Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Samsung bekräftar: QD-OLED kommer till Norden

Samsungs nya OLED-TV är snart här och nu vet vi vad det står på prislappen!

Skrivet av - Publicerad 2022-03-23 - 08:30
Samsung bekräftar: QD-OLED kommer till Norden

Samsungs QD-OLED TV har det redan pratats mycket om, men fram tills nu har det varit väldigt tyst från Samsungs sida om denna potentiellt banbrytande TV.

Nu tar den koreanska tillverkaren äntligen bladet från munnen: I ett färskt pressmeddelande bekräftas det att OLED-tv:n faktiskt finns, och att den kommer till Norden om inte allt för lång tid!

Uppdatering 23 mars: Samsung Nordic har meddelat priset på 65-tummaren QE65S95B, se längst ned i artikeln. 

Läs också Samsungs nya QD-OLED-TV har äntligen fått ett namn Samsung är hemlighetsfulla, men nu har den kommande QD-OLED-TV:n åtminstone fått ett officiellt namn!

Samsung OLED (S95B)

Den helt nya QD OLED-TV:n var planerad att presenteras på CES 2022 i Las Vegas precis efter nyår, men strax innan ridån gick upp blev den bortplockad från scenen. Sedan dess har det diskuterats flitigt, av nästan alla utom Samsung.

QD OLED är en helt ny bildteknik i highend-klassen och det är förstås tänkbart att Samsung inte ville stjäla glansen från deras annars så rika TV-utbud – inklusive populära modellserier som The Frame och Neo QLED.

QD OLED
QD OLED-teknik från Samsung Display. (Foto: Producenten)

Hur som helst, nu behöver vi inte spekulera längre, eftersom TV:n är officiellt lanserad! I pressmeddelandet benämns den visserligen bara OLED, utan ”QD” för Quantum Dots.

Pressmeddelandet kan också avslöja att Samsung OLED är utrustad med företagets Neural Quantum Processor 4K videoprocessor, Tizen smart TV och ljudsystemet Object Tracking Sound. Det finns även stöd för ljudfunktioner som Q-Symphony och Dolby Atmos. Vi vet redan att TV:n ska vara utrustad med fyra HDMI 2.1-ingångar.

S95 använder också samma Neural Quantum-bildbehandling som Samsungs Neo QLED-flaggskeppsmodeller. Funktioner som OLED brightness booster och Perceptional colour mapping nämns också, vilket borde ge ljusare, mer exakta highlight-effekter och de mest realistiska färgerna.

Vi har redan tidigare bekantat oss med QD-OLED-tekniken genom Sonys toppmodell A95K, och det ska bli spännande att se vad Samsung kan åstadkomma med denna teknik – så fort vi får sätta klorna i ett testexemplar!

Läs också Årets TV-nyheter från Samsung Samsung börjar året med att presentera helt nya MicroLED-, Neo QLED- och Lifestyle-modeller – inklusive en ny version av populära The Frame!
Samsung S95B front 989x664 1 Samsung S95B front left 989x664 1 Samsung S95B side 989x717 1
<
>
Samsung S95B framifrån. Lägg märke till att TV:n bara kallas för ”OLED”, inte ”QD OLED”. (Foto: Samsung)

Pris och tillgänglighet

Samsung S95B kommer till Norden under andra kvartalet 2022 och finns i storlekarna 55 och 65 tum. De nordiska priserna har ännu inte offentliggjorts. S95B har dock dykt upp på Samsungs amerikanska hemsidor och där kostar den 2 200 respektive 3 200 dollar för 55 och 65 tum, med förväntad leverans från 15 april. Det verkar alltså som om Samsungs nya OLED blir något billigare än vi trott, och hamnar under de bästa Neo QLED-modellerna i pris. Det ska bli spännande att testa de olika TV-apparaterna mot varandra!

Uppdatering: Samsung Nordic har just meddelat det svenska priset på S95B, eller rättare sagt 65-tumsmodellen QE65S95B. Den kostar 36 000 kronor.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen