Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

CES 2021: Sony lanserar nya OLED- och LCD-TV-apparater med kognitiv intelligens

Sonys nya 2021-modeller använder artificiell intelligens för att ge enastående bildupplevelser.

Av / 2021-01-07 - 19:00
CES 2021: Sony lanserar nya OLED- och LCD-TV-apparater med kognitiv intelligens

CES-mässan i Las Vegas går egentligen inte av stapeln förrän i nästa vecka, men Sony har bestämt sig för att tjuvstarta. Under torsdagskvällen avslöjade de en mängd detaljer om sina kommande TV-modeller 2021.

Sony verkar inte fokusera på MiniLED i första taget, vilket LG och Samsung gör med QNED respektive Neo QLED. Däremot är det en rad nya LCD- och OLED-skärmar på gång, där framför allt toppmodellerna utnyttjar en avancerad videoprocessor som heter Cognitive Processor XR.

Sony 2021 Bravia XR. (Foto: Sony)

Cognitive Processor XR: Ny videoprocessor med artificiell intelligens

Sony är redan kända för sin fina bildbehandling, men i 2021-modellerna hävdar de att de verkligen har knäckt koden när det gäller skarp bild utan brus. Den nya XR-processorn bygger på så kallad kognitiv intelligens – alltså läran om hur vi människor ser och hör och hur vi fäster blicken på olika föremål. Enligt Sony är denna mycket bättre än vanlig ”AI”-behandling med maskininlärning, som vi bland annat har sett hos LG och Samsung.

XR-processorn bygger på X1 Ultimate, som vi har goda erfarenheter av från Sonys nuvarande toppmodeller. Skillnaden är att XR ska vara betydligt mer intelligent och ”logisk” genom att den analyserar bildinnehållet ur mänsklig synvinkel. Processorn delar upp skärmen i flera zoner och lokaliserar den förmodade fokuspunkten i bilden – till exempel ett ansikte – och optimerar sedan färger, kontrast och skärpa lokalt där det behövs, utan att påverka hela bilden.

Den nya Sony Cognitive Processor XR använder så kallad kognitiv intelligens, vilket går ut på att bättre förstå hur människor ser, hör och uppfattar bild och ljud. (Foto: Sony)

Men det stannar inte där: XR-processorn gör också flera smarta saker med ljudet. Den kan analysera förhållandet mellan ljud- och videosignalerna och se till att ljudet matchar handlingen på skärmen så bra som möjligt. Bland annat ska objekt i ljudbilden få en placering som bättre matchar var de befinner sig rent visuellt. Sony kallar detta för Sound-from-Picture Reality. XR-processorn kan även uppskala vanlig stereo (2.0) och surround (5.1) till 3D-ljud (5.1.2).

Obs: Allt detta är påståenden som är hämtade från Sonys pressmeddelande, men om vi känner Sonys ingenjörer rätt så har de antagligen gjort märkbara framsteg, utan att bilden ser överdrivet grötig konstgjord ut. Vi ser fram emot att testa detta i praktiken!

Google TV

Sonys nya 2021-modeller är uppdaterade med den senaste Android-plattformen (OS 10), eller rättare sagt: Google TV som det nya användargränssnittet numera heter. Google TV:s nya startmeny utmärker sig bland annat med en ny ”For You”-meny som innehåller rekommenderat innehåll från olika streamingtjänster samlat på ett ställe.

Sony-skärmarna har naturligtvis också Google Assistant inbyggt, så att man kan prata direkt med TV:n utan att behöva använda fjärrkontrollen.

Läs också Google förnyar Android TV Googles nya TV-plattform kommer till Sony och andra Android-modeller 2021.

Fullt stöd för HDMI 2.1

Bland 2020-modellerna var det bara ett fåtal som stödde HDMI 2.1 med de senaste gaming-finesserna. Därför är det glädjande att konstatera att Sony har ett bredare stöd i 2021-modellerna. Alla Bravia XR-modeller är kompatibla med HDMI 2.1, inklusive 4K-video med upp till 120 fps, VRR, ALLM och eARC.

Bravia Core: Ny streamingtjänst från Sony Pictures

Strömningstjänsten Bravia Core blir gratis på Sonys TV-modeller under en begränsad period. (Foto: Sony)

Sonys toppmodeller har ett extra russin i kakan: Bravia Core, som är Sonys nya strömningstjänst. Denna påstås i första hand vara exklusiv för Bravia XR-modellerna och innehåller färska långfilmer från Sony Pictures Entertainment.

