TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Samsung bekräftar: QD-OLED kommer till Norden

Samsungs nya OLED-TV är snart här och nu vet vi vad det står på prislappen!

forfatter
Uppdaterad: 2022-03-23 - 08:30 // Först publicerad: 17 mars 2022

Samsungs QD-OLED TV har det redan pratats mycket om, men fram tills nu har det varit väldigt tyst från Samsungs sida om denna potentiellt banbrytande TV.

Nu tar den koreanska tillverkaren äntligen bladet från munnen: I ett färskt pressmeddelande bekräftas det att OLED-tv:n faktiskt finns, och att den kommer till Norden om inte allt för lång tid!

Uppdatering 23 mars: Samsung Nordic har meddelat priset på 65-tummaren QE65S95B, se längst ned i artikeln. 

Samsung OLED (S95B)

Den helt nya QD OLED-TV:n var planerad att presenteras på CES 2022 i Las Vegas precis efter nyår, men strax innan ridån gick upp blev den bortplockad från scenen. Sedan dess har det diskuterats flitigt, av nästan alla utom Samsung.

QD OLED är en helt ny bildteknik i highend-klassen och det är förstås tänkbart att Samsung inte ville stjäla glansen från deras annars så rika TV-utbud – inklusive populära modellserier som The Frame och Neo QLED.

QD OLED
QD OLED-teknik från Samsung Display. (Foto: Producenten)

Hur som helst, nu behöver vi inte spekulera längre, eftersom TV:n är officiellt lanserad! I pressmeddelandet benämns den visserligen bara OLED, utan ”QD” för Quantum Dots.

Pressmeddelandet kan också avslöja att Samsung OLED är utrustad med företagets Neural Quantum Processor 4K videoprocessor, Tizen smart TV och ljudsystemet Object Tracking Sound. Det finns även stöd för ljudfunktioner som Q-Symphony och Dolby Atmos. Vi vet redan att TV:n ska vara utrustad med fyra HDMI 2.1-ingångar.

S95 använder också samma Neural Quantum-bildbehandling som Samsungs Neo QLED-flaggskeppsmodeller. Funktioner som OLED brightness booster och Perceptional colour mapping nämns också, vilket borde ge ljusare, mer exakta highlight-effekter och de mest realistiska färgerna.

Vi har redan tidigare bekantat oss med QD-OLED-tekniken genom Sonys toppmodell A95K, och det ska bli spännande att se vad Samsung kan åstadkomma med denna teknik – så fort vi får sätta klorna i ett testexemplar!

Samsung S95B front 989x664 1 Samsung S95B front left 989x664 1 Samsung S95B side 989x717 1
<
>
Samsung S95B framifrån. Lägg märke till att TV:n bara kallas för ”OLED”, inte ”QD OLED”. (Foto: Samsung)

Pris och tillgänglighet

Samsung S95B kommer till Norden under andra kvartalet 2022 och finns i storlekarna 55 och 65 tum. De nordiska priserna har ännu inte offentliggjorts. S95B har dock dykt upp på Samsungs amerikanska hemsidor och där kostar den 2 200 respektive 3 200 dollar för 55 och 65 tum, med förväntad leverans från 15 april. Det verkar alltså som om Samsungs nya OLED blir något billigare än vi trott, och hamnar under de bästa Neo QLED-modellerna i pris. Det ska bli spännande att testa de olika TV-apparaterna mot varandra!

Uppdatering: Samsung Nordic har just meddelat det svenska priset på S95B, eller rättare sagt 65-tumsmodellen QE65S95B. Den kostar 36 000 kronor.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Skulpturen är en lyx-TV Om du har en strikt estetisk smak - och en galen summa pengar för att förverkliga den - kan C Seed N1 ge dig en "osynlig" 165-tums TV i vardagsrummet.
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Följ Ljud & Bild