Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Här är Sonys nya toppmodell, A95K

Vi har tagit en första titt på Sonys nya QD-OLED. Sylskarpt är bara förnamnet - och vilken insynsvinkel!

Av / 2022-02-12 - 18:13
Här är Sonys nya toppmodell, A95K

Sony presenterade en rad spännande TV-nyheter under CES 2022 i Las Vegas – och en av modellerna som stal uppmärksamheten var den nya toppmodellen A95K med QD-OLED-teknologi.

QD-OLED är en ny typ OLED med kvantprickar (quantom dots) utvecklade av panelproducenten Samsung Display. Därför var det naturligtvis överraskande att Sony – som första producent i världen – kom före Samsung Electronics (TV-producenten), genom att vara först ute med en faktisk modell.

Läs också Sony lanserar sin första QD-OLED-TV - här är priserna Sony lanserar en rad spännande OLED-skärmar i år, inklusive en helt ny QD-OLED!
P2092800 scaled 1 P2092834 scaled 1
<
>
Sony kommer också med en ny, mindre fjärrkontroll i 2022. Den finns i två varianter, där premium-versionen får borstad metallfront och knappar med bakomliggande belysning. (Foto: Audun Hage, Ljud & Bild)

Oavsett: Nu har en av prototyperna gästat Norden, och Ljud & Bild fick en liten tjuvkik på en TV som kan vara en av de mest uppsiktsväckande i 2022!

Vad är QD-OLED?

QD-OLED är en toppmodern panelteknologi utvecklad av Samsung Display. Den skiljer sig från den konventionella OLED-tekniken från LG Display, när det kommer till sättet som panelen är uppbyggt. Istället för att skicka vitt ljus genom ett färgfilter, används istället ett blått ljus kombinerat med tre separata subpixlar för primärfärgerna röd, grön och blå (RGB).

Dessa subpixlar innehåller kvantprickar som gör om det blå ljuset till respektive rött, grönt och blått ljus. Detta sker med mindre minskning av ljusstyrka än ett traditionellt färgfilter, och subpixlarna kan tillsammans kombineras för att återge helt vitt ljus.

Detta gör att QD-OLED är kapabel att återge ännu starkare och klarare färgnyanser, kombinerat med högre ljusstyrka. Samtidigt tar den väl hand om de andra goda kvaliteterna vi förbinder med OLED, så som perfekt svärta och bred insynsvinkel. Faktiskt ännu bredare, visar det sig!

P2092789 scaled 2 P2092791 989x556 1
<
>

Sony A95K: Första intrycket

Vi har tittat på ett tidigt exemplar av Bravia A95K i Sonys showroom i Lysaker utanför Oslo, sida vid sida med andra nyheter från 2022-sortimentet – däribland A80K med traditionellt OLED-panel från LG.  Och det är två saker som slår oss. Det ena är att QD-OLED kanske inte är det «kvantsprång» inom bildkvalitet som man kunde ha förväntat sig utifrån specifikationer och tekniska data. Samtidigt är det ingen tvekan om att A95K har vissa bildmässiga fördelar, som är svåra att komma undan om man är extra kräsen.

Förstaintrycket är att QD-OLED – precis som lovat – har ännu bättre ljusstyrka kombinerat med starkare och mer nyanserad färgåtergivning över hela spektrumet. Färgerna skiner starkare och klarare, samtidigt som de ser mer naturtrogna ut. Bland annat ser hudtoner mer realistiska ut. Detta trots att både A80K och A95K stod i dynamiskt bildläge (Vivid). Vi fick även Sony att dämpa rummets belysning, och kan skriva under på att svärtan är kolsvart  med relativt lite skärmreflektion.

Extra påfallande är det också hur QD-OLED klarar att bevara den samma goda kontrasten och klara färgerna över en ännu bredare synsvinkel. Vi har ju blivit vana med att OLED har en ganska överlägsen insynsvinkel jämfört med LCD, men QD-varianten visar att det finns ännu mer att hämta! Bildåtergivningen är nästintill opåverkad av synsvinkel.

DSC 0810 989x556 1 DSC 0829 989x556 1 DSC 0827 989x556 1 DSC 0821 989x556 1
<
>
Sonys flaggskeppmodell A95K blir troligtvis den första modellen som har den nya QD-OLED-teknologin från Samsung Display. (Foto: Audun Hage, Ljud & Bild)

Samtidigt måste nämnas att nykomlingen A80K, efterföljaren till populära A80J, också ser mycket lovande ut – trots att den bara har «vanlig» OLED-teknologi. Denna modell får troligtvis ett mycket mer angenämt pris än toppmodellen. Vi fick också ett positivt förstaintryck av de LCD-modellerna X90K och X95K, där sistnämnda använder MiniLED-teknologi i bakgrundsbelysningen. Alla dessa modeller kommer dessutom göras tillgängliga i långt flera skärmstorlekar än A95K – upp till 85 tum för vissa modeller.

Det är för övrigt värt att nämna att toppmodellen från 2021 – A90J – fortfarande kommer säljas i 2022.

Pris och tillgänglighet

Sony A95K kommer endast i skärmstorlekarna 55″ och 65″. Enligt det Ljud & Bild erfar kommer de första exemplaren väntas till Norden under april/maj. Priserna är ännu inte kända.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Ny stor och billig TV från Samsung

Apple TV med tvOS 18 får stöd för 21:9-format

Elgiganten: Nu tar TV-försäljningen fart!

Samsung: Den nya The Frame-modellen är här.

TCL lanserar ny TV-modell med bred målgrupp

Här är TCL C855

Här är TCL:s "The Frame"-konkurrent

Här är Panasonics TV-modeller för 2024

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Rulla till toppen