast den menybaserade navigeringen utan programhjul eller inställningsratt à la NEX-6 kräver en smula tillvänjning. För Sony-kamerans målgrupp är detta knappast något problem. Fast en pekskärm hade utan tvekan gjort det roligare att använda kameran. Plus i kanten för bra batteritid, vridskärm och snabba reaktioner, och att det går att vinkla den inbyggda blixten uppåt för mer indirekt ljusspridning och mjukare skuggor.

Sony NEX-3N är väldigt mycket kamera för pengarna. Urvalet av objektiv till NEX-kamerorna växer stadigt och med tanke på bildkvaliteten i den senaste generationen finns det mycket som tyder på att Sony-kameran är ett smart val.

 

Fakta

 • Typ: 16,1 Mp systemkamera med APS-C-bildsensor
 • Optik: 3x zoom, 24-75 mm/f3,5–5,6
 • Skärm: 3-tums LCD-vridskärm, 460 000 bildpunkter
 • Höjdpunkter: Elektronisk zoom, vridbar skärm, 480 bilders batteritid
 • Optikurval: 12 objektiv från 15 till 315 mm

Pris

4000 :-

Bästa priser

  7 resekameror Den perfekta resekameran
  Också i detta test:
  Fujifilm FinePix X20
  Klassisk kvalitet
  Lite för stor för att kunna kallas fickkamera, men X20 har en rad övertygande kvaliteter och nästan tigger om att få följa med på resan.
  Olympus PEN E-PM2
  ULV i fårakläder
  Olympus lilla PM2 passar som hand i handske för nybörjare som köper sin första systemkamera.
  Olympus Stylus XZ-10
  Fickvänlig och snabb
  Den här kameran slinker inte bara ner i byxfickan, den trivs utmärkt ute i det fria och bildkvaliteten håller absolut måttet.
  Nikon 1 J3
  snabb och kompakt
  Om storlek och användarvänlighet är viktigt kan Nikons J3 vara ett intressant alternativ.
  Canon EOS 100D
  Världens minsta spegelreflex
  Mindre än så här blir det inte. Åtminstone inte om en traditionell spegelreflex står överst på önskelistan.
  Sony Cyber-shot DSC-HX50V
  Världsmästare i längd
  Sony-kameran har allt som behövs för att locka till sig entusiastiska nybörjare. Det är svårt att hitta några brister alls.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of

  Läs också

  Fantastisk fin skjerm med meget god lesbarhet

  Läsplatta med handikapp

  En bra läsplatta är bättre än en surfplatta för bokälskare, men bara om den uppfyller vissa förutsättningar.

  Snyggare video med gimbal

  Om man behöver stabilisera kameran när man filmar är en bra gimbal ett nödvändigt tillbehör.

  Extremt skarp zoom

  Panasonics ljusstarka Leica-zoom är den enda i sitt slag som har de här egenskaperna.