Många märken har försökt krympa sina förhållandevis stora spegelreflexer. Pentax, Sony och Nikon har haft blandad framgång, men Canon har verkligen lyckats med sin EOS 100D. Den bygger på teknik som lånats från den lilla systemkameran EOS M, vilket betyder 18 megapixlar, pekskärm samt hybrid-autofokus som fungerar bättre i varierande ljusförhållanden. Även om kamerahuset är rekordlitet för att vara en spegelreflex med bildsensor i APS-C-format så ser detta ut som en traditionell spegelreflex. Optisk sökare, inbyggd blixt, blixtsko och bra batterikapacitet finns på plats. Detsamma gäller ett nytt 18–55 mm-zoomobjektiv med en ljudlös och supersnabb fokusmotor och förbättrade optiska prestanda.
Bildkvalitet
Man hör verkligen inte fokusmotorn arbeta. Den ställer in sig så snabbt att man inte märker det. Även när man filmar. Dessutom är den precis, så att du får många fler skarpa bilder än med föregångaren EOS 1100D. Bildkvaliteten är bättre också, faktiskt helt i klass med den mindre EOS M. Måttlig förvrängning och vinjettering, genomgående bra skärpa och pli på bruset ger pluspoäng. Bilddynamiken är bra, fast inte riktigt i samma klass som från 16 Mp-sensorn i Sony NEX-3N. Bruset är välkontrollerat och blir i praktiken inte störande förrän vid ISO 6400, men därifrån och uppåt grumlar det till detaljupplösningen och får en grov textur. Färgåtergivningen är felfri i porträttläget men övermättad i de andra färglägena.
Användning
Tack vare optisk sökare, handgrepp och pekskärm är Canon-kameran den mest användarvänliga av alla i testet. Programhjulet på toppen, inställningsratten och en särskild knapp för val av ISO ger pluspoäng. Att EOS 100D dessutom är snabb, bortsett från på seriefoto, och liten för att vara en spegelreflex, ger väldigt många pluspoäng. Priset blir det däremot minuspoäng för.
7 000 kronor är för högt för en nybörjarkamera, som detta faktiskt är.
Canon EOS 100D är ett bra köp för nybörjare om de inte blir avskräckta av priset. Om man föredrar en traditionell spegelreflexkamera, med alla fördelar det medför, är detta ett bra alternativ eftersom bildkvaliteten är hög och användarvänligheten oklanderlig. Och så är det en fin reskamrat eftersom den inte är stor och tung att släpa på under semestern.
Ljud & Bild tycker
Mycket hög bildkvalitet Strålande pekskärm Bra batteritid Ljudlös och snabb autofokus Brus vid hög ISO Låg bildhastighet Högt pris
Riktpris: 7000 kr
Specifikationer
- Typ: 18 Mp systemkamera med APS-C-bildsensor
- Optik: 3x zoom, 29-88 mm/f3,5–5,6
- Skärm: 3-tums LCD, 1 000 000 bildpunkter
- Höjdpunkter: pekskärm, världens minsta spegelreflex
- Optikurval: Fler än 90 objektiv från 8 till 1200 mm
Också i detta test:
7 resekameror
Fujifilm FinePix X20
Klassisk kvalitet
Lite för stor för att kunna kallas fickkamera, men X20 har en rad övertygande kvaliteter och nästan tigger om att få följa med på resan.
Olympus PEN E-PM2
ULV i fårakläder
Olympus lilla PM2 passar som hand i handske för nybörjare som köper sin första systemkamera.
Olympus Stylus XZ-10
Fickvänlig och snabb
Den här kameran slinker inte bara ner i byxfickan, den trivs utmärkt ute i det fria och bildkvaliteten håller absolut måttet.
Nikon 1 J3
snabb och kompakt
Om storlek och användarvänlighet är viktigt kan Nikons J3 vara ett intressant alternativ.
Sony NEX-3N
Prisvärd systemkamera
Tack vare bildkvalitet från toppklassen och en prislapp från budgetklassen är NEX-3N en prisvärd kvalitetskamera.
Sony Cyber-shot DSC-HX50V
Världsmästare i längd
Sony-kameran har allt som behövs för att locka till sig entusiastiska nybörjare. Det är svårt att hitta några brister alls.
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser