Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Fujifilm FinePix X20

Klassisk kvalitet

Lite för stor för att kunna kallas fickkamera, men X20 har en rad övertygande kvaliteter och nästan tigger om att få följa med på resan.

Publicerad 2013-06-20 - 05:00
Fujifilm FinePix X20
Lasse Svendsen

Om man bara tänker köpa en enda kamera så är X20 en utmärkt kompromiss. Även om den är lite större än de flesta kompaktmodeller, och lika stor som en liten systemkamera, är den en förträfflig allroundkamera. Det beror på superb optisk kvalitet, ljusstark optik med silkeslen manuell zoom från 28 till 112 mm, en praktisk optisk sökare samt en ny bildsensor. Som är större än normalt bland kompaktkameror och har Fujifilms unika arrangemang av RGB-sensorerna som fångar upp rött, grönt och blått ljus. Få kompaktkameror har lika många likheter med avancerade systemkameror som X20, och väldigt få kommer i närheten av samma bildkvalitet.

Bildkvalitet
Skärpan är briljant i hela zoomomfånget, med de flesta bländarvärden, och det syns inte mycket förvrängning eller vinjettering. Trots att X20 har färre pixlar än Sony HX50V är inte detaljskärpan sämre. Det beror bland annat på avsaknaden av lågpassfilter framför X-Trans-bildsensorn och den skarpa zoomoptiken. I motsats till HX50V går det att lagra råfiler med X20 och både de och komprimerade JPEG-bilder håller mycket hög kvalitet. Det är särskilt färgåtergivningen och dynamiken i bilderna som sticker ut – områden som ingen är bättre på än X20 i hela kompaktklassen. Men bilderna är inte helt befriade från brus. Bilder tagna i dåligt ljus med ISO 400 har tendenser till grynighet. Vid ISO 800 syns kornigheter, särskilt i svartvitt, även om de inte är irriterande. Det går fint att göra utskrifter i A3-format, även vid ISO 1600, men inte vid 3200. ISO 6400 går bara att lagra som JPEG-filer och det är lika bra det, för där och vid ISO 12800 är allt bara grumligt.

Användning
Den optiska sökaren täcker bara 85 procent av bildytan men är relativt stor och ljus och visar exponeringsdata. Blixtsko, programhjul, exponeringskompensation och en smart snabbknapp (Q) som ger tillgång till de vanligaste funktionerna, gör Fujifilm-kameran till rena drömmen att ta bilder med. Autofokusen är snabb i de flesta situationer, man kan välja seriefoto med upp till 9 bilder/s i full upplösning, och skötseln är väldigt bekväm.

Få kompaktkameror kombinerar så hög bildkvalitet med så bra användarvänlighet. X20 är så enkel att jobba med att bara det är ett skäl till att välja den i stället för någon annan, och trots begränsningar går det inte att klaga på bildkvaliteten för att vara en kamera i den här klassen. Om prislappen inte avskräcker så är Fujifilm X20 en av de tre, fyra bästa kompaktkamerorna man kan välja idag.

 

Ljud & Bild tycker

Skarp optik Väldigt bra upplösning Vackra färger Enastående ergonomi Synligt brus över ISO 800 Dålig batteritid Medelbra video

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen