E-PM2 är inte bara liten och lätt, det är faktiskt bara Nikon J3 som är särskilt mycket mindre, PEN-kameran har samma teknik som Olympus toppmodeller OM-D och P5. Tack vare färre knappar och enklare skötsel är inlärningskurvan överkomlig. E-PM2 har seriefoto med 8 bilder/s, pekskärm där du kan fokusera och ta bilden med fingret på skärmen, samt separat blixt. Den har också en kontakt för en elektronisk sökare, separat mikrofon eller makroljus. Tack vare 11 filterinställningar och råfilslagring finns här något för varje kreativ själ.
Bildkvalitet
Bildkvaliteten är inte sämre än någon i den här klassen. Olympus-zoomen har genomgående höga optiska prestanda och den fina bildsensorn i mFT-format ger felfria bildfiler upp till ISO 6400. Objektivet har låg förvrängning på vidvinkel och inte mycket vinjettering i hörnen med full ljusöppning. Det är först vid ISO 6400 som finkornigt brus kan dyka upp i utskrifter. Håller man sig under det, och aldrig utnyttjar ISO 12800 eller 25600, behöver man aldrig vara rädd för brus. Färgåtergivningen är välbalanserad, precis som i alla Olympus systemkameror. Mycket bra bilddynamik och ytterst jämna färgtoner gör att E-PM2 passar till alla tänkbara motiv.
Användning
Eftersom kameran är ganska så liten får den enkelt plats i en liten väska eller bag. Den fokuserar blixtsnabbt och är så enkel att använda att alla kan ta snygga bilder. Erfarna fotografer föredrar nog fler knappar och rattar, men vilken grupp man än tillhör så går det minsann inte att klaga på bildkvaliteten. I stället är det småsaker man hänger upp sig på, som att skärmen har 16:9-bredformat vilket gör att bilderna blir väldigt små på skärmen. Att man ständigt måste vrida på objektivet OCH sätta på strömbrytaren för att ta bilder, är ett litet irritationsmoment. Då är Nikons variant smartare.
E-PM2 har en bildkvalitet som tillhör toppklassen och tack vare blixtsnabb autofokus och enkel användning är Olympus PEN-kamera ett bra val för nybörjare.
Ljud & Bild tycker
Skarp optik Enastående färgåtergivning Blixtsnabb autofokus Lättskött Liten skärm och små knappar Svag separat blixt Menybaserade inställningar
Riktpris: 4000 kr
Specifikationer
- Typ: 16,1 Mp systemkamera med mFT-bildsensor
- Optik: 5x zoom, 28–84 mm/f3,5–5,6
- Skärm: 3-tums LCD, 460 000 bildpunkter
- Höjdpunkter: Stöder FlashAir, blixtsko, pekskärm, 8 bilder/s
- Optikurval: Fler än 50, från 14 till 600 mm
Också i detta test:
7 resekameror
Fujifilm FinePix X20
Klassisk kvalitet
Lite för stor för att kunna kallas fickkamera, men X20 har en rad övertygande kvaliteter och nästan tigger om att få följa med på resan.
Olympus Stylus XZ-10
Fickvänlig och snabb
Den här kameran slinker inte bara ner i byxfickan, den trivs utmärkt ute i det fria och bildkvaliteten håller absolut måttet.
Nikon 1 J3
snabb och kompakt
Om storlek och användarvänlighet är viktigt kan Nikons J3 vara ett intressant alternativ.
Canon EOS 100D
Världens minsta spegelreflex
Mindre än så här blir det inte. Åtminstone inte om en traditionell spegelreflex står överst på önskelistan.
Sony NEX-3N
Prisvärd systemkamera
Tack vare bildkvalitet från toppklassen och en prislapp från budgetklassen är NEX-3N en prisvärd kvalitetskamera.
Sony Cyber-shot DSC-HX50V
Världsmästare i längd
Sony-kameran har allt som behövs för att locka till sig entusiastiska nybörjare. Det är svårt att hitta några brister alls.
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser