: Panasonic SC-BTT370

Inträdesbiljetten

Panasonics anläggning är en av de billigaste med inbyggd Blu-ray. Undrar om den klarar av att få fart på stämningen?

Ljud & Bild tycker

Billigt. Enkelt med allti-i-ett. Låter bättre än priset.
Kan låta hårt. Subbasen hänger inte riktigt med.
 • 5.1-system
 • 4 x 60 + 90 + 100 watt (3 ohm)
 • 3D, BD-Live, Wi-Fi, iPod-docka
 • HDMI: 1 ut, 2 in
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 5000 kr

Här verkar allt man behöver finnas. En Blu-ray-spelare som kan visa 3D-film (och dessutom omvandla 2D till 3D) sitter i samma låda som en förstärkare som lämnar ström till samtliga högtalare inklusive bashögtalaren (subbasen). Fronthögtalarna är lite större än bakhögtalarna eftersom det mesta av ljudbilden kommer framifrån. Den lilla centerhögtalaren kan ställas ovanför eller under TV:n.

Panasonic har försökt minimera kabeltrassel med sin SC-BTT370. För det första har den trådlöst nätverkskort som ger tillgång till BD-Live, Skype och Panasonics internetportal Vieracast, där bland annat YouTube ingår. Det går också att köpa en tilläggsmodul som ger trådlöst ljud till bakkanalerna. Men det viktigaste är hur allt fungerar som film- och musikförmedlare.

SC-BTT370 är ganska så användarvänligt, det är enkelt att sätta sig in i hur allt fungerar. Dessvärre är det inte lika enkelt att ställa in rätt fördröjning till de olika högtalarna beroende på deras placering. Inställningarna görs med millisekunder, inte avstånd i meter. Då måste man veta att en millisekund är samma sak som 30 cm. Högtalarna närmast dig ska fördröjas efter hur mycket närmare de står än de som är längst bort.

Ljudet
Vi måste konstatera att det är imponerande hur mycket ljud man lyckas klämma ut ur en så pass funktionell anläggning för femtusen kronor. På film är ljudbilden klar, dialogen likaså, och ljudnivån är tillräckligt hög. Subbasen gör sitt bästa för att återskapa effekterna i de lägsta frekvenserna.

Vad vi saknar är ett bättre samarbete mellan subbasen och högtalarna, det finns ett litet glapp mellan dem. Subbasen är inte direkt supersnabb och rent tonalt inte nyanserad nog. En del bastoner triggar ett lite burkigt ljud. Det låter bättre än många plastsystem för samma pengar, men med musik i stereo saknas det för mycket information i övre basregistret. Det är också uppenbart att ljudbilden är en aning framfusig i övertonerna, vilket gör att skarpa produktioner kan låta tröttsamma. Mellanregistret är lite tunt och eftersom det är där sångröster och dialoger ligger så saknar de fyllighet.

SC-BTT370 är långtifrån det värsta du kan ha till film, det fungerar faktiskt riktigt fint. Men till musik är det för grovkornigt i längden.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Sammanfattning - Det lönar sig att betala mer
  Även om de dyraste alternativen i detta test kostar flera gånger så mycket som de billigaste så ger de mer för pengarna. De båda billigaste har ett absolut minimum av vad vi tycker är bra nog.
  Onkyo och Magnat - Mer krut
  En ännu större subbas ger mer tryck och större ljud, och den fullvuxna centerhögtalaren gör dialogen fylligare.
  Onkyo och Focal - Höjer ribban
  Genom att hämta förstärkarkraften från en separat hemmabioreceiver får man bättre ljud och mer muskler.
  Panasonic DMP-BDT110 och Logitech Z906 - Kraftfulla PC-högtalare
  Orkar Logitechs tyngsta datorhögtalare mäta sig med ett hemmabiosystem när det vankas film?

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.