Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

LG:s nya OLED-TV-modeller C3, G3 och Z3 klara för avspark i Norden

Släpps i butik den 13 mars - kan förbeställas redan nu.

Av / 2023-03-06 - 17:32
LG:s nya OLED-TV-modeller C3, G3 och Z3 klara för avspark i Norden

LG sparar inte på krutet när de nya OLED-modellerna för 2023 lanseras i Norden. De lovar den bästa bildkvaliteten i sin klass, avancerad bildbehandling med AI-teknik och en förbättrad webOS-plattform med ännu smartare funktioner och tjänster. Kort sagt: en ännu bättre tittarupplevelse. Årets nya TV-apparater släpps officiellt i butik i mitten av mars, och redan från och med idag (6 mars) kommer det att vara möjligt att förbeställa de nya modellerna.

LG OLED Z3, G3 och C3 är de viktigaste nya OLED-modellerna från LG i år. (Foto: LG)

Årets nya OLED-serie från LG

Det har redan gått tio år sedan LG lanserade världens första OLED-TV. Sedan dess har tekniken gjort anmärkningsvärda framsteg och tagit allt större marknadsandelar i premium- och high-end-klasserna. Flera TV-tillverkare har fallit pladask för OLED-teknik och använder den i sina modeller. Men konkurrensen har också hårdnat, inte minst efter att Samsung lanserade sin QD-OLED-teknik förra året. Så här går det inte att luta sig tillbaka!

Årets viktigaste nykomlingar heter C3, G3 och Z3. C3 tar över för den mycket populära C2-modellen från 2022, som vi har testat med bra resultat vid flera tillfällen. Toppmodellen G3 har mer avancerad bildbehandling och ännu högre ljusstyrka. Medan Z3 är high-end-modellen med 8K-upplösning – arvtagare till den häftiga Z2, som vi var mycket imponerade av förra året (men samtidigt chockade av prislappen).

Förutom ovanstående tre kommer också LG OLED B3 som är ”budgetmodellen” med lite enklare finesser till ett förmånligt pris.

En viktig uppgradering för G3- och Z3-serien är ökad ljusstyrka. LG kallar tekniken Brightness Booster Max, och bakgrunden till det hela är en uppgraderad OLED-panel med så kallad Micro Lens Array (MLA) teknik. Det kan öka ljusstyrkan med upp till 70 procent (cirka 2100 nits i ett 3% fönster). Det får också en estetisk uppgradering, med den så kallade One Wall-designen som smälter in i väggen. Inget mellanrum mellan TV och vägg efter montering.

LG OLED G3. (Foto: LG)

Ny processor, bättre bild- och ljudbehandling

Den nya α9 Gen6 4K AI-processorn står för bildmagin i flera av de nya modellerna. Den använder Alpha-serien till maskininlärning för att förbättra bild och ljud.

LG-modellerna använder flera nya HDMI 2.1a-funktioner, inklusive Quick Media Switching VRR (QMS-VRR), vilket eliminerar den tillfälliga svarta skärmen när videoinnehåll växlar mellan olika uppdateringsfrekvenser (24 Hz/50 Hz/60Hz, etc.)


LG-skärmarna stöder självklart HDR-formatet Dolby Vision för både video och spel, samt Dolby Atmos på ljudsidan. TV-apparaterna stöder också IMAX Enhanced med DTS:X på ljudsidan och har fått uppgraderad ljudbehandling (Wow Orchestra) som möjliggör bättre interaktion med LG:s egna soundbar-högtalare.

Den nya C3-modellen har ett skräddarsytt fäste för SC9S soundbar, så att den kan monteras diskret längst ner på TV:n. (Foto: LG)

Det lovas också låg ingångslatens (input lag) och upp till fyra HDMI 2.1a-kompatibla portar. Game Optimizer-menyn ger optimala inställningar för olika spelgenrer, med stöd för Nvidia G-Sync, FreeSync Premium och variabel uppdateringsfrekvens (VRR).

Naturligtvis har årets TV-modeller också fått den senaste webOS-versionen, med ett omdesignat användargränssnitt. LG nämner specifikt den nya Quick Cards-funktionen, som låter dig gruppera apparna i olika kategorier (film, musik etc) för snabbare åtkomst. Det kommer också att finnas möjlighet till användarprofiler, med personliga rekommendationer skräddarsydda för dina egna tittarvanor.

Sist men inte minst är Matter-protokollet för smarta hem också inbakat i operativsystemet och ska ge möjlighet att styra hemmet från soffan. Som att låsa dörren och dimma lamporna när du tittar på film eller ska beta av de senaste avsnitten av Exit eller The Last of Us.

Om allt detta lever upp till förväntningarna återstår att se när vi får de första 2023-modellerna på testbänken!

Läs också Trådlös OLED-TV från LG Ny toppmodell med trådlös videoöverföring.

Pris och tillgänglighet

LG OLED evo G3 finns i 55, 65, 77 och 83 tum.

LG OLED evo C3 finns i 42, 48, 55, 65, 77 och 83 tum.

LG OLED evo Z3 kommer att fås i 77 tum.

LG OLED evo Z3, G3 och C3 kommer att finnas tillgängliga hos större återförsäljare från och med den 13 mars. Vissa modeller kan förbeställas direkt från LG idag. Se LG.com/se/TV för tillgängliga modeller.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljuv musik mellan B&O och TCL

Sov gott med LG OLED-TV

Samsung fokuserar på "supersize"-TV:s

Samsung-TV:n krossades

Ny stor och billig TV från Samsung

Apple TV med tvOS 18 får stöd för 21:9-format

Elgiganten: Nu tar TV-försäljningen fart!

Samsung: Den nya The Frame-modellen är här.

TCL lanserar ny TV-modell med bred målgrupp

Här är TCL C855

Här är TCL:s "The Frame"-konkurrent

Här är Panasonics TV-modeller för 2024

Rulla till toppen