Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Hummer EV: Ett elektriskt monster

Helt elektrisk SUV med 1000 hk och 14 Bose-högtalare.

– Where we’re going we don’t need roads, sade dr Emmet Brown till Marty McFly i ”Tillbaka till framtiden” och samma sak skulle GMC kunna säga om elektriska Hummer EV.

Den kommer inte förrän 2023 men är å andra sidan enklare att skaffa än Browns radikalt ombyggda DeLorean. Och den behöver inga vägar för att ta sig fram.

Hummer EV

GMC avslutade Hummer-programmet 2010 men den elektriska revolutionen har fått dem att tänka om, i synnerhet som Tesla fick ta emot en hel lavin av förbokningar på sin Cybertruck. Som av en slump har en design som har flera likheter med DeLorean …

El-Hummern är ett mycket mer konservativt projekt, men helt elektrisk och med ett omfattande system för de som vill (och vågar) ta sin SUV långt bortom vanliga vägar.

Annons

GMC planerar två versioner. En förlängd pickup, som förmodligen kommer att sälja bra i hemlandet och bland hantverkare här hemma, och en kombi. Båda med avtagbara takelement i kupén, som är av den generösare sorten.

SUVen kommer att finnas med upp till 830 hästkrafter och pickupen med 1000 hästkrafter från tre motorer. Räckvidden uppskattas bli 480 respektive 560 km.

En 800 V-arkitektur innebär att batteriet kan laddas med upp till 350 kW, vilket ger 16 mils extra räckvidd på bara 10 minuters snabbladdning.

Annons

Någon snigel blir inte Hummern heller, den gör noll till hundra på 3,5 respektive 3 sekunder och tack vare mer än 15000 Nm i vridmoment kan den säkert släpa runt på ett helt hus.

Förutom ett Bose-system med 14 högtalare och två skärmar – en på 12,3 och en på 13,4 tum – är den full av elektroniska hjälpmedel. Supercruise är GMCs namn för förarassistenter som tar hand om handsfree-körning, Torque vectoring, adaptiva stötdämpare samt Extraction mode som lyfter bilen över hinder. Och så något som dr Brown hade uppskattat:

Crabwalk, som kan vrida bakhjulen 10 grader och i praktiken gör det möjligt för bilen att förflytta sig i sidled.

Det kan också vara praktiskt i terrängen för att lossa bakänden om den fastnat på något.

Annons

Man kan också använda sig av Ultravision, som är en 360-gradersvy av terrängen runt bilen från 18 kameror som man kan välja mellan om man till exempel vill få en bättre koll på vad som finns på passagerarsidan utan att behöva gå ur bilen.

Hummer EV: Pris och tillgänglighet

Amerikanska kunder kan redan boka sin Hummer EV, priserna börjar på 80 000 dollar för Hummer EV2, som är kommer under våren 2o24, och 105 000 dollar för Edition 1 (slutsåld), som kan levereras 2023.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.