Search
Generic filters

: 3 smarta Blu-ray-spelare

Underhållnings- portalen

Har du en äldre TV som du är nöjd med men vill ändå hänga med på den nya smart-revolutionen? Här är ett tips: köp en Blu-ray-spelare som har samma finesser som moderna TV-apparater!

En Blu-ray-spelare är en bra och billig källa till massor av underhållning – både på skiva och på nätet. För alla som är intresserade av maximal kvalitet när de tittar på film är Blu-ray-formatet fortfarande rätt väg att gå. Gnistrande bild i full-HD-upplösning, för att inte tala om uppemot 7.1 kanaler med högupplöst surroundljud, innebär att Blu-ray har ett stort försprång till andra format. När det verkligen är dags att lägga upp fötterna på soffbordet, korka upp en öl eller läsk och trycka i sig ett kilo godis framför storskärmen – ja, då är det Blu-ray som gäller.

Å andra sidan är det inte alltid man är sugen att betala en hundralapp eller två för att titta på vilken film som helst i HD. En del titlar passar bättre i ”hyra-kategorin” än ”köpa-kategorin”, och dessutom är det långtifrån alla filmer som utnyttjar Blu-ray-formatets höga tekniska potential.

För den dagliga slötittningen är därför nättjänster som YouTube, Vimeo och framför allt TV-tjänster som HBO, Netflix och Viaplay bra komplement till de snurrande skivorna. Där kan du titta på äldre titlar och kanske kika närmare på en spännande TV-serie innan du köper de bästa på Blu-ray. På nätet är det enklare att hitta godbitarna och att gallra bort några ruttna äpplen och B-filmer som du inte vill ha i samlingen.

Smarta spelare
TV- och elektroniktillverkarna står inför ett stort dilemma: för att få investeringen i en ”smart internet-plattform” att löna sig har de varit tvungna att sprida tekniken till så många enheter som möjligt. Det har medfört att samma smart-funktioner som sitter i TV-apparater som kostar tiotusentals kronor nu också går att hitta i förhållandevis billiga Blu-ray-spelare. Detta gäller även de viktigaste video-apparna och på sätt och vis kan det vara praktiskt att ha alla sådana videorelaterade funktioner samlade i en och samma apparat, lätt tillgängliga via en HDMI-ingång. På så sätt kan du göra din gamla TV-apparat, eller varför inte projektor, till ”smart” i en handvändning.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Finsmakaren

Panasonics nya toppmodell ger en mycket hög bild- och bildkvalitet för en förnuftig peng.

Ljud & Bild tycker

Briljant bild Tyst och snabb
Saknar Netflix (i dagsläget)
 • 3D-Blu-ray-spelare
 • 2 HDMI-utgångar
 • Nätverk och Wi-Fi
 • Network Services-nätportal
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3500 kr

Panasonic släppte sin första 3D-spelare DMP-BDT300 för ett par år sedan, en stor och gedigen spelare med stabil mekanik. Efterträdarna har också haft höga prestanda, fast lägre byggkvalitet så de riktigt kräsna av oss har nog saknat en riktig toppspelare från Panasonic. Det har det japanska märket gjort något åt, i år släpptes DMP-BDT500. Den får också betraktas som en kompakt spelare men har ett solitt och förtroendeingivande utförande med tjockare väggar och rent allmänt en bättre finish än Panasonics billigare modeller. Redan när vi packar upp DMP-BDT500 märks det att detta är ett steg upp från budgetspelarna. Den startar på ett ögonblick och läser filmerna på rekordtid. Dessutom är den oerhört tyst, utan antydan till susande eller brummande från drivverket.

Bra portal
DMP-BDT500 har en nätportal som påminner om den i Panasonics TV-apparater, Smart Viera, fast här är den omdöpt till ”Network Services”. Tjänsterna är i grund och botten likadana, vilket innebär att populära video-appar som YouTube och Vimeo finns på plats, precis som Facebook, Twitter och Skype-videosamtal (kamera kan köpas löst). Den populära Netflix-appen lyser däremot med sin frånvaro än så länge, men Panasonic kommer att implementera den i sina BD-spelare innan året är till ända.

Bildkvalitet
Det snygga utförandet skulle naturligtvis spela mindre roll om det inte gav utslag i en bättre bild. I Panasonics fall finns det dock ett klart samband mellan bygg- och bildkvalitet: bilden är helt enkelt suverän! Skärpan är knivskarp och det som är mest påfallande är hur TV:n lyckas bevara skärpan även i rörelser. Det ger ett flyt och ett ”lugn” i bilden som helt klart är ett snäpp bättre än vad Samsungs och Sonys spelare presterar. Panasonic har också dubbla HDMI-utgångar, vilket har praktiska fördelar i hemmabion. Dessutom måste vi nämna att Panasonic har arbetat extra flitigt med ljuddelen i DMP-BDT500 och givit den en påkostad analogdel för stereomusik.

Slutsats
Panasonic är tillbaka på Blu-ray-banan med en spelare av i det närmaste High End-kvalitet, fast till ett betydligt lägre pris. DMP-BDT500 är ett märkbart steg upp från budgetspelarna på alla områden och är lätt att rekommendera för alla som vill ha en lyxig BD-spelare utan att betala en förmögenhet. Den här blir nog stående i vår referenshylla ett bra tag!

Höga prestanda

För lite drygt 2 500 kronor får du Sonys toppmodell BDP-S790, en snabb spelare med bra bild.

Ljud & Bild tycker

Skarp bild
Väsnas en del
 • 3D-Blu-ray-spelare
 • 2 HDMI-utgångar
 • Nätverk och Wi-Fi
 • SEN-nätportal
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2600 kr

Sony-spelaren är kompakt men känns välbyggd. Den är blixtsnabb och öppnar luckan på en bråkdels sekund när vi startar den från standby-läget. De dolda knapparna är tryckkänsliga och lyser upp först när du lägger fingrarna över dem.

Dessvärre väsnas BDP-S790 en hel del – vårt testexemplar hade ett ganska så djupt brummande som var lite mer än vi hade räknat med och påminde en smula om PS3. Lite ironiskt med tanke på att Sony har jobbat stenhårt med att få sina projektorer att gå så tyst som möjligt …

Begränsad portal
Sony har inte varit lika ambitiösa på smartsidan som några av konkurrenterna, de har hållit en lite låg profil i väntan på att samarbetet med Google ska bära frukt. BDP-S790 har dock smartportalen Sony Entertainment Network (SEN) som innehåller de mest grundläggande apparna Facebook, YouTube och Vimeo. Glädjande nog har Sony också fått plats för den nya Netflix-appen, som ger tillgång till ett stort urval av TV-serier och filmer, vissa av dem i 720p-kvalitet och med 5.1-surroundljud.

Bildkvalitet
Sony-spelaren har dubbla HDMI-utgångar vilket är ganska så ovanligt för en spelare i den här prisklassen. Det innebär att man kan splitta signalen mellan en TV och en projektor, eller köra bilden och ljudet separat till skärmen och hemmabioförstärkaren – vilket kan vara praktisk på längre avstånd.

Blu-ray-bilden är mycket skarp och bildbehandlingen bra. Du kan välja mellan att låta den interna bildprocessorn manipulera bilden med olika visningslägen, eller skicka vidare bilden helt obehandlad. Sony skryter också med att den här spelaren kan skala upp bilden till 4K-upplösning, men det är mest en gimmick eftersom varje 4K-skärm måste ha en egen uppskalning för att fylla skärmen – och det är osannolikt att en BD-spelare för 2 500 kronor skulle göra ett bättre jobb än en TV i hundratusenkronorsklassen. Fast vem vet? 4K eller inte, Sony-spelaren har en oerhört skarp bild!

Slutsats
BDP-S790 har bra anslutningar och de viktigaste video-apparna finns på plats, men utöver detta är det lite ont om smart-finesser. Vi är också lite besvikna över att den här annars så välbyggda spelaren väsnas så mycket.

Totalintrycket räddas dock av att BDP-S790 har en väldigt bra bild.

annons

annons
Samsung BD-E8300N
BD-E8300N är en BD-spelare utöver det vanliga. Förutom Blu-ray och smartportalen SmartHUB har den inbyggd hårddisk och TV-mottagare!
1 kommentar

Lämna ett svar

  Läs också

  Motorola håller löftet om 5G till lågpris och slänger in en rejäl batteritid på köpet.
  Om e-sport-kontraktet har gått åt skogen men du ändå vill spela på den högsta nivån så har MSi en lösning som är skräddarsydd efter din plånbok.
  Äntligen någon som slår Sony på brusreducerande hörlurar. Och det är Sony själva! WH-1000XM4 tar över tronen som marknadsledare.
  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  SOMMARERBJUDANDE
  6 VECKOR LB+
  ENDAST 6 KR
  Full tillgång i 6 veckor för 6 kr
  PROVA i 6 VECKOR
  close-link