Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Tanka energi med en dagsljuslampa

Beurer tipsar om att man med en dagsljuslampa kan ta in solen i sitt hem för att tanka energi under årets mörkare månader.

Skrivet av / 2023-12-20 - 09:00
Tanka energi med en dagsljuslampa

Dagsljus är viktigt för oss människor och kan påverka vår hälsa avsevärt, då det styr hormonerna melatonin och serotonin i kroppen, och därmed vår inre klocka, biorytmen, sömnen och humöret, berättar Beurer, och förklarar att en sommardag är ljusintensiteten utomhus upp till 100 000 lux, medan den under en molnig himmel på vintern endast är cirka 3 000 lux. Dessutom tenderar vi att tillbringa mer tid inomhus på hösten och vintern, vilket innebär än mer ljusbrist.

Tecken på brist på dagsljus är en känsla av obalans, trötthet, humörsvängningar och störningar i sömn och koncentration, anger Beurer, och meddelar att forskning har visat att även så lite som en halvtimme dagsljus om dagen kan ge ett värdefullt bidrag till vår hälsa och vårt välbefinnande.

När naturligt ljus är en bristvara

Ett tips är att tillbringa tid utomhus även under den mörka årstiden – är det mörkt både när man går till jobbet och när man kommer hem får man försöka ta en promenad under lunchrasten. Ljuset orsakar frigörning av lyckohormonet serotonin, som höjer humöret och motverkar nedstämdhet.

Ett annat tips är att ha arbetsplatsen nära ett fönster, så att man kan dra nytta av det dagsljus som finns för att öka motivationen och produktiviteten.

Tredje tipset är att ta in solen i sitt hem med en dagsljuslampa.

Beurer TL 95. Foto: Beurer

Olika modeller för olika användning

Utbudet av dagsljuslampor, även kallade ljusterapilampor, är relativt stort och vid sidan av Beurer är Philips och Lumie två varumärken med ett antal olika modeller att välja bland – och i princip alla är flimmerfria och har olika dimmernivåer.

Enkelt uttryckt kan man säga att om man kan avsätta tid varje dag för att sitta väldigt nära sin ljuslampa räcker det att köpa en liten (billigare) modell, men om man istället vill ha sin dagsljuslampa lite längre ifrån sig när man till exempel sitter och arbetar är det smartare att välja en större (dyrare) modell, som sprider ljuset bredare och längre.

Jämför man till exempel två av Beurers senaste dagsljuslampor TL 35 (cirka 15 x 25 cm stor) och TL 95 (cirka 30 x 48 cm stor) så ger TL 35 en ljusintensitet på cirka 10 000 lux på 13 cm avstånd, 5 000 lux på 20 cm avstånd och 2 500 lux på 35 cm avstånd. TL 95 har nästan fyra gånger så stor belysningsyta och ger en ljusintensitet på 14 000 lux på 20 cm avstånd och 10 000 lux på 25 cm avstånd.

Pris och tillgänglighet

Beurer TL 35 och TL 95 är tillgängliga nu och kostar cirka 799 SEK respektive 2 699 SEK.

Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbetat med att hålla koll på - och skriva om - trender, innovationer och produkter inom konsumentelektronik samt vitvaror & småapparater. 1999-2017 jobbade Ola på de svenska branschtidningarna Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktör samt chefredaktör. Sedan 2017 arbetar Ola som konsult - i det egna bolaget Eor AB, grundat 2014 - med fokus på framförallt det skrivna ordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LG kliver in i badrummet

Lås upp med Apple Watch

Ny airfryer från Wilfa

Spela Doom på din gräsklippare

Smartare vitvaror från Samsung

125 Gala Edition-erbjudanden under Mieles jubileumsår

Jura X10 uppdaterad med Cold Brew

Kabelfri robotgräsklippare med fyrhjulsdrift

Shark på väg till Europa

Ninja satsar på Europa

Platt hår utan varma plattor

AI-sömnförbättring med TipTraQ

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen