Hummer EV: Ett elektriskt monster

Helt elektrisk SUV med 1000 hk och 14 Bose-högtalare.
Annons
Annons
forfatter

– Where we’re going we don’t need roads, sade dr Emmet Brown till Marty McFly i ”Tillbaka till framtiden” och samma sak skulle GMC kunna säga om elektriska Hummer EV.

Den kommer inte förrän 2023 men är å andra sidan enklare att skaffa än Browns radikalt ombyggda DeLorean. Och den behöver inga vägar för att ta sig fram.

Hummer EV

GMC avslutade Hummer-programmet 2010 men den elektriska revolutionen har fått dem att tänka om, i synnerhet som Tesla fick ta emot en hel lavin av förbokningar på sin Cybertruck. Som av en slump har en design som har flera likheter med DeLorean …

El-Hummern är ett mycket mer konservativt projekt, men helt elektrisk och med ett omfattande system för de som vill (och vågar) ta sin SUV långt bortom vanliga vägar.

Annons

GMC planerar två versioner. En förlängd pickup, som förmodligen kommer att sälja bra i hemlandet och bland hantverkare här hemma, och en kombi. Båda med avtagbara takelement i kupén, som är av den generösare sorten.

SUVen kommer att finnas med upp till 830 hästkrafter och pickupen med 1000 hästkrafter från tre motorer. Räckvidden uppskattas bli 480 respektive 560 km.

En 800 V-arkitektur innebär att batteriet kan laddas med upp till 350 kW, vilket ger 16 mils extra räckvidd på bara 10 minuters snabbladdning.

Annons

Någon snigel blir inte Hummern heller, den gör noll till hundra på 3,5 respektive 3 sekunder och tack vare mer än 15000 Nm i vridmoment kan den säkert släpa runt på ett helt hus.

Förutom ett Bose-system med 14 högtalare och två skärmar – en på 12,3 och en på 13,4 tum – är den full av elektroniska hjälpmedel. Supercruise är GMCs namn för förarassistenter som tar hand om handsfree-körning, Torque vectoring, adaptiva stötdämpare samt Extraction mode som lyfter bilen över hinder. Och så något som dr Brown hade uppskattat:

Crabwalk, som kan vrida bakhjulen 10 grader och i praktiken gör det möjligt för bilen att förflytta sig i sidled.

Det kan också vara praktiskt i terrängen för att lossa bakänden om den fastnat på något.

Annons

Man kan också använda sig av Ultravision, som är en 360-gradersvy av terrängen runt bilen från 18 kameror som man kan välja mellan om man till exempel vill få en bättre koll på vad som finns på passagerarsidan utan att behöva gå ur bilen.

Hummer EV: Pris och tillgänglighet

Amerikanska kunder kan redan boka sin Hummer EV, priserna börjar på 80 000 dollar för Hummer EV2, som är kommer under våren 2o24, och 105 000 dollar för Edition 1 (slutsåld), som kan levereras 2023.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Tangents lilla trådlösa förstärkare är perfekt till en liten nybörjarstereo i hobbyrummet eller barnrummet.
Electrocompaniet har uppdaterat sitt phonosteg, men ändringarna är subtila.
Denon har gjort en jubileumsversion av sin legendariska pickup och visar varför den har varit en favorit ända sedan 1964.
Det har gått sju årtionden sedan de första Klipschorn-högtalarna gjordes. Men modellen byggs och säljs fortfarande.
Kompakt ministereo med strömning, radio och CD-spelare.
High-end nätverksspelare får Organik DAC.
Nu stöder flera modeller Roon.
Fujifilm lanserar instant-kamera och ny Contact Sheet- film.
De kostar nästan lika mycket, men Cambridge Evo 150 är dubbelt så stark som Evo 75. Här går retro-utseende hand i hand med modern teknik.
Rings nya kamera Floodlight Cam Wired Pro är utrustad med 3D-rörelsesensor och fågelperspektiv för att ge bättre överblick.
Med trådlösa bakhögtalare och aktiv subwoofer lovar Sony-anläggningen en häftig ljudupplevelse.
Nu går det att spela upp ljud från LG:s TV-apparater och soundbar-högtalare samtidigt.
Helt elektrisk SUV med 1000 hk och 14 Bose-högtalare.
För första gången kan du strömma video i nästan förlustfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men långt ifrån alla får tillgång till tjänsten.
Snyggare ljud hittar du ingen annanstans.
Ny actionfylld Marveltrailer är släppt
Marvel/Disney har släppt ännu en trailer till Black Widow.
Senaste läckan avslöjar nästan allt.
Kommande ”House of the Dragon” är inte den enda Game of Thrones-prequeln som HBO håller på med!