De som köper en Z9J 8K-TV får hela två års abonnemang på köpet, medan andra modeller ger ett års strömning (så kallade ”Movie credits”). Både klassiska och nya filmer ska finnas, inklusive så kallade Imax Enhanced-titlar.

Sonys nya strömningstjänst skryter med hög bildkvalitet (Hi Bit PureStream med 80 megabit per sekund), vilket påstås vara lika bra som UHD Blu-ray! Vi jagar mer info.

 

Sony Bravia XR 2021

Här är en kort översikt över de nya toppmodellerna som har Bravia XR-chipset:

Sony Bravia Z9J (75, 85 tum)

Sony Bravia Z9J. (Foto: Sony)

Flaggskeppsmodellen Z9J är en direkt efterträdare till dagens ZH8, som vi har testat. En LCD-TV med direkt LED-bakbelysning och 8K-upplösning, som får både Dolby Vision HDR, Dolby Atmos-ljud och inte minst 3 fullvärdiga HDMI 2.1-ingångar. Den kan dessutom skryta med ett förbättrat Acoustic Multi-Audio-ljudsystem med flera och mer kraftfulla högtalare än ZH8.

Sony Bravia A90J (55, 65, 83 tum)

Sony Bravia A90J. (Foto: Sony)

Sonys toppmodell AG9 från 2019 fick ingen direkt efterträdare 2020, men nu kommer den! Bravia A90J blir 2021 års toppmodell med OLED-teknik. Den har nya och förbättrade OLED-paneler från LG Display – inklusive den nya skärmstorleken 83 tum som vi har berättat om tidigare.

A90J har ett markant förbättrat Acoustic Surface Audio-högtalarsystem (ljud direkt från skärmytan) med starkare ljudtryck och bredare frekvensomfång. Sony har också introducerat en ny typ av sockel, 3-way stand, med fötter som kan placeras smalt, brett, hög och lågt för att anpassa TV:n efter bänken och eventuellt ge plats åt en soundbar.

Sony Bravia A80J (55, 65 tum)

Sony Bravia A80J. (Foto: Sony)

Detta blir arvtagaren till den populära A85 OLED-modellen som vi testade med fint resultat 2020. Smal och förnyad design, med XR-logga på baksidan och så kallat 3-way stand som kan höja TV:n för att ge plats åt en soundbar.

Sony ska också ha förbättrat det inbyggda ljudet med en ny ”front facing” subwoofer med hål som släpper igenom ljudvågorna genom OLED-panelen, utan att påverka bilden med vibrationer. Även basljuden ska alltså komma rakt mot tittaren. Intressant!

Sony Bravia X95J (65, 75, 85 tum)

Sony Bravia X95J. (Foto: Sony)

Toppmodellen bland LCD-skärmarna med 4K-upplösning och en direkt efterträdare till XH95 från förra året. Den har en ny design med trådsmal inramning och ett förbättrat ljudsystem med Acoustic Multi-Audio och inbyggd subwoofer. 2 fullvärdiga HDMI 2.1-ingångar.

Sony Bravia X90J (50, 55, 65, 75 tum)

Sony Bravia X90J. (Foto: Sony)

Efterträdaren till Sonys eftertraktade ”Playstation TV” XH90, som vi har testat vid flera tillfällen. Årets modell är fortfarande en LCD-TV med direkt Full Array LED-bakbelysning, men med en tunnare design än föregångaren. Sony säger ingenting om huruvida den även får fler LED-dimningszoner, men den kan åtminstone skryta med 2 fullvärdiga HDMI 2.1-kompatibla ingångar. Detta blir för övrigt den billigaste modellen som är utrustad med den nya XR-videoprocessorn.

Sony Bravia X85J

Sony Bravia X85J. (Foto: Sony)

Förutom ovanstående modeller med XR-processor presenterade Sony en ny modell som heter X85J och som tar över efter den prisvärda XH80. Den finns i storlekar från 43 upp till 85 tum och har LED-kantbelysning (Edge LED). Den får klara sig med den äldre, men effektiva, X1-processorn och har HDMI 2.1 och stöd för 4K/120 fps.

Pris och tillgänglighet

Ännu så länge har Sony inte meddelat några nordiska priser eller exakta lanseringsdatum för 2021-modellerna, men de antyder att de första OLED-modellerna (A90J och A80J) kommer redan i april, medan LCD-modellerna förväntas dyka upp i juni. Vi uppdaterar artikeln i takt med att vi får reda på mer!

Mer information finns på Sonys Bravia XR-webbplats.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Ljud & Bild
Rulla till toppen