Search
Generic filters

: Sony NEX-3N

Prisvärd systemkamera

Tack vare bildkvalitet från toppklassen och en prislapp från budgetklassen är NEX-3N en prisvärd kvalitetskamera.

Ljud & Bild tycker

Mycket hög bildkvalitet Bra pris Bra batteritid
Kräver tillvänjning Låg bildhastighet Ingen blixtsko
 • Typ: 16,1 Mp systemkamera med APS-C-bildsensor
 • Optik: 3x zoom, 24-75 mm/f3,5–5,6
 • Skärm: 3-tums LCD-vridskärm, 460 000 bildpunkter
 • Höjdpunkter: Elektronisk zoom, vridbar skärm, 480 bilders batteritid
 • Optikurval: 12 objektiv från 15 till 315 mm
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 4000 kr

Med måttfulla 4 bilder per sekund är NEX-3N långtifrån den snabbaste. Inte har den pekskärm, blixtsko eller wifi heller. Men om bildkvaliteten och priset spelar störst roll så är det här rätt kamera. Den har en vridbar skärm som kan vändas framåt för självporträtt. Och så har den en kompakt 15–50 mm- zoom där man kan zooma elektroniskt. Antingen på objektivet eller progressivt med en brytare på kamerans ovansida. Med 16 megapixlars bildsensor i APS-C-format (större än Nikon 1 och Olympus PEN) blir objektivets diameter relativt stor, i synnerhet om man jämför med det pyttelilla kamerahuset.

Bildkvalitet
Som vanligt för zoomobjektiv av den här typen syns det viss tunnformad förvrängning på 16 mm vidvinkel och vinjettering med största ljusöppning. Inget som är irriterande i bilder, men de tekniska testplanscherna visar också att skärpan sjunker ut mot hörnen, med största bländare och i zoomens ytterområden. Men bilddynamiken är enastående, detsamma gäller bruskontrollen. ISO 1600 och 3200 är i praktiken helt befriat från brus. Kornbruset ökar vid ISO 6400 men är tillräckligt måttligt för att det ska gå utmärkt att göra papperskopior i upp till A2-format. Kontrasten är hög jämfört med Olympus E-PM2 men färgåtergivningen inte lika neutral. Hudtoner får ett lite rosa skär, och gröna blad blir extra mörka och mättade.

Användning
Här finns egentligen bara småsaker att klaga på, för om vi bortser från att kameran inte är snabbast i klassen och att funktionslistan inte är en av de längsta, finns det mycket att se fram emot i NEX-3N. Bildkvaliteten har vi redan nämnt. Användarvänligheten är inte heller tappad bakom en vagn, fast den menybaserade navigeringen utan programhjul eller inställningsratt à la NEX-6 kräver en smula tillvänjning. För Sony-kamerans målgrupp är detta knappast något problem. Fast en pekskärm hade utan tvekan gjort det roligare att använda kameran. Plus i kanten för bra batteritid, vridskärm och snabba reaktioner, och att det går att vinkla den inbyggda blixten uppåt för mer indirekt ljusspridning och mjukare skuggor.

Sony NEX-3N är väldigt mycket kamera för pengarna. Urvalet av objektiv till NEX-kamerorna växer stadigt och med tanke på bildkvaliteten i den senaste generationen finns det mycket som tyder på att Sony-kameran är ett smart val.

 

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Fujifilm FinePix X20 - Klassisk kvalitet
  Lite för stor för att kunna kallas fickkamera, men X20 har en rad övertygande kvaliteter och nästan tigger om att få följa med på resan.
  Olympus PEN E-PM2 - ULV i fårakläder
  Olympus lilla PM2 passar som hand i handske för nybörjare som köper sin första systemkamera.
  Olympus Stylus XZ-10 - Fickvänlig och snabb
  Den här kameran slinker inte bara ner i byxfickan, den trivs utmärkt ute i det fria och bildkvaliteten håller absolut måttet.
  Nikon 1 J3 - snabb och kompakt
  Om storlek och användarvänlighet är viktigt kan Nikons J3 vara ett intressant alternativ.
  Canon EOS 100D - Världens minsta spegelreflex
  Mindre än så här blir det inte. Åtminstone inte om en traditionell spegelreflex står överst på önskelistan.
  Sony Cyber-shot DSC-HX50V - Världsmästare i längd
  Sony-kameran har allt som behövs för att locka till sig entusiastiska nybörjare. Det är svårt att hitta några brister alls.

  Läs också

  Samsung Galaxy Z Fold 2 är den hopfällbara mobilen du alltid har önskat dig.
  Vill du bli av med oväsen?
  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.
  JBL ger sig in i ANC-toppklassen med en hörlur som är rolig att lyssna på och som tar bort bruset effektivt.
  Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!
  HP Sprocket Select fyller absolut ingen funktion. Och den mobila fotoskrivaren levererar faktiskt halvdåliga bilder. Ändå är den helt fantastisk.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.