TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Termostaten hjälper mot hösnuva

Ska jag vädra eller söka tillflykt under täcket? Smarta termostater från Tado och tillhörande app håller koll på pollen och skadliga ämnen.

forfatter
Publicerad 2021-05-03 - 14:34

För den femtedelen av befolkningen som lider av hösnuva är vårens ankomst nyheter som tas emot med blandade känslor. Allt grönt är vackert att titta på, men näsan rinner och ögonen kliar i takt med att gräset gror.

Tado hjälper

Lyckligtvis finns det saker man kan göra för att förbättra luftkvaliteten hemma. De intelligenta termostaterna från tyska Tado är en smått överraskande hjälpreda. De kan nämligen hålla koll på luftkvaliteten och pollenmängden där du bor.

Förutom att reglera värmen i huset ger de en inblick i den aktuella koncentrationen av de sex viktigaste luftföroreningarna utomhus: fina och inandningsbara partiklar, ozon, kväveoxid, kolmonoxid och svaveldioxid.

Gröna siffror för luftkvaliteten utomhus innebär att det är en bra idé att passa på att vädra. Röda siffror betyder att det är bäst att hålla fönstren stängda.

Termostatens app visar också en pollenprognos för dagen och de kommande två dagarna. Personer med allergier kan se pollennivåerna av gräs, örter och träd i närområdet.

Det är säkrast att vädra på morgonen, när pollenkoncentrationen är lägst i luften. Termostaterna sänker också värmen automatiskt om ett fönster är öppet, så att man inte slösar bort energi på att försöka värma trädgården.

Tado app
Ska jag öppna fönstret för att vädra, eller är luften bättre här inne? (Skärmdump: Tado)

 

tado.com

 

 

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Robotgräsklippare firar Curiositys födelsedag Curiosity Rover har idag varit på Mars i 10 år. Det firas av 100 000 robotgräsklippare.
3D-printade lampor från Signify Belysningstillverkaren Signify presenterar, under namnet Philips MyCreation, en kollektion 3D-printade lampor i återvunnet och återvinningsbart material.
Smart övervakning och webbkameror Toucan Solutions lanseras i Norden med smarta hemprodukter.
Nya robotdammsugare i mellanklassen iRobot utökar sitt sortiment med två nya robotdammsugare i mellanklassen
Få in soluppgången i sovrummet Philips Hues sommarnyheter erbjuder morgonsol i sovrummet och ljusa nätter på terrassen.
Halvdum smart-odling ger dig gröna fingrar Click & Grow Smart Garden 9 Pro säljer sig som fullproppad med smart teknik, men i verkligheten är den nästa lika dum som en vanlig balkonglåda.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend